Laatst bijgewerkt: 5 april 2022
Tijdens het Galaxy Unpacked evenement heeft Samsung de nieuwe Samsung Galaxy S22 telefoons geïntroduceerd. De Samsung S22 is tot nu toe de kleinste telefoon van A-kwaliteit in 2022 en pakt flink uit met nieuwe en slimmere camera’s. Omdat de telefoons in vergelijking met andere modellen van dezelfde kwaliteit kleiner zijn, is de verwachting dat de nieuwe telefoons over de toonbank zullen vliegen. De volledige serie bestaat uit drie verschillende telefoons: de Samsung Galaxy S22, Samsung S22 Plus en Samsung S22 Ultra. Dit zijn de belangrijkste verschillen tussen deze drie telefoons.
Als Samsung liefhebber weet je dat de telefoons in de afgelopen jaren alleen maar groter zijn geworden. Van uitklapbare telefoons die het formaat van een kleine tablet kunnen aannemen tot telefoons met 7 inch beeldschermen: het is niet voor iedereen prettig om een grote telefoon mee te moeten dragen. Daarom heeft Samsung ervoor gekozen om het beeldscherm van de Galaxy S22 aanzienlijk te verkleinen. Met een beeldschermformaat van 6,1 inch is het de kleinste telefoon in 2022 tot nu toe.
De Samsung S22 Plus heeft een beeldscherm van 6,6 inch en de Galaxy S22 komt met een beeldschermformaat van 6,8 inch dicht in de buurt van de grootte van de Note. Ben je dus op zoek naar een kleine telefoon, dan kies je voor de S22. Werk je toch liever met een groter scherm dan kun je kiezen uit de S22 Plus of Ultra. Op gebied van schermkwaliteit verschillen de telefoons vrijwel niet van elkaar. Alle telefoons zijn voorzien van Dynamic AmoLED en het scherm zelf is gemaakt van Gorilla Glass Victus+ in een aluminium frame.
Het grootste en belangrijkste verschil met de S20 en S21 serie van Samsung is de processor. De S22 is voorzien van een nieuwe Exynos 2200 processor die ervoor zorgt dat de telefoons optimaal werken. Net als de S21 serie zijn S22 telefoons voorzien van voldoende werk- en opslaggeheugen. De S22 en S22 Plus zijn voorzien van 8 GB werkgeheugen en de S22 Ultra gooit daar nog 4 GB bovenop. Het opslaggeheugen is ook riant. De telefoons worden standaard geleverd met 128 GB opslaggeheugen, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor 256 GB opslaggeheugen. Kies je voor de Ultra, dan kun je ook kiezen voor 512 GB opslaggeheugen.
Bekijk hier alle specificaties van de Samsung S22 telefoons.
Als je in de afgelopen jaren hebt overwogen om een Note te kopen, maar liever bij de Galaxy lijn blijft dan kun je je lol op met de S22. Deze serie is namelijk voorzien van een S pen die óók een upgrade heeft gekregen. De pen werkt draadloos via Bluetooth en berg je onzichtbaar op in de telefoon. Handig! De pen maakt het ook mogelijk om de camera handsfree te bedienen. Over camera’s gesproken: de S22 is voorzien van een extra camera die tot maar liefst 10 keer kan inzoomen zonder kwaliteitsverlies.
Fans van Samsung weten het al lang: de schermen van Samsung zijn van de hoogst mogelijke kwaliteit. Dit scherm zorgt er ook voor dat de telefoon eenvoudig in gebruik is. De 120 Hz verversingssnelheid zorgt er namelijk voor dat het beeld altijd snel en soepel beweegt tijdens het scrollen. De voor camera is in het midden weggewerkt waardoor deze bijna niet opvalt en de telefoons liggen lekker in de hand door de afrondingen in het design.
We lieten het al even doorschemeren: Samsung heeft met de Galaxy S22 verbeteringen aangebracht in de verschillende camera’s. Ze bestaan uit mooiere lenzen van professionele kwaliteit. Waar de S20 en S21 serie gebruik maakten van een 12 Mp hoofdcamera, is de S22 voorzien van een indrukwekkende 50 Mp hoofdcamera. Hiernaast vind je op de achterkant van de S22 een 12 Mp groothoeklens en een 10 Mp telelens die tot 3 keer optisch kan inzoomen. De telefoons maken volgens Samsung ook prachtige nachtfoto’s. Alle reden om de Samsung S22 te proberen als je goede camera’s een must vind.
Alhoewel de werking van de batterij op een gegeven moment afneemt, mag je rekenen op een sterke batterij en een lange levensduur van de nieuwe Samsung S22. De Samsung S21 houdt het gemiddeld 24 uur vol op één keer opladen, maar de Samsung S22 moet het straks nóg langer volhouden. Als je bijvoorbeeld constant video’s op je telefoon kijkt, dan zou de S22 het minimaal 16 uur moeten volhouden. In principe is het dus mogelijk om meerdere seizoenen van je favoriete serie te bingewatchen zonder dat je S22 uitvalt of opgeladen hoeft te worden. Dat belooft wat!
De Samsung Galaxy S22 en de S22 Plus hebben een startprijs van € 849 bij Samsung zelf. De Samsung Galaxy S22 Ultra is verkrijgbaar voor € 1249. Sluit je echter een abonnement af dan betaal je een maandelijks bedrag dat afhangt van het verwachte datagebruik, werk- en opslagruimte en andere factoren die invloed hebben op de prijs.
Op het moment van schrijven is de gemiddelde wachttijd voor de levering van alle Samsung S22 telefoons zo’n 5 tot 6 weken. Het kan dus even duren voor je telefoon thuisbezorgd wordt, maar aan de specificaties te zien is het het wachten waard!
Je mag natuurlijk je nieuwe Samsung Galaxy S22, Plus of Ultra verwachten. Hiernaast vind je een pinnetje en een USB-C kabel in de doos. De adapter voor de kabel zit niet in de doos. Sinds eind 2021 kiezen de meeste telefoonmerken ervoor om adapters los te verkopen en niet meer gratis mee te sturen.