Kenmerken van een netwerkkabel

Laatst bijgewerkt: 17 april 2023

Met een netwerkkabel is het mogelijk om apparaten zoals een notebook, pc, mediaspeler, laptop of tv op een netwerk en internet aan te sluiten. Netwerkkabels zijn in verschillende lengtes en snelheden beschikbaar. Netwerkkabels worden ook wel patchkabels, UTP kabels internetkabels of ethernetkabels genoemd.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  CAT soorten 

  Bij netwerkkabels wordt onderscheid gemaakt tussen CAT 5, 5e, 6, 6a en 7. Het cijfer achter ‘CAT’ geeft de kwaliteit, snelheid van dataoverdracht, signaalverlies en afscherming van de kabel aan. Hoe hoger het getal, hoe hoger de snelheid van gegevensoverdracht is. Hoe hoger het getal achter CAT, hoe beter de netwerkkabel is.

  De meestgebruikte netwerkkabels zijn de CAT5 en CAT5e kabels. De datasnelheid van dit type kabels is voldoende voor eenvoudige toepassingen binnen een thuisnetwerk. De CAT6 netwerkkabel is een snelle en stabiele netwerkkabel variant. Deze is geschikt voor Gigabit netwerken. De CAT7 variant is de snelst mogelijke netwerkkabel. Het is ontworpen voor de allersnelste verbinding met internet. Deze kabel zie je vooral terug in grote kantoorpanden. Deze netwerkkabels worden niet gebruikt voor thuisnetwerken, omdat CAT5 en CAT5e kabels vaak voldoende zijn.

  Aderkleuren

  Netwerkkabels bestaan uit acht draden die in setjes van twee in elkaar zijn gedraaid. De kleuren van de aders zijn: Oranje/wit, oranje, groen/wit, blauw, blauw/wit, groen, bruin/wit en bruin.

  Benaming netwerkkabels

  Netwerkkabels maken gebruik van verschillende benamingen. Voorbeelden hiervan zijn UTP en STP. Elke letter staat voor een bepaalde eigenschap van de netwerkkabel.

  Hieronder zijn de letters toegelicht:

  – TP: Twisted pair. De aders zijn rond elkaar gewonden. Hoe groter het aantal windingen, hoe 

  minder er sprake is van overspraak.
  U: Unshielded. De draden hebben geen afscherming. Dit is storingsgevoelig.

  – F: Foiled. De draden zijn met folie afgeschermd. De folie beschermt tegen storing.

  – S: Shielded. De draden zijn gevlochten en afschermend door kopervlechtwerk.

  – SF: Shielded en Foiled. De draden zijn gevlochten, met folie en kopergaas afgeschermd.

  Binnen de verschillende categorieën heb je genoeg keuze om de geschikte netwerkkabel voor jouw situatie te vinden.

  Advertentie