Ga jij voor de iPhone 13 of de iPhone 14?

Laatst bijgewerkt: 6 februari 2023

toestel? Het kiezen van een nieuw toestel kan vandaag de dag best lastig zijn, aangezien er zo enorm veel keuze is. Ben je een echte Apple fan en weet je eigenlijk al wel zeker dat je een iPhone wil? Dan is de keuze natuurlijk al wat makkelijker. Mensen die op dit moment een nieuwe iPhone aan willen schaffen twijfelen vaak tussen de iPhone 13 of de nieuwe iPhone 14. In dit artikel vergelijken we de twee modellen met elkaar om jou te helpen bij je keuze!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Het design van de telefoons

  Qua design zijn de iPhone 13 en de iPhone 14 als twee druppels water. De nieuwe iPhone heeft nog steeds een scherm met een afmeting van 6,1 inch, een aluminium behuizing en een glazen achterkant. Het enige verschil is dat de hoeken van het nieuwe toestel net wat ronder zijn dan die van de iPhone 13, maar dat valt eigenlijk nauwelijks op. Je kunt het hoesje van je oude iPhone echter niet gebruiken voor de iPhone 14. Het oude toestel is namelijk net wat dunner dan de nieuwe iPhone. Het scheelt maar zo’n 0,15 millimeter, maar dit kan er toch voor zorgen dat het hoesje niet goed past. Je wil natuurlijk wel dat je nieuwe telefoon goed beschermd wordt. Het grootste verschil op het gebied van design is dat de iPhone 14 geen mini versie meer krijgt, die het vorige model nog wel had. In plaats van een iPhone mini is er een iPhone 14 Plus met een schermformaat van 6,7 inch. 

  Welke kleur wil je graag?

  De iPhone 14 is niet in dezelfde kleuren te krijgen als zijn voorganger. Het is maar een klein verschil, maar dit maakt het nieuwe model toch wat minder kleurrijk. De nieuwe iPhone is verkrijgbaar in de volgende kleuren: middernacht, sterrenlicht, blauw, paars en rood. We verwachten dat er later nog een kleur bij gaat komen, aangezien dit tot nu toe bij iedere iPhone zo is geweest. De iPhone 13 is in één kleur meer te krijgen: groen. Als je niet per se een groene telefoon wil, is de iPhone 14 dus een net zo goede keuze. De kleur die je kiest kan soms ook invloed hebben op de prijs, afhankelijk van hoeveel vraag er naar is. Bij de meeste providers, zoals Ben, kun je uit alle kleuren kiezen als je de iPhone 13 of 14 bij een abonnement neemt. 

  Is de camera van de iPhone 14 beter?

  De iPhone 13 deed iets nieuws met de camera door ervoor te kiezen de dubbele camera op de achterkant van het toestel diagonaal te plaatsen. De iPhone 14 heeft dit dan ook behouden. Maar ook de specificaties van de camera’s verschillen weinig van elkaar. Beide toestellen beschikken over een hoofdcamera, een ultragroothoekcamera en een selfiecamera. Het enige dat wat beter is aan het nieuwe model, is de groothoeklens die wat meer licht naar binnen laat. Hierdoor kun je betere foto’s maken bij weinig licht. Je hoeft de nachtmodus dan ook minder snel in te schakelen. De iPhone 14 beschikt tenslotte over een nieuwe techniek: Photonic Engine. Deze fototechniek zorgt ervoor dat foto’s beter belicht zijn, ook in omgevingen met weinig licht. 

  De hardware van de iPhone 13 en 14

  Op het gebied van hardware heeft Apple eigenlijk al jarenlang een traditie. Een nieuwe iPhone krijgt een nieuwe chip. De iPhone 14 breekt deze regel, want hij gebruikt dezelfde chip als zijn voorganger: de A15 Bionic-chip. Het Pro model van de nieuwe iPhone beschikt als enige over de nieuwe A16 Bionic-chip. De chip in de standaard versie van de iPhone 14 beschikt wel over een extra kern, waardoor hij toch wat sneller is dan de versie van de iPhone 13. Of je dit verschil echt merkt als je met de telefoon werkt, is maar de vraag. De meeste gebruikers van de iPhone 13 gaven ook aan amper verschil te merken tussen de standaard versie en de iPhone 13 Pro. Een verschil dat je wel zult merken in het gebruik van de telefoon, is het feit dat de nieuwe iPhone over meer werkgeheugen beschikt, namelijk 6GB RAM in plaats van 4GB RAM. Het nieuwe model schakelt daarom soepeler tussen apps en bezigheden dan de iPhone 13. 

  Nieuwe functies en batterij

  De batterij van de iPhone 14 is iets krachtiger dan die van zijn voorganger. Bekijk je constant video’s, dan houdt de iPhone 13 dit zo’n 19 uur vol en de iPhone 14 20 uur. Het scheelt dus niet veel, maar de accuduur is verbeterd. De iPhone 14 heeft daarnaast een aantal functies die zijn voorganger niet had. Zo beschikt het nieuwe model over satellietverbinding. In het geval van nood kun je via die verbinding een SOS-signaal sturen wanneer je op plekken bent waar geen bereik is. Voor nu is deze functie alleen in Canada en Amerika beschikbaar. Daarnaast heeft de nieuwe iPhone 14 crashdetectie. Deze functie zorgt ervoor dat de telefoon automatisch 112 belt als je een ernstig ongeluk krijgt met je auto. Het is natuurlijk te hopen dat je deze functies nooit nodig hebt, maar het is wel veilig om ze te hebben!

  Veelgestelde vragen

  Wat is het verschil tussen een iPhone 13 en 14?

  De verschillen zijn niet heel groot. De batterij van de iPhone 14 is wat krachtiger en hij beschikt over meer werkgeheugen. Daarnaast heeft de hoofdcamera een beter diafragma, waardoor je betere foto’s kunt maken bij weinig licht.

  Hoeveel kost een iPhone 13 zonder abonnement?

  De standaard versie van de iPhone 13 kost 909 euro. Kies je voor meer opslaggeheugen, dan kan dit oplopen tot 1259 euro.

  Waar is de iPhone 13 het goedkoopste?

  Bij Belsimpel zijn regelmatig deals waardoor je de iPhone 13 voor een scherpe prijs van 832 euro kunt krijgen. Ook bij andere providers, zoals Ben, vind je regelmatig dit soort aanbiedingen.

  Advertentie