Ergonomisch verantwoord thuiswerken of relaxen: Dat doe je zo!

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2023

Werk je regelmatig thuis of zit je vaak thuis lekker een boek te lezen? Als je lang achter elkaar op dezelfde plek zit, wil je dit natuurlijk wel het liefst op een ergonomisch verantwoorde manier doen. Maar waar moet je dan eigenlijk allemaal op letten? Op kantoor is hier op alle gebieden over nagedacht, maar hoe zorg je dat je dit ook thuis toe kunt passen? In dit artikel geven we je een aantal tips voor het ergonomisch verantwoord zitten thuis!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Ergonomische stoelen en een goed bureau 

  Als je ergonomisch verantwoord thuis wil kunnen werken, is het belangrijk dat je over een ergonomisch bureau en ergonomisch verantwoorde bureaustoelen beschikt. Zeker als je bijvoorbeeld ergens last van hebt waardoor je wat meer moeite hebt met opstaan als je lang hebt gezeten, is het verstandig om een speciale stoel te gebruiken. Je kunt zelfs kiezen voor een speciale sta op zetel, die je helpt om makkelijker op te kunnen staan na een langere tijd gezeten te hebben. Wil je vooral een fijne, ergonomisch verantwoorde stoel om lekker een boek of de krant in te kunnen lezen? Dan kun je beter kiezen voor een comfortabele relaxzetel. Deze stoelen zitten heerlijk en zorgen er ook voor dat je in een gezonde houding zit. Mensen vergeten vaak dat ergonomie ook belangrijk is buiten het werk om. Als je jouw lichaam gezond wil houden, doe je dat ook in je vrije tijd. 

  Genoeg bewegen tussendoor 

  Wil je graag verantwoord bezig zijn? Dan is het zeker aan te raden om niet te lang achter elkaar te blijven zitten, of je nu aan het werk bent of gewoon lekker zit te lezen. Probeer in ieder geval ieder half uur even op te staan van je bureaustoel en een stukje te lopen. Ga bijvoorbeeld even koffie of iets anders te drinken halen. Als je de hele dag thuis werkt is het ook aan te raden om na de lunch even lekker een half uur buiten te gaan wandelen. Buitenlucht en beweging zorgen ervoor dat jij je daarna weer beter kunt concentreren!

  Veelgestelde vragen

  Wat kost een goede sta op stoel?
  Als je echt een goede sta op stoel wil waar je lang mee vooruit kan, dan ben je minimaal 400 euro kwijt. Afhankelijk van hoe luxe je de stoel wil hebben, kan de prijs zelfs oplopen tot 4000 euro.

  Waar moet je op letten als je een sta op stoel gaat kopen?
  Let vooral op de zithoogte, de zitdiepte, de armleuning en het aantal motoren dat de sta op stoel heeft. Om ergonomisch verantwoord te zijn, moeten de hoogte en zitdiepte natuurlijk op jouw lengte afgestemd zijn.

  Kun je een vergoeding krijgen voor een sta op stoel?
  De kosten voor een sta op stoel worden niet standaard vergoed door de zorgverzekering. Sommige bedrijven werken met een budget voor het inrichten van je thuiswerkplek. Dit zou je eens kunnen navragen.

  Advertentie