Visparaplu: een beetje regen houdt jou niet meer tegen

Laatst bijgewerkt: 13 december 2021

Je gaat lekker een dagje of weekendje vissen. Je hebt je er helemaal op verheugd, maar juist op de dag dat jullie weg zouden gaan regent het. Je ziet je uitje nu dus letterlijk en figuurlijk in het water vallen. Weet je dat dit eigenlijk helemaal niet nodig is? Heb je er ooit aan gedacht om een visparaplu te kopen? Je kunt dan namelijk gewoon lekker een hengeltje uitgooien terwijl het regent.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is een visparaplu?

  Eigenlijk zou het geen uitleg nodig hebben, maar om het nog eens goed onder de mensen te brengen doen we dat toch. Een visparaplu is precies wat er staat. Een grote paraplu die je neer kunt zetten en waar je heerlijk beschermd onder zit tijdens het vissen. Natuurlijk is hij net even wat anders dan een normale paraplu, maar dat zit hem vooral in de grootte ervan. Een visparaplu met zijscherm noemen we ook wel een Brolly.

  Meestal is een visparaplu gemaakt van metalen of houten ribben en heeft het een spanwijdte van zo’n 2 meter 50 doorsnee. Het wordt gemaakt om vissers te beschermen tegen de wind en de regen. Een visparaplu is in verschillende vormen, kleuren en maten te verkrijgen. Door dekzeilen worden de ruggen van de paraplu beschermd. De visparaplu is in verschillende kwaliteiten en prijzen te verkrijgen. Je kunt ze al heel goedkoop vinden bij de zogenaamde discount winkels maar ook bij speciaalzaken zijn ze te verkrijgen. De prijs is dan wel wat duurder, maar daar is dan ook de kwaliteit naar. Wil jij een visparaplu die geschikt is om met meerder personen onder te zitten? Dan heb je vaak al halfvaste of vaste apparaten nodig.  

  Welke soorten visparaplu’s zijn er?

  Mocht je nog nooit van een visparaplu gehoord hebben, dan zal het je ook verbazen dat er meerdere varianten zijn. Zo heb je bijvoorbeeld een visparaplu met zijscherm maar ook gewoon visparaplu’s die echt op een paraplu lijken. Het is maar net wat je zelf handig vindt en welke grootte je nodig hebt. Ga je op een vissersuitje met je vrienden of familie? Een visparaplu 300 heeft een doorsnede van wel 300 centimeter. Hier kun je dus met gemak met twee personen onder zitten. Visparaplu’s zijn er van verschillende merken. Onder andere de visparaplu van sportwinkel Decathlon is een geliefde keuze.

  Hoe kies ik de beste visparaplu?

  Aan een goede visparaplu mag je best wat eisen stellen. Deze eisen stellen de fabrikanten al voordat ze hem op de markt brengen. De eerste eis die gesteld wordt aan visparaplu’s is dat deze een goede bescherming moeten bieden. Ze moeten een goede combinatie hebben van compactheid en dekking maar natuurlijk ook beschermen tegen regen en wind. Alle visparaplu’s zijn vanzelfsprekend waterdicht, anders dan zou je er niets aan hebben. Koop vooral een stevige die wel tegen wat wind kan. Daarnaast heb je er niets aan wanneer je na een aantal keer gebruik al een paraplu hebt die gescheurd is. Het is dan beter om iets meer geld uit te geven en meteen een goede te kopen. Idealiter is de stof dubbel laags en ook nog ventilerend. Verder mag het niet voorkomen dat de paraplu naar binnen gaat kantelen. Je moet dus echt geheel droog blijven wanneer jij er op de juiste manier onder zit. De visparaplu moet ook voorzien zijn van een handvat zodat jij hem op een comfortabele manier kan vasthouden.

  Visparaplu of vistent?

  Wat nu de beste visparaplu is, dat kunnen we niet zomaar zeggen omdat het ook afhangt van wat jouw eigen verwachtingen en wensen zijn. Sommige mensen wijken nog liever uit naar een vistent maar dat is per persoon verschillend. Ga je echt een weekend uit vissen dan is een vistent natuurlijk een ontzettend goede oplossing omdat je dan ook meteen een slaapplekje hebt. Onder een visparaplu gaat dat toch net wat moeilijker al is het wel te doen. Het blijft een beetje kamperen wanneer je dit gaat doen en het heeft natuurlijk ook wel wat.

  Hoe vervoer je de vistent?

  De meeste visparaplu’s zijn in doorsnede best wel groot. Daardoor zijn ze misschien wat lastiger mee te nemen. Wanneer jij bijvoorbeeld gebruikmaakt van een viskar is het wel handig om een paraplu te hebben die je in delen kunt vervoeren. Wanneer dit lukt dan maakt dit het jou al een stuk makkelijker om hem te vervoeren.

  Zorg ervoor dat jij je visparaplu niet nat opbergt omdat er anders schimmel in het doek kan gaan zitten. Heb je dit wel gedaan? Zet hem dan later helemaal open totdat hij goed droog is. Doe dit voordat je hem echt voor een paar dagen of misschien wel weken achter elkaar gaat opbergen. Misschien heb je wel een mooie grote schuur of garage waar je hem tijdelijk open kunt zetten tot hij droog is om hem daarna weer in de draagzak te doen waar deze voor bestemd is. Het onderhouden van jouw spullen zorgt ervoor dat ze een langere levensduur hebben en jij er dan dus ook een stuk langer plezier van hebt.

  Een visparaplu is nooit mis

  Eigenlijk zou elke visser dus een visparaplu moeten hebben. Ga je vaak gebruikmaken van je nieuwe visparaplu? Bespaar er dan niet op en ga voor goede kwaliteit. Het is dan misschien wat duurder, maar dan heb je ook echt wel wat in handen. Zorg er ook voor dat het een stevige visparaplu is waar je jarenlang plezier van hebt. Ga je vaker met zijn tweeën vissen? Neem er dan een waar je met twee personen onder kan. Zo is het gezellig en zitten jullie beiden lekker droog wanneer het onverhoopt gaat regenen. Een goede regenbui houdt jou niet meer tegen om lekker te gaan vissen. Of je die vis nu wel of niet vangt, een visparaplu is nooit mis.

  Veelgestelde vragen

  Wat is een visparaplu?

  Een visparaplu houdt je droog tijdens het vissen. Het lijkt erg op een normale paraplu, alleen deze zet je vast in de grond. Zo hoef je hem tijdens het vissen niet vast te houden en ben je toch beschermd tegen regen.

  Hoe bevestig ik een visparaplu?

  Je bevestigt de visparaplu in de grond. Dit doe je heel eenvoudig met een pin die je de aarde insteekt of -draait. Zo staat het gelijk stevig en geniet je urenlang van bescherming tegen de regen.

  Waar koop ik een visparaplu met zijscherm?

  Een visparaplu met zijscherm geeft je nog meer bescherming tegen de regen dan een normale paraplu. Daarnaast ben je ook nog eens beschermd tegen de wind. Je kunt deze kopen bij sportwinkels zoals de Decathlon, maar ook gewoon online bij Bol.com.

  Advertentie