Zo geniet je van een optimale fietsbeleving 

Laatst bijgewerkt: 30 oktober 2022

In Nederland hebben we de meeste fietsers ter wereld. Het land is voorzien van veilige fietspaden die zelfs langs snelwegen lopen. Pak je regelmatig de fiets, dan werk je niet alleen actief aan je conditie, maar verminder je ook de CO2-uitstoot. Hier lees je hoe je optimaal kunt fietsen door te investeren in een elektrische fiets.

Wil je meteen op zoek naar de perfecte elektrische fiets? Klik hier voor een elektrische fiets met lage instap voor ouderen of ga voor de flyer e bike: bied een soepele belevenis op de fiets.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is een elektrische fiets? 

  Een elektrische fiets is een fiets met een elektromotor. De motor wordt aangedreven door een accu die u regelmatig moet opladen. Het gebruik van een elektrische fiets heeft veel voordelen ten opzichte van een gewone fiets. Allereerst zijn ze krachtiger, waardoor ze hogere snelheden kunnen halen dan een gewone fiets. Met een elektrische fiets kun je ook makkelijker over heuvels rijden. 

  Door de elektrische aandrijving hoef je namelijk minder hard te trappen, waardoor je minder snel moe wordt. Het nadeel van een elektrische fiets is dat deze altijd een stuk duurder is dan een normale fiets. Daarnaast vergt een elektrische fiets meer regelmatig onderhoud dan een normale fiets. Dit komt vooral omdat er meer bewegende delen zijn die gesmeerd moeten worden. Verschillende motoren voor unieke ervaringen

  Elektrische fietsen zijn uitgerust met motoren die op verschillende plekken gemonteerd kunnen worden. Een midden motor is een uitstekende keuze voor mensen die meer betrokken willen zijn bij hun fietservaring. Het zorgt voor een meer natuurlijke rijervaring, terwijl het nog steeds in staat is om kracht te leveren wanneer dat nodig is. Dat komt vooral omdat de motor precies in het midden van de fiets is geplaatst, waardoor je geen last hebt van het gewicht van de motor zelf.

  Een achterwielmotor is de meest populaire keuze voor elektrische fietsen omdat het de berijder een gevoel van kracht en snelheid geeft. Dit type motor is ook minder duur dan andere typen motoren, maar biedt niet zo’n natuurlijke rijervaring als de midden motor. Kies je voor een achterwielmotor dan wordt de fiets als het ware vooruitgeduwd, waardoor je minder zwaar hoeft te trappen.

  Met een voorwielmotor heb je het gevoel dat je vooruit getrokken wordt. Dit komt omdat de motor in het voorwiel zit en vanuit die plek wordt aangedreven. Bij een voorwielmotor moet je constant trappen, maar minder zwaar dan bij een normale fiets. Met een elektrische fiets kun je dus altijd meer genieten van de natuur om je heen, omdat je minder hard bezig bent met het vooruit krijgen van de fiets! 

  Verschillende soorten accu’s

  Er zijn veel soorten batterijen voor elektrische fietsen, en elk heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. De lithium-ion batterij is het meest voorkomende type batterij voor elektrische fietsen. Dit is een lichte, oplaadbare en duurzame batterij om in te investeren. Het vervangen van de batterij is echter een flinke investering en bij een elektrische fiets loop je altijd het risico dat de batterij verslijt. Dit gebeurt meestal na ongeveer 5 tot 8 jaar, maar als je goed voor je fiets zorgt en regelmatig onderhoud boekt dan gaat de accu soms langer mee. 

  Loodzuuraccu’s zijn goedkoop, maar nemen veel ruimte in beslag en hebben een kortere levensduur dan andere soorten accu’s voor elektrische fietsen. Tot slot bestaan er nikkel-metaalhydride (NiMH) accu’s. Deze batterijen zijn milieuvriendelijker, maar zijn erg zwaar en hebben een kortere levensduur dan lithium-ion batterijen. Momenteel zijn de meeste elektrische fietsen uitgerust met een lithium-ion accu.

  Optimaal genieten van je fietstocht

  Je fietstocht wordt een stuk aangenamer als je op een elektrische fiets rijdt. Niet alleen omdat je sneller beweegt, maar ook omdat je minder energie hoeft te gebruiken. Dit zorgt er dan weer voor dat je langer door kunt fietsen, waardoor je meer kunt ontdekken tijdens je fietstocht. Toch heeft fietsen op een elektrische fiets ook nadelen. Je vangt bijvoorbeeld meer wind tijdens het fietsen, simpelweg omdat je meer snelheid maakt. Als het regent of hagelt, komen de regendruppels ook harder aan dan normaal. 

  Je kunt voorkomen dat je je ongemakkelijk voelt tijdens je fietstocht door te investeren in fietskleding. Je kunt je zadel beschermen tegen weersomstandigheden met een hoes, en als je je hele fiets buiten laat staan loont het om te investeren in een fietshoes. Zo bescherm je je fiets tegen regen, wind en hagel en blijft je fiets er langer mooi uitzien. Ga je regelmatig met je fiets op pad en reis je daarvoor met de trein? Kijk dan eens naar de verschillende elektrische vouwfietsen die worden aangeboden. Deze fietsen kun je gemakkelijk opvouwen, waardoor ze gemakkelijker te dragen zijn als je met de trein of auto naar je fietsbestemming reist.

  Welke fiets je ook kiest, we wensen je in ieder geval veel plezier tijdens je fietstocht. 

  Veel gestelde vragen 

  Wat is een goede betaalbare elektrische fiets? 

  De Sparta D-Rule Energy is dit jaar uitgeroepen tot Beste Fiets van het Jaar 2022. De Fiets Awards wordt jaarlijks georganiseerd door RAI vereniging, de ANWB en BOVAG. De beste sportieve E-bike van het Jaar 2022 is de Kalkhoff Entice 5. b Advance+.

  Wat is volgens de Consumentenbond de beste elektrische fiets?

  Bij de Consumentenbond komt de e-bike van Cube als beste uit de test. Dit is een goede elektrische fiets, maar met een fors prijskaartje van ruim € 4000. Zoek je een goedkoper alternatief, dan is de e-bike van Pegasus geschikt. 

  Wat is het beste merk van elektrische fietsen?

  In de afgelopen jaren hebben fietsen van zowel Stella als Cube en Kalkhoff prijzen gekregen voor het ontwerpen van de beste elektrische fiets. Afhankelijk van je budget kun je het beste naar deze merken kijken als je een goede elektrische fiets zoekt waar je op kunt rekenen.

  Advertentie