5 tips voor een milieuvriendelijk vervoer

Laatst bijgewerkt: 16 mei 2023

Duurzaamheid is er op vele vlakken. Of het nu gaat om het opwekken van energie, bouwen of vervoer, overal speelt duurzaamheid een rol. Dat is niet meer dan logisch, omdat de aarde en vooral het milieu het nodig hebben. Er worden wereldwijd maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de klimaatverandering een halt wordt toegeroepen. In Nederland zie je dat onder meer aan het besluit om van 07.00 tot 19.00 uur op snelwegen maximaal 100 kilometer per uur te rijden en aan de beslissing van de overheid om na 2050 alleen nog maar elektrisch te mogen rijden. Nu is het nog geen 2050, maar deze 5 tips voor een milieuvriendelijk vervoer kun je alvast maar kennen.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  1. De elektrische brommer

  Een brommer was lange tijd een synoniem voor een hoop lawaai en een stinkende zwarte lucht die uit de uitlaat kwam. Dat is allang niet meer zo. Benzine brommers zijn behoorlijk veranderd. Qua milieuvriendelijkheid halen ze het echter niet bij de elektrische variant. Steeds meer mensen die een brommer kopen, kiezen dan ook voor de tweede optie.

  Elektrische brommers hebben een gemiddeld bereik van 60 tot 70 kilometer. Dat is een behoorlijke afstand. Hoe vaak gebruik je de brommer immers voor ritten van meer dan een uur? Je kunt de bromfiets gebruiken om naar je werk te gaan, om boodschappen te doen of voor een ontspannen uitje in het weekend.

  2. De scootmobiel

  Er komt een moment dat je lichamelijke mankementen begint te vertonen. Dit hoeft gelukkig niet te betekenen dat je hele dagen binnen moet zitten. De beste Nederlandse voetballer ooit zei al dat elk nadeel zijn voordeel ‘ep’. Scoot mobielen zijn namelijk elektrisch aangedreven.

  Als je je auto niet meer kunt gebruiken, stap je dus automatisch over op een milieuvriendelijk alternatief. Het bereik is behoorlijk, waardoor je nog gewoon boodschappen kunt doen of naar de voetbalwedstrijd van je kleinzoon kunt gaan kijken. Misschien is hij wel de nieuwe Johan Cruijff.

  3. Speed pedelec

  Dagelijks staan er files in de Randstad, dit tot frustratie van de mensen die er iedere dag in terecht komen. Met een speed pedelec kun je de files omzeilen. De infrastructuur van Nederland is ingericht voor fietsers, waardoor je met je speed pedelec op een snelle en comfortabele manier op je werk kunt komen.

  Een speed pedelec haalt een snelheid van 45 kilometer per uur. In de bebouwde kom rijd je op de openbare weg, daarbuiten uiteraard niet.

  4. De trein

  Je hoeft helemaal niet moeilijk te doen om een milieuvriendelijk alternatief te vinden. De trein rijdt (als het goed is) elk uur en brengt je vrijwel overal naartoe. Bovendien is het efficiënt. In de trein kun je immers al het nodige werk doen.

  5. De fiets

  Als je dagelijks van Enschede naar Amsterdam moet, is de fiets geen optie. Maar waarom zou je een afstand van 30 kilometer niet op een sportieve fiets kunnen afleggen? Veel werkgevers hebben een fietsplan, waardoor je een goede sportieve bike kunt kopen.

  Advertentie