Zo plan je een onvergetelijke fietsvakantie!

Laatst bijgewerkt: 21 juli 2023

Een fietsvakantie biedt kansen om de wereld te verkennen, actief te blijven én te genieten van de prachtige natuur. Of je nu een ervaren fietser bent of gewoon op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, het plannen van een fietsvakantie vereist de nodige voorbereiding. We geven je graag een aantal tips en trucs om je te helpen bij het plannen van een onvergetelijke fietsvakantie.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Train van tevoren

  Als je van plan bent om lange afstanden te fietsen tijdens je vakantie, is het belangrijk om van tevoren te trainen. Bouw je conditie geleidelijk op door regelmatig te fietsen en je afstanden te vergroten. Dit zal je helpen om fysiek voorbereid te zijn op de uitdagingen van je fietsvakantie en te genieten van het avontuur zonder overbelasting.

  Kies de juiste bestemming

  Het kiezen van de juiste bestemming is natuurlijk belangrijk om een vakantie wel of niet te laten slagen. Fietsen door de woestijn wordt hem nou eenmaal niet. Kijk als je een gebied uitkiest goed naar het klimaat, de veiligheid en de beschikbaarheid van fietspaden. Populaire bestemmingen voor fietsvakanties zijn onder andere Nederland, Denemarken, Duitsland en Frankrijk. Deze landen hebben goed ontwikkelde fietsinfrastructuur en een prachtig landschap om van te genieten tijdens het fietsen. Waar je ook naartoe gaat, een reis en annuleringsverzekering afsluiten is altijd een goed idee. Als de situatie zich voordoet ben je blij dat je dit hebt gedaan.

  Plan je route

  Zodra je een bestemming hebt gekozen, is het tijd om je route te plannen. Welke afstand wil je afleggen, hoeveel dagen wil je achter elkaar (of in totaal) fietsen en welke bezienswaardigheden wil je absoluut niet overslaan? Er zijn verschillende websites en apps beschikbaar die je kunnen helpen bij het plannen van fietsroutes, zoals Google Maps, Komoot en RouteYou. Zorg ervoor dat je natuurlijk ook voldoende rust pakt tussen het fietsen door. Moe en zonder focus op de fiets zitten is niet aan te raden en kan zelfs voor gevaarlijke situaties zorgen.

  Kies het juiste seizoen

  Het seizoen waarin je je fietsvakantie plant, is belangrijk. Vermijd extreme weersomstandigheden en kies een seizoen waarin het weer mild is en geschikt om te fietsen. Houd ook rekening met het hoogseizoen, omdat populaire fietsbestemmingen druk kunnen zijn en accommodaties natuurlijk van tevoren geboekt moeten worden. Wil je meerdere keren per jaar op pad, dan is het een goed idee om een doorlopende reisverzekering af te sluiten zodat je altijd op pad kunt met een stukje zekerheid.

  Zorg voor de juiste uitrusting

  Investeer in een goede fiets die geschikt is voor lange afstanden en zorg ervoor dat deze goed is afgesteld op je lichaam. Neem ook een reparatiesetje, reserveonderdelen, een EHBO-kit en voldoende water en snacks mee. Vergeet niet om jezelf te beschermen met een helm en de juiste kleding, afhankelijk van het weer en de omgeving waarin je fietst. Zonnebrand is overigens ook echt heel belangrijk als je langdurig gaat fietsen.

  Zoek geschikte accommodaties

  Het vinden van geschikte accommodaties tijdens je fietsvakantie is belangrijk voor een goede rust en ontspanning. Kijk zeker naar verschillende opties, zoals campings, herbergen, bed & breakfasts en hotels. Zorg ervoor dat de accommodaties langs je route liggen en dat ze fietsvriendelijk zijn, met voldoende veilige opslag voor je fiets.

  Advertentie