Het belang van fietshelmen anno 2022

Laatst bijgewerkt: 5 april 2023

Volgens veiligheidsstatistieken vermindert het dragen van een helm het risico op hoofdletsel met 70%. Dit zou een fietshelm tot een verplicht onderdeel van je fietsuitrusting moeten maken. Toch kiezen sommige fietsers er nog steeds niet voor om er een te dragen. Vierenvijftig procent van de dodelijke ongevallen met fietsers houdt verband met het niet dragen van een helm. Het dragen van een helm vermindert ook de ernst van verwondingen bij niet-dodelijke ongevallen. Hier zijn nog enkele redenen om een helm te dragen.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Een voorbeeld zijn voor kinderen

  De rol van een ouder is niet alleen om de kleintjes veilig te houden, maar ook om hen te begeleiden bij het maken van verstandige keuzes. De beste manier om dit te doen is het goede voorbeeld te geven, want kinderen zijn eerder geneigd na te bootsen wat hun ouders doen, dan alleen verbale bevelen op te volgen. Als je kinderen zien dat je een helm draagt telkens als je op jouw fiets stapt, zullen zij dit voorbeeld zonder nadenken volgen.

  Helmen beschermen je hoofd

  Bij een fietsongeluk is het hoofd vaak het eerste lichaamsdeel dat gewond raakt. Daarom is het cruciaal om een helm te kiezen die goed past. Het dragen van de juiste maat helm beschermt zowel je hoofd als je hersenen en voorkomt externe en interne schade. Dit is vooral belangrijk in termen van fietsveiligheid voor kinderen omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn. Als kinderen bijvoorbeeld met hoge snelheid tegen een trampoline tuin fietsen, dan kan dat voor veel schade zorgen van de hersenen. Als je niet zeker weet of een ongeval tot letsel heeft geleid, is het altijd veiliger om medische hulp in te roepen.

  Helmen beschermen tegen slecht weer

  Slecht weer is een andere reden om een helm te dragen. Als uw fiets uw belangrijkste vervoermiddel is, en als u veel met de fiets reist, kan het zijn dat u bij slecht weer moet rijden. Een helm, vooral met een vizier, kan je beschermen tegen regen, windvlagen en UV-schade van de zon.

  Juiste fietshelmen verhogen de zichtbaarheid

  Fietsen kent een groot aantal gevaren en een bijzonder gevaarlijk gevaar zijn automobilisten. Veel ongelukken gebeuren omdat automobilisten fietsers niet zien. Een fietshelm met reflecterende strips of lampjes kan je veel beter zichtbaar maken voor automobilisten. Dit is cruciaal, vooral bij zonsopgang en schemering en in tijden van slecht zicht. Een felgekleurde helm is ook overdag een goede keuze voor de zichtbaarheid.[3]

  Het dragen van een helm is een van de belangrijkste regels voor fietsveiligheid. Maar zelfs met een helm kunnen er ongelukken gebeuren. Als je een fietsongeluk hebt gehad en medische hulp nodig hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

  Advertentie