Zakelijk glasvezel kiezen? Let hier op in 2022 | Nugevonden.nl

Zo kies je de beste leverancier van zakelijk glasvezel

Laatst bijgewerkt: 23 mei 2022

Zakelijk glasvezel heeft diverse voordelen, waaronder sneller internet, een stabielere verbinding, meer bandbreedte én duurzaam internet. Toch zijn er nog steeds bedrijven die geen gebruik maken van zakelijk glasvezel. In dit artikel ontdek je wat de grootste voordelen van zakelijk glasvezel zijn, zodat het maken van de juiste keuze voor jou eenvoudiger is. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

    De voordelen van zakelijk glasvezel

    De voordelen van zakelijk glasvezel zijn voor veel ondernemers genoeg reden om een overstap te maken. Met zakelijk glasvezel is de internetsnelheid allereerst hoger dan bij een DSL verbinding. Dit zorgt ervoor dat de productiviteit omhoog gaat, omdat werknemers minder lang hoeven te wachten op het laden van programma’s. Dit voordeel staat in directe verbinding met low latency connectivity. Dit is de vertraging die optreed wanneer mensen internet gebruiken. Hoe lager de vertraging, hoe stabieler de verbinding. Het is daarom zeker aan te raden om te kijken of zakelijk glasvezel ook bij jouw bedrijf aangesloten kan worden. 

    Zakelijk glasvezel is ook onderdeel van de verduurzamingsstrategie van veel bedrijven. De glasvezelkabels die worden aangelegd, zijn namelijk gemaakt van zeer duurzame en veilige materialen. Hierdoor heeft het netwerk bijna geen onderhoud nodig en kunnen er geen gevaarlijke stoffen in de grond lekken. Kabels die toch worden vervangen kunnen eenvoudig gerecycled worden. Tot slot is een grotere bandbreedte een groot voordeel van een glasvezelverbinding. Ongemerkt maken wij namelijk veel meer gebruik van bandbreedte dan in het verleden door bijvoorbeeld online te vergaderen en documenten met elkaar te delen. Kies je voor een glasvezelverbinding, dan is deze verbinding stabieler en kunnen collega’s online beter met elkaar samenwerken

    Zo kies je de beste aanbieder van zakelijk glasvezel 

    Om de beste aanbieder van zakelijk glasvezel te kiezen, zijn er een paar tips die je kunt toepassen tijdens je zoektocht. Dit zijn de 5 belangrijkste zaken waar je aan moet denken bij het kiezen van de beste aanbieder van zakelijk glasvezel. 

    Bepaal welke snelheid het beste bij jouw bedrijf past

    Bepaal allereerst hoe hoog de internetsnelheid moet zijn. In Nederland kun je gebruikmaken van abonnementen met een snelheid tot maar liefst 1 Gbit per seconde. Met deze snelheid is het mogelijk om bijvoorbeeld een film op je smartphone te downloaden in enkele seconden. Laat je adviseren door een zakelijk consultant om erachter te komen welke internetsnelheid het beste bij jouw verwachtingen past.

    Kies een aanbieder met positieve recensies 

    Omdat steeds meer bedrijven online actief zijn of zelfs een volledige online bedrijfsstrategie hebben ontwikkeld, zijn er ook steeds meer aanbieders van zakelijk glasvezel. Het is echter niet altijd vanzelfsprekend dat deze aanbieders ook betrouwbaar zijn. Kies bij voorkeur voor een aanbieder die langer dan 3 jaar actief is en kijk naar de recensies van andere bedrijfseigenaren. Door deze recensies te bestuderen kun je op een laagdrempelige manier informatie vergaren over de klantvriendelijkheid, kwaliteit en service van de aanbieder. Dit maakt het maken van de juiste keus een stuk eenvoudiger. 

    Zet het aantal vestigingen op papier

    Is het de bedoeling om één vestiging over te zetten op een zakelijke glasvezelverbinding, of zijn er meerdere vestigingen die aangesloten moeten worden? Door alle vestigingen op papier te zetten, maak je voor jezelf inzichtelijk wat de maandelijkse kosten zijn. Hoe meer informatie de aanbieder over het bedrijf en het gebruik van internet heeft, hoe accurater de offerte is. Goed om te weten is dat de afstand van het bedrijfspand tot de wijkcentrale geen invloed heeft op de snelheid van het glasvezelinternet. Dit betekent dat bedrijfspanden in verschillende steden of gebieden, nog steeds voorzien kunnen worden van een stabiele en veilige glasvezelverbinding. 

    Verzamel informatie over het glasvezelnetwerk 

    Bepaal of je gebruik wilt maken van een gedeelde verbinding of niet. De meeste aanbieders geven met een verhouding aan of het netwerk gedeeld wordt met andere bedrijven. Een 1:1 verhouding vertelt je dat het netwerk met niemand gedeeld wordt. 1:10 en 1:20 vertellen je dat het netwerk met gemiddeld 10 of 20 andere bedrijven wordt gedeeld. Dit zorgt ervoor dat de kosten naar beneden gaan, maar zorgt tegelijk voor een onstabielere verbinding. Het is namelijk goed mogelijk dat de bedrijven met wie jij het glasvezelnetwerk deelt, veel bandbreedte in beslag nemen, waardoor jouw internetverbinding langzamer wordt. 

    Neem de nadelen van zakelijk glasvezel ook in overweging

    Technologische ontwikkelingen gaan zo snel dat wij mensen het maar moeilijk kunnen bijhouden. Hierdoor is glasvezel nog niet overal aangelegd, simpelweg omdat er mankracht voor nodig is. Controleer daarom eerst of een glasvezelverbinding in jouw bedrijf mogelijk is. Houdt er bovendien rekening mee dat de kosten van een glasvezel abonnement soms hoger zijn dan de kosten voor een DSL abonnement. Kies je voor dezelfde snelheid, dan is het prijsverschil doorgaans nauwelijks merkbaar, maar als je voor een hogere snelheid over zakelijk glasvezel kiest, dan is de kans groot dat je per maand of per gebruiker meer gaat betalen. 

    Veelgestelde vragen

    Waarom is zakelijk glasvezel interessant voor mijn bedrijf? 

    Zakelijk glasvezel heeft veel voordelen, waaronder een snellere, stabielere en veiligere omgeving. De kosten van dezelfde snelheid internet over zakelijk glasvezel zijn vergelijkbaar met de kosten die je nu maakt, waardoor veel ondernemers ervoor kiezen om over te stappen. Hiernaast heeft een glasvezelverbinding minder energie nodig om goed te functioneren, waardoor je kunt besparen op energiekosten. 

    Hoe wordt glasvezel aangesloten?

    Het glasvezelnetwerk wordt in de straat waar het bedrijfspand staat aangelegd. Hierna wordt er een glasvezelaansluiting in het gebouw geïnstalleerd, zodat het bedrijf op een glasvezelverbinding aangesloten kan worden. Als er nog geen glasvezelkabels zijn aangelegd in de straat waar jouw bedrijfspand staat, dan kun je nog niet overstappen op een glasvezelverbinding. 

    Wat is een glasvezel overboeking? 

    Een glasvezel overboeking betekent dat de capaciteit van de internetverbinding wordt gedeeld met andere gebruikers. Het voordeel hiervan is dat de maandelijkse kosten voor het internetgebruik relatief laag zijn. Aan de andere kant betekent dit ook dat de vertraging groter wordt, waardoor je de internetverbinding als langzaam kunt ervaren. Dit probleem doet zich dan niet voor in je eigen verbinding, maar in het netwerk van de internetprovider. In een notendop betekent dit dat je de verbindingsproblemen niet zelf kunt verhelpen. 

    Advertentie