WordPress tips voor alle ondernemers + WordPress beginnersgids

Laatst bijgewerkt: 16 mei 2022

WordPress is een veelzijdig content managementsysteem (CMS) waarmee je zowel webshops als websites kunt bouwen. Het platform begon ooit als een simpel blogsysteem, maar is inmiddels uitgegroeid tot een compleet CMS, ondersteund door verschillende plug-ins en thema’s. De gebruiksvriendelijkheid maakt het voor elke ondernemer mogelijk om een website of webshop te bouwen, maar je moet wel weten hoe je hiermee begint. 

Ontdek hier de complete WordPress beginnersgids en keer daarna terug om onze WordPress tips voor alle ondernemers te lezen! 

Wat kun je lezen in dit artikel?

  1 Kies voor speciale WordPress hosting 

  Het begint allemaal met het kiezen van de beste hosting voor jouw WordPress website. Ga gericht op zoek naar webhosting speciaal ontworpen om WordPress sites te ondersteunen, zodat je zeker weet dat je begint met bouwen op een stevige basis. Kies je voor een goede hosting dan werkt je website sneller, waardoor de kans groter is dat bezoekers langer op jouw website blijven rondsnuffelen. Dit is niet alleen prettig voor jou als ondernemer, maar ook voor de SEO score van je website. 

  2. Installeer alleen veilige thema’s 

  WordPress is een open-source programma, wat betekent dat iedereen de code kan kopiëren, aanpassen, verspreiden en inzien. Dat klinkt misschien eng, maar zorgt er juist voor dat het voor jou als blogger of ondernemer mogelijk is om een website te bouwen. Als WordPress is geïnstalleerd dan kun je ervoor kiezen om een thema te installeren. Dit maakt het bouwen van de site een stuk eenvoudiger. Het is alleen wel belangrijk om alleen naar veilige thema’s te kijken, omdat de kans groot is dat de thema’s van externe websites niet veilig zijn. Je kunt hier terecht voor het kopen en bekijken van veilige WordPress thema’s. 

  Voor het installeren van plug-ins kun je terecht in het dashboard van WordPress. Je vindt hier een uitgebreide verzameling van handige tools die je helpen met het bouwen van je website. Een plug-in maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een veilige betaalomgeving in de website te bouwen. Bij de installatie van plug-ins geldt hetzelfde als de installatie van thema’s: installeer alleen plug-ins die in het dasboard van WordPress beschikbaar zijn om veiligheidsrisico’s te minimaliseren. 

  3. Wijzig de gebruikersnaam voor de inlog 

  Tijdens de installatie van WordPress voer je een gebruikersnaam in. Deze staat standaard ingesteld op admin. Als je de gebruikersnaam niet veranderd, dan is de kans groter dat hackers het voor elkaar krijgen om toegang te krijgen tot jouw website. Zorg er daarom voor dat je de gebruikersnaam wijzigt naar iets anders dan admin en een lang wachtwoord gebruikt. Hoe langer en complexer het wachtwoord, hoe langer het namelijk duurt voor hack software de code heeft gekraakt. 

  4. Zorg voor een regelmatige update van je WordPress site 

  WordPress is een zeer veilig content managementsysteem, maar om het systeem veilig te houden is het belangrijk om regelmatig updates uit te voeren. Zowel de plug-ins, thema’s en het CMS zelf moeten regelmatig worden bijgewerkt. Je wordt op de hoogte gebracht van beschikbare updates met meldingen in je WordPress dashboard, net zoals de updates op je telefoon onder de aandacht worden gebracht. Om er zeker van te zijn dat ongenodigden geen toegang krijgen tot jouw website, is het ook aan te raden om het wachtwoord periodiek te veranderen.

  5. Vergeet de back-up niet

  Het up-to-date houden van je website, plug-ins, thema en wachtwoord is de basis. Hiernaast is het belangrijk om regelmatig een back-up van de site te maken. Het is namelijk altijd mogelijk dat je gehackt wordt of er iets mis gaat tijdens een update. Om te voorkomen dat je na de website na zo’n situatie weer helemaal opnieuw moet bouwen, maak je een back-up van de website. Er bestaan verschillende plug-ins die het eenvoudig maken om back-ups van je website te maken. Mocht er dan iets misgaan, dan zet je de laatste versie waar jij tevreden mee was terug via de plug-in. 

  6. Investeer in een veilige website 

  Alhoewel de veiligheid van WordPress in de basis al erg goed is, loont het om naar manieren te kijken om de veiligheid van je website te versterken. Je kunt hier wederom plug-ins voor gebruiken die door WordPress zijn goedgekeurd. Groeit je website en trek je veel bezoekers aan, dan is de kans op spam reacties ook steeds groter. Met een goede beveiliging zorg je er niet alleen voor dat je website lastiger te hacken is, maar ook voor het automatisch tegenhouden van spam reacties. 

  7. Schakel een UX designer in voor hulp 

  Een UX designer kan je niet alleen helpen bij het maken van een mooie en moderne website. De UX designer denkt ook mee over de huisstijl, de schrijfstijl op de website en zelfs de ontwikkeling van producten of diensten. Kom je er écht niet uit, dan loont het om hulp in te schakelen bij het ontwerpen van jouw WordPress website of webshop. Zo weet je zeker dat de site veilig en technisch in orde is! 

  Veelgestelde vragen

  Kan ik WordPress gratis gebruiken? 

  Ja, het is mogelijk om WordPress gratis te gebruiken. Kies je echter voor een gratis account, dan krijg je een wordpress.com subdomein. Daarom kiezen bijna alle ondernemers ervoor om een hosting pakket te kopen, zodat er geen wordpress.com achter de URL komt te staan.

  Wat kost een webdesigner per uur? 

  Gemiddeld kost een webdesigner tussen de € 80 en € 150 per uur. Afhankelijk van jouw wensen, de complexiteit van het project en het niveau van de webdesigner kan het uurtarief dus oplopen. Wil je een WordPress site laten maken met een uniek ontworpen template, dan moet je rekening houden met een bedrag van € 10.000 tot € 15.000 voor het bouwen van de volledige website.

  Waarom is WordPress zo populair?

  Het grootste voordeel van WordPress is dat het een zeer logische indeling heeft. Daardoor is het beheren van de website erg eenvoudig. Zelfs zonder ervaring met webdesign is het door de beschikbare plug-ins en thema’s mogelijk om een mooie website te bouwen. Daarom kiezen veel ondernemers voor WordPress in plaats van andere content managementsystemen. 

  Advertentie