Wifi signaal versterken in huis? Zo doe je dat!

Tips om het wifi signaal in het hele huis te versterken

Laatst bijgewerkt: 10 maart 2022

Het is tegenwoordig een drukke boel op het wifi netwerk in huis. Papa is thuis aan het werk, mama gebruikt de laptop om een lekker recept voor het avondeten op te zoeken en de kinderen moeten huiswerk (en TikToks) maken. Het komt daarom steeds vaker voor dat er problemen met de wifi verbinding optreden. Geen zorgen, want in dit artikel geven wij tips waarmee je het wifi signaal in het hele huis kunt versterken.

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Wifi signaal versterken door de plek van de router te verbeteren

    Als je op zoek bent naar manieren om het wifi signaal in het hele huis te verbeteren, dan kun je beginnen met het tactisch plaatsen van je router. Zorg ervoor dat de router niet recht onder een stalen balk in het plafond staat en kies een centrale locatie. In de regel geldt dat hoe verder de router van het apparaat af staat, hoe zwakker het signaal. De netwerksnelheid leidt hier ook onder. Plaats de router zo hoog mogelijk en zorg ervoor dat er zo min mogelijk rondom de router staat. Door de ruimte rondom de router vrij te maken krijgen radiostralen minder obstakels tegen en dat zorgt voor een betere verbinding. 

    Sommige routers hebben meerdere antennes die je verschillende kanten op kunt richten. Door de router rechtop te zetten en de antennes te spreiden kun je het bereik vergroten. Elektronische apparaten kunnen het wifi signaal verstoren. Is het niet mogelijk om de router op een kast te zetten? Zorg er dan voor dat er minimaal 30 centimeter afstand tussen andere apparaten en de router zit. Bekende apparaten die het wifi signaal vaak verstoren in huishoudens zijn de babyfoon, het alarmsysteem en indoor weerstations. Zet de router daarom ver uit de buurt van deze apparaten.

    Kies een ander wifi kanaal

    Soms is het kiezen van een ander wifi kanaal de oplossing voor een slechte wifi verbinding in huis. Je kunt dit snel en eenvoudig doen door de router te herstarten. Op het moment dat de router weer aan gaat kiest de router uit het best kanaal op dat moment. De router kiest automatisch uit kanaal 1, 6 of 11, omdat deze kanalen elkaar niet kunnen overlappen. Dit verkleint de kans op storingen. 

    Wissel van frequentieband

    Tegenwoordig zijn er verschillende frequentiebanden. In het verleden maakten wij alleen gebruik van de 2.4 GHz frequentieband, maar tegenwoordig kun je ook internetten via de 5 GHz frequentieband (5G). Werken via een 5G verbinding levert geen enkel probleem op. De verbinding is sterker en sneller en daarom is de kans op storingen kleiner. 

    Ben je echter aan het streamen of koppel je andere apparaten zoals bijvoorbeeld een smart lamp of om de beste tekentablet aan je telefoon te koppelen? Dan stel je de wifi in op de 2.4 GHz frequentieband. De meeste apparaten zijn namelijk nog niet geschikt om verbonden te worden met 5G. Tegenwoordig zijn bijna alle providers voorzien van beide frequentiebanden, en bij het selecteren van de wifi verbinding kun je kiezen uit 2.4 GHz of 5 GHz. 

    Wifi signaal versterken met een accesspoint

    Een accesspoint werkt samen met de router om het wifi bereik te vergroten. Om ervoor te zorgen dat het accesspoint zijn werk goed kan doen moet je een kabel tussen het apparaat en de router trekken. Je installeert een accesspoint, wat in principe als een versterker werkt. Het accesspoint werkt als het ware als een team samen met de router, en verstuurd het signaal naar plekken die de router moeilijk kan bereiken. 

    Draadloze oplossing voor een beter wifi signaal: wifi powerline adapters

    Als het niet mogelijk is om kabels te trekken of als je de kabels niet mooi kunt wegwerken dan zijn wifi powerline adapters een goede oplossing. De adapters verspreiden het wifi signaal met behulp van stopcontacten door het huis. Adapters werken met elkaar samen. Door één powerline adapter naast de router te plaatsen en een tweede adapter op de plek te plaatsen waar het signaal zwakker wordt, kan het wifi signaal van A naar B worden verzonden. 

    De snelheid is bij adapters echter niet gegarandeerd, omdat het wel eens voorkomt dat het signaal onderweg wordt verstoord. Hierdoor daalt de snelheid, maar in de meeste gevallen werken wifi powerline adapters goed binnenshuis. Is het wifi signaal in een specifieke ruimte nog niet naar wens? Dan kun je adapters bijkopen om het wifi signaal in het hele huis te versterken. Zo zorg je ervoor dat iedereen in huis ongestoord gebruik kan maken van hun apparaten. 

    Snel internet nodig? Plaats dan geen wifi range extender 

    Wifi range extenders zijn populair omdat ze goedkoop in aanschaf zijn. Hoe goedkoop ook, geld uitgeven aan een wifi range extender is geen goed idee. De extender werkt namelijk als volgt. Een range extender luistert naar de signalen om zich heen en stuurt deze signalen vervolgens versterkt uit. Deze apparaten kunnen alleen niet tegelijkertijd uitzenden en luisteren. In de praktijk zorgt de extender dus juist voor een lagere snelheid, omdat het apparaat eerst naar het signaal moet luisteren voordat het signaal versterkt uitgezonden kan worden. 

    Een accesspoint of wifi powerline adapters kunnen wel luisteren en uitzenden tegelijkertijd. Dit zorgt ervoor dat de snelheid hoog blijft en daarom zijn deze apparaten altijd een betere keus. Kies niet voor goedkoop, want in de praktijk levert dit juist problemen op waardoor je gefrustreerd raakt. Wat de beste keus is om je wifi in het hele huis te verbeteren? Als het aan ons ligt dan zijn wifi powerline adapters de beste keus. Je kunt ze snel en eenvoudig installeren, de snelheid van internet blijft hoog en als je toch ergens geen verbinding hebt dan kun je de adapter verplaatsen. Je kunt deze versterkers ook eenvoudig uitbreiden met meer punten. Zo zorg je op elke verdieping voor een goede wifi verbinding! 

    Veelgestelde vragen

    Waarom is mijn wifi signaal niet sterk?

    Veel internetgebruikers hebben te maken met een slecht wifi-signaal in een of meer kamers in huis. Soms kan het signaal zo zwak zijn dat je nauwelijks op internet kunt. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door veel drukte op het wifi-kanaal, maar het kan ook komen doordat andere apparaten de wifi verstoren.

    Welke apparaten kunnen de wifi verstoren? 

    Met name andere draadloze apparaten zijn een veelvoorkomende storingsbron. Denk bijvoorbeeld aan babyfoons, alarmsensoren, videobewakingssystemen of draadloze lichtschakelaars. Maar ook een magnetron kan de wifi signaal verstoren. 

    Advertentie