Hoe zorg je ervoor dat jouw werkkleding lang mooi blijft?

Laatst bijgewerkt: 8 december 2022

Als je speciale bedrijfskleding hebt gekregen van jouw werk, wil je die natuurlijk zo lang mogelijk mooi en comfortabel houden. Je hebt de kleding immers iedere dag nodig, dan wil je wel dat het lekker blijft zitten. Gelukkig kun je er makkelijk voor zorgen dat jouw werkkleding lang mooi blijft als je op een aantal dingen let. Welke dingen dat zijn? Dat vertellen we je in dit artikel!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Werkkleding wassen

  Volgens de arbowet is jouw werkgever verantwoordelijk voor het onderhouden en repareren van werkkleding, maar het wassen van werkbroeken en werkshirts wordt toch vaak gewoon door het personeel zelf gedaan. Toch zijn er gevallen waarin werkkleding echt door een gespecialiseerde wasserij moet worden gewassen, bijvoorbeeld veiligheidskleding voor personeel dat met gevaarlijke stoffen werkt, of werkkleding waaraan hoge eisen worden gesteld op het gebied van hygiëne. Val jij als werknemer niet onder die laatste twee categorieën, dan ben je waarschijnlijk zelf verantwoordelijk voor het wassen van je werkkleding. Over het algemeen kun je werkkleding het beste gewoon op 30 graden wassen, maar 40 graden mag ook gewoon, mocht er hardnekkig vuil op zitten dat je eruit wil hebben. 

  Het verkleuren van werkkleding voorkomen

  Als je de hele dag in je werkkleding werkt en je werkt buiten, is de kans aanwezig dat het verkleurt door het zonlicht. Probeer in dit geval de kleding niet vaker te wassen dan nodig is. Werkjassen die je lang niet iedere dag aan hebt, hoef je niet na iedere werkdag te wassen. Teveel wassen kan er namelijk voor zorgen dat de kwaliteit van de kleding achteruit gaat, waardoor het materiaal ook weer sneller zal verkleuren in de zon. Wil je jouw werkkleding minder vaak wassen, dan kun je in plaats daarvan de kleding stofvrij maken of even goed door laten luchten. Dit doet vaak al heel veel. 

  Andere onderhoudstips voor je werkkleding

  Is je kleding tijdens het werken nat geworden? Zorg dan dat je het goed laat drogen voordat je de kleding weg hangt. Bewaar de kleding daarnaast in een schone, donkere omgeving, bijvoorbeeld in een garderobekast. Om je kleding extra goed te beschermen, kun je het inspuiten met beschermende spray die hiervoor bedoeld is. 

  Veelgestelde vragen

  Op hoeveel graden moet je werkkleding wassen?

  Het beste is om werkkleding niet warmer dan op 30 of 40 graden te wassen, net als je normale kleding.

  Ben ik zelf verantwoordelijk voor het wassen van werkkleding?

  Volgens de arbowet is de werkgever verantwoordelijk voor het onderhouden van werkkleding, maar in praktijk gebeurt dit helaas nog niet overal op die manier.

  Is het slecht om werkkleding te wassen?

  In principe niet, maar probeer de kleding niet te vaak te wassen. Dit kan namelijk het materiaal aantasten, waardoor het onder andere sneller zal verkleuren in de zon.

  Advertentie