Zo voorkom je online winkelfraude in 2023

Laatst bijgewerkt: 23 augustus 2023

Als online consument is het essentieel om  online winkelfraude te herkennen. Deze frauduleuze praktijken, gericht op het ontfutselen van geld of persoonlijke informatie, worden steeds complexer naarmate we meer online aankopen doen.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Veel voorkomende manieren van online winkelfraude zijn ‘designertas scams’, waarbij producten tegen belachelijk lage prijzen worden aangeboden op nepwebsites, en ‘phishing’ berichten die om persoonlijke gegevens vragen. Meer dan twee op de drie Nederlanders gaf in 2021 in het afgelopen jaar een berichtje te hebben gekregen waarvan ze vermoedden dat het oplichting was.

  Dergelijke fraudepraktijken wekken een gevoel van urgentie, vertrouwen of verlangen op bij potentiële slachtoffers. Door deze trucs te herkennen en voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je je beter wapenen tegen online winkelfraude. 

  Wat houdt online winkelfraude precies in?

  Wanneer je online winkelt is het belangrijk om de risico’s te begrijpen. Eén daarvan is online winkelfraude, een term die verschillende frauduleuze internetactiviteiten omvat.

  Bij online winkelfraude gaat het meestal om frauduleuze verkopers of websites die online consumenten verleiden om niet-bestaande producten of diensten te kopen. Het is een spel van bedrog dat met bedrieglijke finesse wordt gespeeld. De methoden variëren van het plaatsen van nepadvertenties tot het in detail creëren van vervalste e-commerce websites.

  Laten we het beruchte ‘designertas scam’ als voorbeeld nemen. Oplichters adverteerden sterk afgeprijsde luxe tassen op sociale media. Kopers werden naar nepwebsites geleid, deden aankopen en gaven hun creditcardgegevens, maar de tassen kwamen nooit aan.

  Een andere veelvoorkomende online fraude is phishing. Hierbij zijn cybercriminelen gericht op het verkrijgen van persoonlijke informatie via nepberichten.Oplichters sturen dan bijvoorbeeld e-mails die van een bekende verkoper lijken te komen met onweerstaanbare aanbiedingen. Als je op de link klikt, kom je op een website die je persoonlijke en financiële gegevens verzamelt. Er bestaan verschillende manieren van phishing, zoals spear phishing, clone phishing, en pop-ups. 

  Oplichters lokken hun prooi dus met verschillende tactieken. Ze spelen in op hebzucht en angst door producten of diensten tegen lage prijzen aan te bieden en urgentie te creëren. Deze haast leidt vaak tot onberekende beslissingen. Onze verdediging moet bestaan uit waakzaamheid en scepsis tegenover deals die te mooi lijken om waar te zijn. 

  Daarnaast is het goed om een VPN service te gebruiken om je online identiteit te beschermen en geen gevoelige gegevens rond te laten slingeren op het internet. Verschillende VPN-aanbieders bevatten daarnaast functies om kwaadaardige websites en pogingen tot phishing automatisch te blokkeren. Vergelijk bijvoorbeeld Surfshark vs NordVPN om beter te begrijpen hoe een VPN je kunt helpen tegen online winkelfraude.

  Maar al maak je gebruik van een VPN, dan nog doe je er goed aan online winkelfraude te herkennen. Hieronder lees je hoe je de tekenen van online oplichting kunt herkennen.  

  Veel voorkomende tekenen van online winkelfraude in 2023

  Nu je weet wat voor vormen van online winkelfraude je kunt tegenkomen, is het belangrijk om de tekenen van oplichting te herkennen.

  • Een opvallende rode vlag zijn verdacht lage prijzen. Hoewel online kortingen en aanbiedingen gebruikelijk zijn, moet je op je hoede zijn als een artikel tegen een onwaarschijnlijk lage prijs wordt aangeboden. Deze aanlokkelijke aanbiedingen zijn vaak een lokmiddel voor oplichting.
  • Ten tweede, inspecteer de website grondig. Veel spelfouten, slechte beeldkwaliteit en het ontbreken van SSL-encryptie (meestal aangeduid met “https://” in het webadres) wijzen op een illegale website.
  • Oplichters oefenen vaak druk uit om snel te handelen. Ze creëren urgentie met “beperkte voorraad” of “tijdelijke aanbieding”, waardoor je geneigd bent impulsief te kopen.
  • In dit digitale tijdperk is het raadzaam om het privacybeleid van de website te bekijken. Betrouwbare verkopers hebben een duidelijk beleid over het gebruik van je persoonlijke gegevens. Oplichtingssites hebben vaak geen of vage voorwaarden, wat ruimte biedt voor misbruik van je gegevens.

  Nu je deze indicatoren kent, kun je beter navigeren in de wereld van online marktplaatsen. Maar kennis van deze signalen is slechts de helft van de strijd. Hieronder vind je tips om online oplichting proactief te herkennen en te voorkomen.

  Tips om online winkeloplichting te vermijden

  Zelfs met kennis van veelvoorkomende fraude, kan oplichting realistisch lijken en misleiding mogelijk maken. Hier volgen praktische stappen om potentiële risico’s te herkennen en te beperken, voor een betere winkelervaring.

  Onderzoek naar onbekende webwinkels

  Besteed tijd aan het onderzoeken van onbekende webwinkels voor elke aankoop. Gebruik een zoekmachine om recensies en feedback van andere klanten te raadplegen. Betrouwbare platforms hebben doorgaans veel openbare feedback. Wees alert op recent opgezette websites. Deze kunnen een tactiek van oplichters zijn om tijdelijke webwinkels voor frauduleuze activiteiten op te zetten.

  Veilig online betalen

  Online betalingen kunnen risico’s met zich meebrengen. Kies daarom voor veilige betaalmethoden, zoals creditcards of betrouwbare derde partij betaaldiensten (bijvoorbeeld PayPal). Deze bieden vaak bescherming tegen fraude of incorrecte leveringen, wat het eenvoudiger maakt om je recht te halen.

  Wees voorzichtig met persoonlijke informatie

  Wees alert bij het online delen van persoonlijke gegevens. E-commerce platforms mogen geen gevoelige informatie zoals je burgerservicenummer of bankwachtwoorden vragen. Zie je zoiets, neem dan afstand en heroverweeg de situatie.

  Updates over consumentenbeschermingsbeleid

  In een dynamisch online ecosysteem worden consumentenwetten en beschermingsrechten vaak bijgewerkt. Door deze veranderingen bij te houden, blijf je op de hoogte en kun je mogelijk oplichting voorkomen.

  Twee-factor authenticatie

  E-commerce platforms bieden nu twee-factor authenticatie (2FA) voor extra beveiliging. Gebruik dit om je accounts te beschermen en ongeautoriseerde toegang te beperken.

  Wat te doen bij oplichting?

  Ondanks voorzorgsmaatregelen kunnen we soms alsnog slachtoffer worden van oplichting. In dat geval is het belangrijk om snel en correct te reageren.

  1. Neem direct contact op met je bank of creditcardmaatschappij. Zij kunnen de betaling stopzetten en een onderzoek instellen. Ze kunnen ook helpen bij het implementeren van extra veiligheidsmaatregelen.
  2. Verander onmiddellijk alle betrokken wachtwoorden, vooral als je vermoedt dat je gegevens gecompromitteerd zijn. Regelmatige wachtwoordupdates beperken risico’s.
  3. Meld het incident bij de relevante autoriteiten. In de meeste landen zijn er cybercriminaliteitseenheden die deze zaken behandelen. Door je ervaring te melden, kun je bijdragen aan het stoppen van dergelijke activiteiten en anderen beschermen.
  4. Documenteer alles over de fraude – bewaar e-mails, ontvangstbewijzen, schermafbeeldingen of andere relevante documenten. Dit kan nuttig zijn bij het melden en tijdens een eventueel onderzoek.
  5. Overweeg na een zwendel om je internetbeveiliging te verbeteren. Dit kan betekenen dat je goede antivirussoftware installeert, een VPN installeert of tweefactorauthenticatie inschakelt voor je accounts.

  Hoewel het wellicht niet mogelijk is om je verliezen volledig te herstellen, kunnen deze stappen de schade beperken en toekomstige zwendel voorkomen. Jouw reactie op oplichting is net zo belangrijk als preventiemaatregelen.

  Conclusie: wees online oplichters te slim af

  Gezien de groeiende online winkelfraude zijn het hebben van een VPN service en waakzaamheid onze beste verdediging. We hebben besproken wat voor vormen van online winkelfraude voorkomen, hoe de tekenen te herkennen, het te vermijden, en hoe om te gaan met gevallen van oplichting in 2023. 

  Dit alles onderstreept één belangrijk advies – constante waakzaamheid. Naarmate het cyberlandschap evolueert, moet ook onze weerbaarheid tegen oplichting meegroeien. Onthoud dat – mits je je data goed beschermt – geen cybercrimineel aan je gegevens komt zonder er eerst om te moeten vragen.

  Advertentie