Het vinkje typen: Waar staat het allemaal voor en wat kun je er online en offline mee?

Laatst bijgewerkt: 17 maart 2022

Het vinkje, een symbool dat al lang bestaat maar dat in de afgelopen jaren helaas een erg andere betekenis heeft gekregen. Het groene vinkje dan met name. Gelukkig heeft zelfs het groene vinkje ook een hoop positieve betekenissen. Zo wordt het nog steeds veel ingezet in de marketing om pluspunten duidelijk te maken van een merk of product. Je zult groene vinkjes vooral veel tegenkomen in advertenties op Facebook of Instagram. Wil je graag meer weten over het vinkje als symbool? Lees dan snel verder!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Een vinkje typen op een laptop of desktop

  Je kunt op een laptop of een desktop gebruik maken van een groot aantal symbolen. Al deze symbolen hebben hun eigen sneltoetsen. Dit zijn toetsen waarmee je snel zo’n symbool kunt typen. Dit is vaak een combinatie van twee of drie toetsen op je toetsenbord. Het is bijna onmogelijk om al die combinaties uit je hoofd te kennen. Vaak kennen we alleen de sneltoetsen die we veel gebruiken, of degene die op het toetsenbord staan aangegeven, zoals het vraagteken en de schuine streep. De tekens die aangegeven staan op een toetsenbord kun je over het algemeen typen door die toets in te drukken en tegelijkertijd shift in te drukken. Dat is dus nog redelijk simpel. Het vinkje is echter niet te vinden op een toetsenbord. Hiervoor moet je dus echt de combinatie kennen.

  Waarvoor gebruik je een vinkje in een tekst?

  Je komt vast wel eens vinkjes tegen in een tekst, zowel online als offline. Vaak wordt dit symbool gebruikt om iets positiefs of belangrijks te benadrukken. Daarom zie je het vaak terugkomen in advertenties en verkooppraatjes. Het vinkje markeert iets dat de schrijver belangrijk vindt in de tekst. Iets waar hij of zij graag de aandacht op wil vestigen. Het vinkje is ook een superhandig symbool om te gebruiken in een opsomming of een soort checklist. Het gebruik van vinkjes of andere symbolen verhoogt vaak de leesbaarheid van een tekst. We raden het gebruik ervan dus zeker aan als je graag wil dat veel mensen jouw tekst lezen. Natuurlijk heeft het gebruik van vinkjes soms ook nadelen. Of het wel of niet verstandig is om vinkjes of andere symbolen te gebruiken in jouw tekst, hangt af van de soort tekst, het doel van de tekst en de plaatsing van de tekst.

  Een vinkje als icoon wel of niet gebruiken?

  Of het wel of niet goed is om een vinkje in een tekst te gebruiken, hangt dus van een aantal dingen af. Ten eerste moet je nooit een vinkje gebruiken in een titel of een kop. Het kan er misschien leuk uitzien, maar het heeft ook een paar nadelen. Zo leest bijvoorbeeld niet ieder apparaat een symbool of icoon op dezelfde manier. In sommige gevallen zullen lezers dus helemaal geen vinkje zien, maar alleen een rare code. Als dit in de tekst gebeurt, is het nog niet zo’n ramp. Maar als het in de titel gebeurt, maakt het de tekst meteen minder krachtig en aantrekkelijk. Daarnaast kunnen symbolen in een titel ook storend werken. Een titel moet het publiek natuurlijk wel uitnodigen om de tekst te lezen. Het gebruik van een vinkje in een titel kan zelfs schadelijk zijn voor de vindbaarheid van je artikel. Het kan namelijk zijn dat mensen eerder op een artikel klikken door het vinkje. Dat klinkt misschien als een voordeel, maar dat is het meestal niet. Als het artikel niet is wat ze zoeken, klikken bezoekers namelijk toch snel weer weg. Zoekmachines houden dit in de gaten en kunnen het afstraffen met een lagere positie in de zoekresultaten.

  Een groen vinkje typen als symbool in een meta title

  Je ziet vandaag de dag ook steeds vaker vinkjes terugkomen in meta titles van websites. De bedoeling is vaak om groene vinkjes te gebruiken, maar deze worden in een meta title vaak zwart, wit of blauw uit. De kleur waarin ze getoond worden, is afhankelijk van het systeem waarin de pagina wordt bekeken. Het gebruiken van vinkjes in een meta title kan in sommige gevallen de aandacht trekken, maar je moet er wel mee opletten. Ook hiermee kun je namelijk verkeerde bezoekers naar je website lokken, die snel weer weg zijn. Dit is slecht voor je positie in Google. In meta titles worden vinkjes vaak gebruikt als check teken of om een opsomming aan te geven.

  Een vinkje in Word

  Een vinkje typen doe je meestal in Word, aangezien dit programma het meest wordt gebruikt voor het schrijven van teksten. Om in Word, of bijvoorbeeld in een e-mail, een vinkje te typen, gebruik je de toetsencombinatie Alt & 10003. Hiermee krijg je een licht vinkje in je tekst. Wil je een zwarter vinkje, dan gebruik je Alt & 10004. Mocht het niet lukken met deze combinatie, dan komt dat waarschijnlijk omdat je geen gebruik maakt van je numeriek toetsenbord. Deze moet je vaak even activeren voordat je hem kunt gebruiken. Mocht je gebruik willen maken van een vinkje op je smartphone, dan is dit een stuk eenvoudiger. Je vindt namelijk een hoop verschillende vinkjes tussen de emoji’s die je kunt gebruiken. Je hebt dan dus geen toetsencombinatie nodig. Er zijn verschillende soorten vinkjes die je kunt gebruiken, zoals groene vinkjes of vinkjes met of zonder achtergrond. Ook de designs van de vinkjes kunnen verschillen. De één is bijvoorbeeld rechter dan de ander, of je hebt een sierlijk of juist een simpel vinkje.

  Veelgestelde vragen

  Hoe kun je een vinkje typen?

  Je kunt in programma’s zoals Word een vinkje typen door Alt & 10003 of Alt & 10004 in te toetsen.

  Waar wordt een vinkje voor gebruikt?

  Een vinkje in teksten wordt voor verschillende doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld voor een opsomming of een checklist.  

  Een vinkje wel of niet gebruiken in een tekst?

  Of het wel of niet verstandig is om een vinkje te gebruiken in een tekst, is afhankelijk van een hoop dingen. Onder andere van de plek in de tekst en het doel ervan.

  Advertentie