Viaplay in Nederland: Wat kost het en wat kun je er allemaal op kijken?

Laatst bijgewerkt: 1 februari 2022

Als je fan bent van de Formule 1 ken je de naam Viaplay vast al wel. Vanaf 2022 kun je namelijk de Formule 1 kijken op Viaplay in plaats van Ziggo. Hier zijn de meningen nogal over verdeeld, maar de rechten zijn alsnog verkocht. Dit betekent dat er ook nieuwe commentators komen, waarvan de namen inmiddels ook bekend zijn. Wat je er ook van vindt, de Formule 1 is nu alleen live te bekijken via Viaplay en daarom geven we je graag wat informatie over deze streamingdienst!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Het verhaal achter Viaplay

  Viaplay werd in mei 2007 opgestart door de Modern Times Group. Toen der tijd ging de Zweedse dienst nog onder de naam Viasat On Demand. In 2011 werd de video on demand dienst hernoemd naar Viaplay. In 2016 lanceerde de dienst zijn eerste Viaplay Original. In mei 2021 maakte het bedrijf achter de dienst bekend dat Viaplay vanaf 1 maart 2022 ook in Nederland te gebruiken zal zijn. Dat is maar goed ook, want vanaf dit jaar moeten we de Formule 1 via Viaplay gaan kijken in plaats van Ziggo. Naast de rechten voor de Formule 1 haalde de dienst ook de rechten voor andere sportcompetities binnen, bijvoorbeeld de rechten voor de Premier League, Bundesliga en de competities van de Professional Darts Corporation. Naast de sportcompetities gaat de dienst ook Nederlandse programma’s, series en documentaires aanbieden. De kwaliteit die de dienst aan gaat bieden in Nederland is 720p, dus HD-kwaliteit.  

  De kosten van de dienst Viaplay in Nederland

  Gratis online diensten bestaan er niet veel meer en ook voor een abonnement op Viaplay zul je moeten gaan betalen. Als je in Nederland een abonnement af wil sluiten op de dienst Viaplay ben je 13,99 euro per maand kwijt. De prijs in Nederland is nog niet officieel bekendgemaakt, maar dit is de prijs die Ziggo noemt voor de dienst die een aantal van hun rechten heeft overgekocht. De prijs is door Viaplay zelf echter momenteel nog niet bevestigd. Het lijkt wel alsof er voor klanten van KPN en Ziggo speciale kortingstarieven gaan komen voor de on demand dienst. Als je veel sporten volgt op tv, kom je er waarschijnlijk bijna niet onderuit om een abonnement te nemen op de Zweedse dienst. Darts is bijvoorbeeld een sport die over een tijd bijna nergens anders meer te bekijken is dan op Viaplay. Ook fans van de F1 hebben weinig keuze en zullen over moeten stappen op Viaplay.

  De Viaplay app in Nederland

  Viaplay werkt, zoals veel andere streamingdiensten dat ook doen, met een app. Het is dus geen zender op tv zoals Ziggo Sport, maar enkel een app die je op je telefoon, tablet of Smart tv kunt installeren. Als je de app opstart, krijg je een menu en kun je kiezen uit een aantal categorieën, waaronder sport, entertainment en kinderseries. Onder het kopje sport zie je alle livesporten overzichtelijk onder elkaar staan. Als je een abonnement hebt op Viaplay, kun je op 5 apparaten tegelijk ingelogd zijn en op twee apparaten tegelijk wedstrijden kijken. Alle grote competities en toernooien zullen worden voorzien van Nederlands commentaar. Dat geldt zowel voor de Formule 1 als voor het darten en het buitenlands voetbal.

  De Formule 1 kijken in 2022: Viaplay of F1 TV Pro?

  Zoals we eerder al benoemden, gaan de rechten van de F1 in 2022 naar Viaplay. Er is echter nog een andere manier waarop je de F1 kunt volgen en dat is via F1 TV Pro. Het grootste verschil tussen de twee diensten is het aanbod. Viaplay wordt een echte streamingdienst in Nederland waar je dus veel meer op kunt kijken dan alleen sport. Wat ze allemaal gaan aanbieden is momenteel nog niet bekend, maar het is in ieder geval zeker dat ook de Bundesliga en de Premier League Darts naar Viaplay gaan. Het aanbod van F1 TV Pro is daarentegen volledig gericht op de Formule 1. Naast de live races biedt Liberty Media ook een archief van oude F1-seizoenen. Je kunt de seizoenen terugkijken vanaf het jaar 1981. Dat is dus top voor de echte liefhebbers. F1 TV Pro biedt ook een groot aantal documentaires en exclusieve shows aan. Een ander verschil tussen de twee diensten zijn de indelingen van de F1 weekenden. Viaplay gaat een groot team sturen naar iedere Grand Prix. Hierdoor kunnen ze met een hoop analyses en interviews komen tijdens de F1 weekenden. F1 TV Pro zal daarentegen wat minder invulling hebben tussen de vrije trainingen, kwalificatie en de race zelf.

  Het verschil in prijs tussen Viaplay en F1 TV Pro

  Er zit wel een behoorlijk prijsverschil tussen de twee diensten, maar dat is natuurlijk ook terug te zien in het aanbod. Voor Viaplay betaal je in Nederland 13,99 euro per maand en voor F1 TV Pro 7,99 euro per maand. Als je dus een echte Formule 1 liefhebber bent en liever wat geld bespaart, is het beter om een abonnement op F1 TV Pro te nemen. Je kunt bij deze dienst ook een abonnement voor een heel jaar nemen, waarvoor je 64,99 euro betaalt. Als je echter meerdere sporten wil kunnen kijken en misschien ook nog films en series, kun je beter voor Viaplay gaan. Het aanbod van deze dienst is een stuk uitgebreider dan dat van F1 TV Pro, er staan zelfs kinderseries op. Het zou dus eventueel een vervanger kunnen zijn voor een Netflix abonnement, mocht je daar niet veel gebruik meer van maken. De prijs is hetzelfde en het aanbod zou zomaar eens vergelijkbaar kunnen zijn.

  Veelgestelde vragen 

  Hoeveel kost een abonnement voor Viaplay?

  Een abonnement voor Viaplay gaat in Nederland 13,99 euro kosten. Je kunt dan op 5 apparaten tegelijk ingelogd zijn en op 2 apparaten tegelijk kijken.

  Wat is Viaplay?

  Viaplay is een Zweedse streamingdienst die vanaf 1 maart 2022 ook in Nederland beschikbaar is. Ze hebben onder andere de rechten van de Formule 1 overgekocht.

  Wat kun je kijken via Viaplay?

  Op Viaplay kun je allerlei sporten kijken, zoals de Formule 1 en Darts, maar ook Nederlandse shows, series en documentaires. 

  Advertentie