Hoe weet je wat de verwachte drukte op Schiphol is?

Laatst bijgewerkt: 25 juni 2022

Het is natuurlijk veel in het nieuws geweest onlangs: Schiphol heeft een ernstig personeelstekort waardoor het enorm druk is op het vliegveld en er zelfs veel vluchten afgelast zijn. Mocht jij binnenkort op vakantie gaan en je gaat vliegen vanuit Schiphol, is het natuurlijk belangrijk om te weten hoe druk het gaat zijn die dag. Want je wil wel op tijd zijn voor jouw vlucht. In dit artikel bespreken we hoe je erachter kunt komen wat de verwachte drukte is op Schiphol wanneer jij vertrekt!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Hoe druk is het op Schiphol vandaag?

  Als je wil weten hoe druk het op het vliegveld is op de dag zelf, kun je natuurlijk gaan Googelen. Op de website van het vliegveld kun je momenteel ook een pagina vinden die de verwachte drukte aangeeft. Het schema op de website geeft de drukte van de dag zelf aan en is gesplitst in twee delen: vertrek en aankomst. Ga je die dag op vakantie, dan kijk je bij het schema van ‘vertrek’. Kom je die dag terug van vakantie, dan kijk je bij het schema ‘aankomst’. Wanneer het erg druk is geeft het schema ‘piekdag’ aan, wat in de maanden juni, juli en augustus bijna iedere dag wel het geval zal zijn met de huidige situatie. Dit betekent dus dat het erg druk is en dat de wachttijden overal langer zijn. Zorg dus dat je op tijd aanwezig bent op het vliegveld, zodat je jouw vlucht niet mist.

  Wat zijn de drukste momenten op luchthaven Schiphol?

  Naast de verwachte drukte op Schiphol, is het soms ook handig om te weten wat de drukste dagen en momenten zijn op de luchthaven. Vooral als je nog een reis moet gaan boeken, want dan kun je daar rekening mee houden. De topdrukte wordt op dit moment verwacht in de maand juli, omdat dan de meeste mensen op vakantie gaan. Moet je dus nog iets boeken, doe dit dan voor augustus of zelfs september, niet voor juli. Of via een ander vliegveld natuurlijk. In juli verwacht het vliegveld minimaal 70.000 reizigers per dag die vertrekken naar een ander land. Uit het onderzoek dat onlangs uit werd gevoerd bleek dat 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 9 juli waarschijnlijk de minst drukke dagen zullen zijn met minimaal 60.000 reizigers per dag. Uiteraard kunnen die verwachtingen afwijken of nog veranderen.

  De verwachte drukte op Schiphol in augustus

  Op dit moment wordt verwacht dat het in augustus weer wat rustiger zal zijn op de luchthaven. Toch nemen er ook in augustus nog behoorlijk veel mensen een vliegtuig vanuit Schiphol. De maand zal waarschijnlijk minder druk worden dan juli, maar er worden nog steeds zo’n 65.000 reizigers per dag verwacht. Wil je nog een vlucht boeken vanuit Schiphol? Dan is de laatste week van augustus, dan heb je de meeste kans dat het een stuk rustiger is. Voor de verwachte drukte zijn er kleurcodes opgesteld door het APOC. Die codes zijn gebaseerd op het aantal vertrekkende reizigers per dag. Er zijn hierin 4 categorieen: Geel, oranje, rood tot donkerrood en paars. Geel geeft aan dat er meer dan 60.000 reizigers per dag vertrekken, oranje betekent meer dan 65.000 reizigers, rood tot donkerrood geeft 70.000 tot 75.000 vertrekkende reizigers aan en paars staat voor het feit dat er te weinig beveiligers zijn op die dag. Dit was een groot probleem in de meivakantie, toen het vliegveld daarnaast te maken had met 90.000 reizigers per dag.

  Waarom kan Schiphol de drukte ineens niet meer aan?

  Veel mensen waren in eerste instantie verbaasd over de plotselinge problemen op de luchthaven. Er was ook veel onduidelijkheid over waar de drukte nu eigenlijk vandaan kwam, wat natuurlijk nooit handig is. Inmiddels heeft Schiphol aangegeven waar de problemen door ontstaan zijn, namelijk een tekort aan personeel. Er zijn te weinig mensen voor het afhandelen en het inchecken van de bagage, maar ook te weinig beveiligers en personeel voor de incheckbalies en securitycontrole. Hierdoor zijn niet alle poortjes op Schiphol open en moet je dus langer in de rij staan. Het is niet voor niets dat de luchthaven druk bezig is met het werven van nieuw personeel, maar dat is in deze tijd natuurlijk nog niet zo makkelijk. Dus, zoek je nog een baantje? Op de luchthaven hebben ze vast wel een plekje voor je!

  Tips om niet te lang te hoeven wachten op Schiphol

  Druk is het nu eenmaal, maar er zijn wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om te zorgen dat het proces van inchecken wat vlotter gaat. Het begint al met slim je koffers inpakken. Als je met ruimbagage reist, dan scheelt het tijd als je daar ook spullen uit je handbagage in stopt. Hoe meer je meeneemt het vliegtuig in, hoe langer de controle namelijk duurt. Dus, heb je geen handbagage nodig, neem deze dan ook niet mee. Dit scheelt een hoop tijd bij de incheckbalie en bij security. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat al jouw zakken leeg zijn als je langs security moet. Stop al die spullen bijvoorbeeld even in je handbagage als je die bij je hebt. Een andere goede tip is het feit dat je een laptop of vloeistoffen niet meer uit je tas hoeft te halen als ze door de controle gaan. De nieuwe scanapparaten herkennen ze namelijk ook gewoon als ze in de tas zitten. Dat scheelt toch weer een extra bak en het gedoe om alles uit je tas te halen en vervolgens weer in te pakken.

  Veelgestelde vragen

  Hoe laat moet je op Schiphol zijn voor vertrek?

  Over het algemeen moet je voor vluchten binnen Europa twee uur van tevoren aanwezig zijn en voor intercontinentale vluchten is dat drie uur. Met de huidige omstandigheden is het echter handig om hier een uur bij te tellen. 

  Waarom kan Schiphol de drukte niet aan?

  De luchthaven heeft aangegeven dat de reden dat ze de drukte nu niet aankunnen is dat ze een ernstig personeelstekort hebben. 

  Is het ‘s nachts druk op Schiphol?

  Op dit moment is het ook ‘s nachts erg druk op Schiphol, veel vliegtuigen vertrekken namelijk erg vroeg in de ochtend.

  Advertentie