Verassing of verrassing: Wat is de juiste spelling?

Laatst bijgewerkt: 12 december 2022

Er zijn veel woorden in de Nederlandse taal waar discussie en twijfel over bestaat. Veel woorden die vaak verkeerd worden geschreven of waarvan een groot deel van de mensen niet weet hoe je ze nu echt schrijft. Het woord verrassing is er daar een van. Het probleem is dat wanneer mensen opzoeken hoe ze een woord nu moeten schrijven, ze het vaak snel weer vergeten, aangezien ze de achterliggende regels niet kennen of snappen. In dit artikel gaan we verder in op de reden dat je verrassing schrijft en niet verassing!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is goed: verassing of verrassing?

  Is het dus verassing of verrassing? Het antwoord is: verrassing. Het is een typfout die erg vaak voorkomt in de Nederlandse taal. Nu is verassing wel een woord, maar meestal niet wat bedoeld wordt als de fout wordt gemaakt. Er wordt meestal namelijk een onverwachtse gebeurtenis bedoeld, dus een verrassing. Verassen betekent verbranden of cremeren, een heel andere betekenis dus. Het vergeten van die extra ‘r’ kan dus voor nogal vreemde zinnen of titels zorgen. Aangezien het dus wel een bestaand woord is, waarschuwen veel automatische spellingscorrecties niet voor de fout, ook niet in Word. Bij andere veel voorkomende typfouten waarschuwt de controle gelukkig wel. 

  Waarom wordt deze fout zoveel gemaakt?

  Nu vraag jij je misschien af waarom deze fout zo vaak wordt gemaakt, als je het eenmaal weet, gaat het toch niet meer fout? Het probleem is dat het vaak een typfout is en geen bewuste manier om het woord te typen of schrijven. Daarnaast valt het niet zo op, aangezien er slechts een letter mist die ook nog dubbel in het woord staat. Als de spellingscontrole er dan ook niet eens voor waarschuwt, wordt het natuurlijk helemaal lastig om de fout te spotten. Dat is de reden dat we nog steeds in veel blogs of social media posts verassen tegenkomen in plaats van verrassen. 

  Heeft verassing dan wel een betekenis? 

  Aangezien verassing een bestaand woord is, zijn er dus gevallen waarin het woord wel correct kan worden gebruikt. Het woord verassen of verassing kan bijvoorbeeld worden gebruikt als het gaat over een crematie. Het betekent dus eigenlijk letterlijk ‘in as overgaan’. Daarnaast kan er natuurlijk ook iets anders verast worden, zoals oud papier of hout als je het in je kachel of in een kampvuur gooit. Het woord kan dus in meerdere situaties gebruikt worden. Onder andere wanneer je iets in brand steekt. Maar dus niet als het gaat over een onverwacht cadeau voor je partner! 

  Iemand echt verrassen: hoe doe je dat?

  Als je op dit woord ging zoeken, is dat waarschijnlijk omdat je bezig bent met jouw eigen verrassing. Wil je iemand verrassen, maar weet je nog niet goed hoe je dat gaat doen? Wij geven je graag wat inspiratie om jouw verrassing een succes te maken. Als je iemand wil verrassen, wil je dat natuurlijk op een unieke manier doen. Het moet immers iets zijn dat diegene niet verwacht, anders is het geen verrassing meer. Eigenlijk is het gewoon een mooie manier om iemand te laten zien dat je aan hem of haar denkt. Dit kan voor een speciale gelegenheid zijn, maar als je iemand zonder specifieke reden verrast, is het eigenlijk pas echt een verrassing!

  Hoe goed ken je de persoon die je wil verrassen?

  In de meeste gevallen ken je de persoon die je wil verrassen waarschijnlijk best goed, maar het kan wel eens voorkomen dat je diegene juist wat minder goed kent. Dat maakt het natuurlijk wel wat lastiger om een leuke verrassing te bedenken. Voor je partner of je beste vriend of vriendin weet je vaak al snel een goede manier om hen blij te maken. Maar als jij jouw buurvrouw of poetshulp een keer met iets leuks wil verrassen, wordt het al wat lastiger. Toch weet je vaak meer over iemands interesses dan je in eerste instantie zou denken. Let er bijvoorbeeld eens op of jij jouw buurvrouw vaak in de tuin ziet werken. Dat betekent waarschijnlijk dat ze erg van tuinieren houdt en daar kun je natuurlijk wel een leuke verrassing voor verzinnen. 

  Hoe plan je een verrassing?

  Als je iemand wil gaan verrassen, moet je dit natuurlijk wel goed plannen. Vooral als je iemand wil verrassen die in hetzelfde huis woont, want dan wil je uiteraard niet dat ze het al eerder door hebben. Het is daarnaast belangrijk dat je een moment uitkiest waarop degene die je wil verrassen het echt niet verwacht. Als je iemand verrast voor zijn of haar verjaardag is dat natuurlijk heel leuk, maar het is niet helemaal onverwacht, aangezien het een speciale dag is voor diegene. Een verrassing is nog krachtiger als je hem plant op een dag die eigenlijk helemaal niet speciaal is, of maar een beetje. Weet je bijvoorbeeld dat een van jouw vrienden een puppy op gaat halen en hier heel blij mee is? Verras diegene dan met een leuk cadeau voor zijn of haar nieuwe huisdier. Of weet je dat het een moeilijke tijd is voor iemand die dichtbij jou staat, bijvoorbeeld door een overlijden of omdat een relatie over is? Verras ze dan bijvoorbeeld met een leuk pakket dat afleiding biedt, of neem hem of haar ergens mee naartoe voor een leuke avond!

  Veelgestelde vragen

  Verassing of verrassing?

  Als we het hebben over een onverwachte gebeurtenis, schrijven we verrassing. Verassing betekent tot as overgaan en wordt wel eens gebruikt als het over een crematie gaat.

  Wat is het verschil tussen verassing en verrassing?

  Een verrassing is een gebeurtenis die onverwacht is, bijvoorbeeld dat iemand een cadeau voor je heeft gekocht zonder dat het een speciale dag is. Van een verassing spreken we als iets verbrand wordt, bijvoorbeeld bij een crematie, maar het kan ook gaan om hout verbranden of iets dergelijks.

  Is het de verrassing of het verrassing?

  De correcte spelling is de verrassing, want verrassing is vrouwelijk.

  Advertentie