Tips voor het aanvragen van een VOG

Laatst bijgewerkt: 20 november 2023

In Nederland is het verkrijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) een belangrijke stap voor velen. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe baan, vrijwilligerswerk wilt doen, of internationaal wilt reizen, een VOG kan noodzakelijk zijn. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het aanvragen van een VOG en enkele handige tips delen om het proces soepel te laten verlopen.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is een VOG

  Een VOG is een officieel document dat bevestigt of iemand wel of geen strafblad heeft. Het wordt vaak vereist bij functies waarbij betrouwbaarheid en integriteit cruciaal zijn. Er zijn verschillende soorten VOG, afhankelijk van het doel ervan.

  VOG’s zijn vaak vereist bij banen in sectoren zoals onderwijs, zorg, en financiën. Maar ook als je vrijwilligerswerk gaat doen, kan een VOG nodig zijn. Het is essentieel om te weten wanneer deze verklaring nodig is.

  VOG aanvragen

  De aanvraagprocedure voor een VOG is redelijk eenvoudig, maar het is belangrijk om alle benodigde documenten en informatie bij de hand te hebben. Volg onze stapsgewijze handleiding voor een vlotte aanvraag.

  Om ervoor te zorgen dat je VOG-aanvraag soepel verloopt, is het cruciaal om accuraat te zijn in je gegevens. Vermijd veelvoorkomende fouten en volg deze tips voor een succesvolle aanvraag.

  Het is begrijpelijk dat je wilt weten hoe lang het duurt voordat je de VOG ontvangt en welke kosten eraan verbonden zijn. Een VOG-aanvraag via de gemeente kost €41,35. Doet je toekomstige werkgever een digitale aanvraag? Dan zijn de kosten € 33,85. Over de kosten van het VOG wordt geen btw betaalt. De kosten zijn niet voor het document maar voor de afhandeling van je aanvraag.

  Afwijzing

  In zeldzame gevallen, bij een bepaald strafblad bij bepaalde beroepen kan een VOG-aanvraag worden afgewezen. Een afwijzing hoeft echter niet altijd een afwijzing te zijn voor altijd. Soms verjaard een bepaald strafblad. Zoek dus uit wat er aan de hand is. Het kan teleurstellend zijn als je VOG-aanvraag wordt afgewezen, maar het is belangrijk te weten dat er opties zijn:

  Je hebt het recht om bezwaar te maken tegen de beslissing. Zorg ervoor dat je begrijpt waarom de afwijzing heeft plaatsgevonden en verstrek eventuele ontbrekende informatie.

  ·         Als de afwijzing te wijten is aan ontbrekende of onvolledige informatie, vul deze dan aan en dien een herziene aanvraag in.

  ·          In complexere gevallen kan het raadzaam zijn juridisch advies in te winnen om de beste stappen te bepalen.

  ·         Een afwijzing voor een VOG betekent niet het einde van de weg. Er zijn gevallen waarin mensen na een afwijzing succesvol een VOG hebben verkregen. Enkele redenen waarom een afwijzing niet permanent hoeft te zijn:

  ·         Als je situatie is veranderd, zoals het verstrijken van de tijd zonder nieuwe incidenten, kan dit je kansen verbeteren.

  ·         Het tonen van positieve veranderingen in je leven, zoals het voltooien van rehabilitatieprogramma’s, kan je geloofwaardigheid vergroten.

  Een advocaat kan je helpen bij het begrijpen van de redenen voor de afwijzing en strategieën voor een succesvolle heraanvraag. Het is belangrijk om geduldig te zijn en het proces serieus te nemen. Een afwijzing is niet het einde van de weg, maar eerder een uitdaging om te overwinnen.

  Verschillende VOG’s

  Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is niet één maat voor alles; er zijn verschillende soorten VOG’s die afhankelijk zijn van het doel en de context van de aanvraag. Hier duiken we dieper in op deze verschillende categorieën om een beter begrip te bieden van wat voor jou relevant kan zijn. De soorten VOG’s:

  ·         Vereist voor functies waar betrouwbaarheid essentieel is, zoals in de zorg, onderwijs en financiële sector.

  ·         Vereist voor vrijwilligerswerk, vooral in gevoelige gebieden zoals met kinderen of ouderen.

  ·         Vergelijkbaar met de VOG voor werk maar toegespitst op vrijwilligerscontext.

  ·         VOG voor Internationaal Gebruik. Nodig voor buitenlands gebruik, zoals bij emigratie of het aannemen van een buitenlandse positie.

  ·         In sommige gevallen is een VOG vereist voor zeer specifieke doeleinden, zoals bij wapenbezit.

  Wanneer is een VOG een eis

  Een VOG wordt vaak geëist in situaties waar integriteit en betrouwbaarheid cruciaal zijn. Hier zijn enkele scenario’s waarin je mogelijk een VOG moet aanvragen:

  ·        VOG aanvragen werkgever: Veel werkgevers vragen om een VOG als onderdeel van het sollicitatieproces.

  ·         Vrijwilligerswerk, In het bijzonder bij functies waarin je met kwetsbare groepen werkt.

  ·         Als je naar het buitenland verhuist, kan een VOG nodig zijn voor visum- of verblijfsaanvragen.

  Advertentie