Laatst bijgewerkt: 17 april 2022
De app Telegram is in de afgelopen jaren ineens heel populair geworden in Nederland, maar voor veel mensen is het nog een beetje een raadsel. Hoe werkt het nu eigenlijk? Hoe kom je in zo’n speciale Telegram groep en hoe maak je er zelf een? Als je nog nooit met de app hebt gewerkt, kunnen we ons goed voorstellen dat dit nog heel lastig lijkt te zijn. Maar als je eenmaal weet hoe het moet, kom dat zeker wel goed!
Telegram werd opgericht in 2013 door de broers Nikolaj en Pavel Doerov. Dit zijn ook de oprichters van VK, een groot sociaal netwerk in Rusland. Nikolaj heeft het MTProto-protocol ontworpen waar de berichtendienst op is gebaseerd. Door verschillende bedrijven op te richten binnen Telegram, wilden de makers bereiken dat overheden geen manier hebben om Telegram te verplichten gegevens van gebruikers te overhandigen. Dit betekent dus dat het compleet discreet is om gebruik te maken van de app. Het betekent echter ook dat overheden en financiële instellingen niet in Telegrams financiën kunnen kijken en kunnen controleren of de privacy van gebruikers geschonden wordt. De locatie vanuit waar het team aan de app werkt is niet bekend. Dit wordt volgens Pavel niet vrijgegeven om het bedrijf tegen ‘ongewenste invloeden’ te beschermen. In oktober 2013 had Telegram ongeveer 100.00 actieve gebruikers per dag. Toen WhatsApp over werd genomen door Facebook stapten er ineens veel mensen over naar Telegram. Ze waren bang dat hun gegevens anders verkocht zouden worden, na het schandaal rondom hoe Facebook met data omging. In april 2020 werd bekend dat Telegram meer dan 400 miljoen gebruikers heeft wereldwijd.
Kanalen op Telegram zijn een handige manier om op grootschalige wijze te communiceren. Met zo’n kanaal kunnen bijvoorbeeld ondernemingen, community’s en bekendheden berichten posten en gebruikers die het kanaal volgen uitnodigen om mee te doen. Om een nieuw Telegram kanaal te maken, open je de app en ga je naar het tabblad ‘Uitwisselingen’. Vervolgens klik je op de button rechtsboven in. Dan kies je onderaan de lijst ‘Nieuw Kanaal’ en valideer je de creatie van het kanaal. Voordat je mensen toe gaat voegen, vul je informatie over het kanaal in. Hierna kies je of het een privékanaal wordt of een openbaar kanaal en geef je het een korte URL zodat mensen het kunnen delen. Hierna kun je eventueel contacten uitnodigen om deel te nemen aan het kanaal en dan staat je kanaal online en kun je beginnen met communiceren. Naast kanalen kun je ook groepen aanmaken. Het verschil tussen de kanalen en groepen op Telegram ligt vooral in het aantal gebruikers. Een kanaal is bedoeld voor een groot aantal mensen en een groep niet per se. Dit is wel mogelijk, maar wordt niet altijd gedaan. Een kanaal is vooral bedoeld om dingen te kunnen posten waar dan veel mensen op kunnen reageren. Een soort social media kanaal.
Er zijn inmiddels ook een hoop Nederlandse kanalen en groepen op Telegram. Je kunt op veel plekken lijsten vinden voor Telegram groepen over een bepaald onderwerp of in een bepaalde taal. Een goede plek om hiernaar te zoeken, is via het forum van Reddit. Een populair Nederlands kanaal op Telegram is t.me/Theugnews, omdat dit kanaal nieuws biedt van over de hele wereld dat vaak door de mainstream media vergeten of weggelaten wordt. Je zult hierin veel mensen tegenkomen die in complotten geloven of gewoon gezonde discussies hierover willen voeren. Als je er geïnteresseerd bent, kun je ook op zoek gaan naar crypto groepen op Telegram, zoals t.me/cryptokanalen. Hier kun je volop alles bespreken dat met crypto te maken heeft. Om specifieke Telegram groepen te vinden is dus vaak niet zo moeilijk, als het tenminste geen privékanalen zijn. Voor privégroepen op Telegram kun je worden uitgenodigd via links, die je soms ook op internet kunt vinden.
Wat zijn nu eigenlijk de redenen om Telegram te gaan gebruiken in plaats van bijvoorbeeld WhatsApp? Dat gaan we je vertellen. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen redenen om dit te doen, maar er zijn een paar redenen die vaak voorkomen. Ten eerste kun je op Telegram anoniem blijven, wat bij WhatsApp natuurlijk echt niet mogelijk is. Je kunt in plaats van je eigen naam gewoon een andere gebruikersnaam registreren en je hoeft ook je telefoonnummer niet aan anderen te geven om met hen te chatten. Daarnaast werkt Telegram niet alleen op je telefoon, maar ook op je desktop en tablet. Dit kan met WhatsApp soms nog een gedoe zijn. Je kunt op Telegram ook een geheime chat aanmaken, als je niet wil dat andere mensen dit ooit kunnen lezen. De versleutelde berichten kunnen alleen door de ontvanger worden gelezen. De groepsgesprekken op Telegram zijn ook veel uitgebreider dan op WhatsApp. Als de groep openbaar is, kan iedereen zich er namelijk voor aanmelden. Ten slotte kun je op Telegram gebruikmaken van bots die bijvoorbeeld bepaalde woorden of berichten uit de chat filtert. Zo kun je onder andere spam tegengaan. Dit is vergelijkbaar met de bots die je kunt gebruiken in Discord.
Je kunt op verschillende plekken op internet lijsten vinden van Telegram groepen, bijvoorbeeld op fora zoals Discord. Dit gaat dan wel om openbare kanalen en groepen. Voor een privégroep of kanaal moet je uit worden genodigd.
Ja, Telegram heeft inmiddels meer dan 400 miljoen gebruikers en hier zitten ook zeker een hoop Nederlanders tussen. Er bestaan dus genoeg Nederlandse groepen en kanalen. Ook deze kun je vaak vinden door te Googlen.
Ja, Telegram kan compleet anoniem gebruikt worden. Je kunt jezelf onder een bepaalde gebruikersnaam registreren en bent dus niet verplicht om je eigen naam of je telefoonnummer op te geven om met mensen te chatten.