Tabbladen sluiten: hoe doe ik dat handig en snel?

Laatst bijgewerkt: 17 augustus 2022

Het tabblad in je internetbrowser open laten staan omdat er nuttige informatie op staat die je later misschien nog nodig hebt. Herken je dit? Je bent niet de enige. Tabbladen sluiten zit niet bij iedereen in het systeem. Het gevaar hiervan is dat de teller, zonder dat je het doorhebt, kan oplopen tot wel 50 tabbladen of meer. Niet alleen kan deze warboel onrustig aanvoelen voor je brein, het kan ook je apparaat langzamer maken. In dit artikel delen we een aantal praktische tips voor tabbladen sluiten op je mobiele telefoon, tablet of pc. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Hoe verwijder je al je tabbladen in 1 keer?

  Als je vijf of tien tabbladen open hebt staan, dan is het één voor één sluiten niet zo’n grote klus. Maar bij 30, 50 of zelfs 100 tabbladen wordt het een ander verhaal. Alles in één keer sluiten is dan wel zo prettig. Gelukkig bestaat deze instelling. 

  Android-smartphonegebruikers kunnen dit stappenplan volgen voor tabbladen sluiten:
  Stap 1: ga naar je browser en tik rechts bovenin op het vierkante hokje met een getal erin. Het getal vertelt je hoeveel tabbladen je hebt openstaan.
  Stap 2: je ziet een scherm met meerdere vierkantjes die je tabbladen weergeven. Beweeg met je vinger naar de rechterbovenhoek en tik op de drie puntjes. Kik op Alle tabbladen sluiten.
  Verderop in dit artikel lees je hoe iPhone-gebruikers tabbladen sluiten kunnen aanpakken. 

  Hoe verwijder ik openstaande pagina’s?

  Openstaande pagina’s verwijderen doe je door het tabblad te sluiten. Hiervoor klik je op het kruisje in de bovenhoek. Op een iPhone of iPad zit het kruisje links op het tabblad en op Android telefoons rechts. Voor pagina’s verwijderen op een laptop of computer doorloop je precies dezelfde stappen.  

  Hoe krijg je 2 tabbladen weg?

  Split View is een handige manier om twee tabbladen tegelijkertijd te bekijken. Praktisch als je bijvoorbeeld je sociale media in de gaten wil houden en tegelijkertijd iets wil googelen. Of je wil een kaart bekijken maar ook informatie over een natuurgebied opzoeken. De meeste mensen gebruiken een gesplitste weergave op een tablet. Maar hoe kom je weer van die twee naast elkaar staande tabbladen af? Zowel op een iPad als op een Android toestel zoek je naar de split screen-knop (twee rechthoekjes naast elkaar) en je selecteert de scherm vullende modus. Of je sleept de scheidingslijn weg. 

  Wat is het tabblad limiet?

  Hoeveel tabbladen je tegelijkertijd open kunt hebben, hangt af van het type apparaat. Hoe ouder het model, hoe minder tabbladen het aan zal kunnen. Vroeger kon je op een iPhone ‘slechts’ 36 tabbladen tegelijkertijd openen. Dit is tegenwoordig veel meer. Samsung telefoons kunnen tot wel 100 tabbladen tegelijkertijd aan en voor de iPhone schijnt het aantal oneindig te zijn. 

  Hoe sluit je alle tabbladen in Safari? (iPad/iPhone)

  Volgens de instructies van Apple Support kun je de volgende stappen volgen om in één keer alle tabbladen op je iPhone of iPad te sluiten:
  Stap 1: ga naar de rechterhoek onderin en zoek naar de twee vierkantjes die elkaar net niet overlappen. Leg je vinger erop en houd iets langer vast.
  Stap 2: een menu wordt geopend met bovenaan de optie Sluit alle [..] tabbladen. 

  Hoe tabbladen sluiten in Chrome Android?

  Ook op een Android telefoon is tabbladen sluiten zo gepiept. Open de Chrome app, ga naar de rechterbovenhoek en klik op het vierkant met een cijfer in. Je ziet dan een blokweergave van al je geopende tabbladen. Scrol erdoorheen en sluit een tabblad door op het kruisje te klikken. 

  Chrome heeft ook de functie om tabbladen in een groep te openen. Handig als je bijvoorbeeld hotels aan het zoeken bent en je wil ze makkelijk terugvinden. Als je klaar bent met het groepje, dan verloopt het sluiten ervan op dezelfde manier als hierboven. Wil je sneller werken? Dan heeft Chrome ook een sneltoets voor tabbladen sluiten: Ctrl + w. 

  Waarom verdwijnen mijn tabbladen in Safari?

  Tabbladen die zomaar verdwijnen uit je Safari-browser is natuurlijk vervelend. Wellicht had je net een leuk recept gevonden of een goede vlucht voor de aankomende vakantie. Waarschijnlijk is een instelling de boosdoener. Je kunt namelijk Safari automatisch tabbladen laten sluiten. Tot de frequentiemogelijkheden behoren wekelijks, maandelijks of zelfs dagelijks. Als je dit wilt aanpassen, dan ga je naar instellingen – Safari – Tabbladen – Sluit Tabbladen. 

  Hoe verwijder ik tabbladen op mijn iPhone?

  Op je iPhone kun je op twee manieren tabbladen sluiten. Beide opties starten met de twee vierkantjes rechtsonder in de browser. Bij optie één klik je op dit icoontje en krijg je al je openstaande tabbladen als een verticale carrousel te zien. Je kunt de tabbladen dan één voor één sluiten door op het kruisje te klikken. Voor optie twee houd je het icoontje iets langer vast. Er verschijnt dan een menu met daarin de optie Sluit dit tabblad. Het is goed te herkennen aan de rode letters. 

  Veelgestelde vragen

  Kun je tabbladen herstellen na sluiten?

  Ja, het is mogelijk om tabbladen te herstellen nadat je ze (per ongeluk) gesloten hebt. Maak hiervoor gebruik van de sneltoetscombinatie Ctrl + Shift + T. Voor Apple apparaten geldt de combinatie Cmd + Shift + T.

  Hoe kan ik tabbladen sluiten die zijn vastgelopen?

  Het kan voorkomen dat tabbladen vastlopen en je ze niet kunt sluiten door simpelweg op het kruisje te drukken. In deze situatie kun je Chrome Taakbeheer starten. Doe dit door rechtsboven op de drie punten te klikken, klik op Meer hulpprogramma’s, dan Taakbeheer en selecteer het tabblad dat gesloten moet worden.

  Is het mogelijk om tabbladen automatisch te sluiten in Chrome?

  Automatisch sluiten is niet mogelijk in Chrome, maar de browser van Google heeft recentelijk wel een instelling toegevoegd dat inactieve tabbladen op de achtergrond uitgeschakeld worden. Zo blijft het internetten via de browser snel, ondanks dat je misschien een flink aantal tabbladen open hebt staan. 

  Advertentie