Een SVG bestand: Wat is het en waar gebruik je het voor?

Laatst bijgewerkt: 17 augustus 2022

Je bent het bestandstype SVG vast wel eens tegengekomen op je computer of laptop, of misschien in een instructievideo. De kans is alleen groot dat je dit bestandstype niet kunt openen met de standaard programma’s die er op je laptop of computer staan. Het is namelijk een redelijk specifiek soort bestand waar je bepaalde programma’s voor nodig hebt om het zonder problemen te kunnen openen? Maar welke programma’s zijn dit dan eigenlijk? En waar dient een SVG bestand over het algemeen voor? In dit artikel beantwoorden wij al je vragen omtrent het SVG bestandstype!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is een SVG bestand?

  De afkorting SVG staat voor Scalable Vector Graphics. Dit bestandstype is in het leven geroepen door het World Wide Web Consortium in het jaar 1999. Over het algemeen wordt het SVG formaat gebruikt voor het weergeven van 2D-graphics op het internet. Het formaat is publiekelijk beschikbaar, wat betekent dat het ondersteund wordt door verschillende vectorgrafische editors en bewerkingsprogramma’s. Denk bijvoorbeeld aan Adobe Illustrator en Corel Draw. Een SVG formaat slaat afbeeldingen op als XML-tekstdocumenten. De tekeningen die worden gebruikt kunnen statisch, dynamisch of interactief zijn.

  De animatiefunctie van een SVG bestand wordt in de meeste gevallen gemaakt met behulp van bepaalde scripts of animatie-elementen. Om SVG bestanden te comprimeren kun je gebruik maken van externe compressie-algoritmen, zoals de Gnu Zip, ofwel GZIP. Ga je een SVG tekening comprimeren, dan wordt het vervolgens een .svgz-extensie. Een .svg tekening verschilt op verschillende gebieden van een JPEG of een GIF bestand. Deze grafische formaten beschrijven afbeeldingen namelijk met behulp van een raster aan pixels. SVG bestanden hebben daarnaast een kleinere bestandsgrootte en hebben dus minder tijd nodig om te downloaden of uploaden. Je kunt SVG afbeeldingen in grootte en en in resolutie aanpassen aan het venster waarin ze worden weergegeven, zonder dat de afbeelding minder duidelijk wordt. Bij JPEG en GIF afbeeldingen is dit niet mogelijk.

  Hoe maak je een SVG bestand?

  Nu weet je wat een SVG bestand is, maar het is natuurlijk ook wel handig om te weten hoe je zo’n bestand nu kunt maken. De meest eenvoudige manier om een dergelijk bestand te maken, is met behulp van Adobe Illustrator. Een programma waar ontwerpers vast en zeker wel bekend mee zijn. Sinds 2015 heeft Adobe een aantal functies aan Illustrator toegevoegd waardoor het maken en aanpassen van een .svg extensie nog makkelijker is geworden. Wil je zo’n bestand maken in Illustrator, dan begin je met het maken van een illustratie. Vervolgens kun je de functie ‘Opslaan als’ binnen Adobe Illustrator gebruiken om het bestand meteen als .svg-extensie op te slaan. In het opslagvenster kun je de indeling van het bestand dan omzetten naar .svg. Hierna krijg je nog een scherm met een aantal opties voor je nieuwe bestand. De standaard opties zijn over het algemeen prima, of je moet iets speciaals willen.

  Zo maak je een .svg extensie:

  1. Maak in Photoshop of in Illustrator een afbeelding
  2. Klik op ‘Bestand’, dan op ‘Exporteren’ en selecteer ‘Exporteren als’
  3. Klik in het venster dat hierna verschijnt op het keuzemenu ‘Indeling’ en kies voor ‘SVG’
  4. Kies ‘Alles exporteren’ en sla het bestand op

  Waarmee kun je een SVG bestand openen?

  Misschien worstel je niet met het maken van een SVG bestand, maar juist met het openen ervan. Dit kan namelijk niet altijd met de standaardprogramma’s die je op je computer of laptop hebt staan. Vandaag de dag zou het openen van een dergelijk bestand echter niet meer zo lastig moeten zijn, aangezien ze in de meeste browsers geopend kunnen worden. Je kunt ze dan alleen niet bewerken. Daarnaast kun je er natuurlijk voor kiezen om het bestand te openen via een geïnstalleerd programma op je computer of laptop. Aangezien het vectorafbeeldingen zijn, kun je ze in ieder geval openen met Adobe Photoshop en Adobe Illustrator. In deze programma’s kun je de .svg-extensie vervolgens ook bewerken als je dat wil, mits het geen beschermd bestand is.

  Waar gebruik je een SVG voor?

  Bestanden met een .svg-extensie worden vandaag de dag het meest gebruikt om logo’s of onderdelen van websites te ontwerpen en toepassen. Het is over het algemeen een toegankelijk bestandstype, maar heeft ook een aantal nadelen. We zetten de voor- en nadelen even voor je op een rij:

  Voordelen: 

  • In tegenstelling tot rasterbestanden behouden SVG’s altijd hun oorspronkelijke resolutie. Het maakt niet uit hoe groot of klein je ze maakt. Je hoeft dus geen rekening te houden met het verlies van kwaliteit.
  • Een eenvoudige SVG bestand heeft vaak een kleinere bestandsgrootte dan rasterafbeeldingen. Rasterafbeeldingen bestaan namelijk uit een groot aantal gekleurde pixels en een SVG bestandstype uit wiskundige algoritmen.
  • Een .svg-extensie ziet tekst gewoon als tekst en niet als een afbeelding. Dit maakt het mogelijk voor schermlezers om ieder woord in een SVG afbeelding te scannen. Erg handig voor mensen die slechter zien en hulp nodig hebben om een webpagina goed te kunnen lezen. Ook wordt de tekst uit een SVG afbeelding hierdoor geïndexeerd door zoekmachines.

  Nadelen:

  • SVG afbeeldingen werken niet met pixels en zijn hierdoor minder geschikt voor de weergave van digitale foto’s in hoge kwaliteit. Hiervoor kun je beter het JPEG bestandstype gebruiken.
  • SVG wordt alleen ondersteund door moderne browsers. SVG’s gebruiken in Internet Explorer 8 of een oudere browser kan erg lastig zijn.
  • Wanneer je nog niet erg bekend ben met het SVG bestandstype, kan de code erin moeilijk te begrijpen zijn.

  Veelgestelde vragen

  Wat is een SVG bestand?

  Een SVG is een bestandstype voor de weergave van tweedimensionale afbeeldingen, grafieken en illustraties op websites. Daarnaast wordt het vaak gebruikt voor logo’s. Het is een vectorbestand, wat betekent dat de resolutie altijd hetzelfde blijft, hoe groot of klein je de afbeelding ook maakt. 

  Waarmee SVG bestand openen?

  Je kunt een SVG bestand openen met iedere moderne browser. Wil je het bestand ook kunnen bewerken, dan moet je het openen met Adobe Photoshop of Illustrator.

  Waar gebruik je SVG voor?

  SVG bestanden worden vooral gebruikt voor logo’s of grafieken en illustraties of websites. Voor het weergeven van digitale foto’s van hoge kwaliteit is het bestandstype minder geschikt.

  Advertentie