Laatst bijgewerkt: 15 maart 2023
We kunnen ons al bijna niet meer voorstellen om niet meer te streamen. Het bekijken van van films en series is voor veel mensen helemaal online gegaan. De integrale televisie is de deur uit gegaan en heeft plaats gemaakt voor verschillende accounts bij allerlei streamingdiensten. Hoewel we niet genoeg kunnen krijgen van bingewatchen en er steeds meer streamingdiensten bijkomen, is het voor veel kijkers nog steeds te weinig. Gelukkig zijn er voor de doorgewinterde kijker handige tips om toch meer content te zien. Je leest hier welke dat zijn.
Hoewel de nieuwe diensten als paddenstoelen uit de grond komen, denk bijvoorbeeld aan Skyshowtime en Viaplay die onlangs gelanceerd werden in Nederland, kunnen we als kijker misschien niet vinden wat we graag willen zien. Het kan zijn dat het aanbod in een ander land beter is. Het aanbod dat je vindt op je account is afhankelijk van waar je je hebt ingeschreven, maar ook waar je je bevindt. Als je bijvoorbeel
Je kunt die locatie online nabootsen door een VPN aan te schaffen. Een VPN maakt verbinding met een server in een ander land. Daardoor lijkt het alsof je je verbindt met het web in een land waar je niet woont. Op die manier kun je films en series bekijken die alleen beschikbaar zijn in bijvoorbeeld de VS. Zo krijg je opeens een heel ander aanbod.
Een VPN gebruiken is niet illegaal, dus je kunt met een gerust hart eentje downloaden. Toch kan het wel gebeuren dat bepaalde diensten je VPN-verbinding omzeilen. Ze geven bijvoorbeeld alleen het aanbod dat past bij de locatie waar je je hebt ingeschreven, of ze blokkeren de hele dienst omdat je een andere geolocatie hebt. Netflix is een streamingdienst die hier bijvoorbeeld streng over is.
Bij Youtube denk je meestal aan content die is gemaakt door vloggers. Dat is compleet andere televisie dan je gewend bent via de kabel. Hoewel het aanbod op Youtube inderdaad vooral uit vlogs bestaat over dagelijkse beslommeringen, is er ook zeker genoeg te beleven voor kijkers die houden van andere, meer traditionele televisie.
Zo kun je afleveringen van #BOOS, met NPO-presentator Tim Hofman bekijken. De meest bekende aflevering van deze Youtube-reeks ging over de Voice of Holland, maar Hofman heeft nog veel meer materiaal online gezet.
Je vindt op Youtube ook praatprogramma’s, besprekingen en zelfs hele gewone programma’s, zoals reisprogramma’s en korte televisie. Het leuke is dat je met Engelse ondertiteling bijvoorbeeld programma’s in een voor jou onbekende taal kunt kijken.
Het aantal streamingdiensten is nu zo groot, dat je er waarschijnlijk een heleboel niet kent. Natuurlijk zijn er de bekende diensten, zoals Netflix, Disney en HBO, maar ook minder bekende diensten. Op sommige websites bekijk je bijvoorbeeld minder bekende arthouse films, zoals bij Cinetree.
Op andere pagina’s vind je films en series van televisie, zoals NPO Plus of zelfs de website van de Vlaamse publieke televisie. Daarnaast kun je ook reality televisie bekijken via het platform van Hayu. Er is meer aanbod dan je denkt.