Speedtest Ziggo: Test hoe snel en stabiel jouw internet van Ziggo is

Laatst bijgewerkt: 12 april 2022

De snelheid van een internetverbinding kan nogal variabel zijn. Op sommige momenten is het echter wel handig om te weten wat precies de snelheid is van jouw verbinding. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuw abonnement wil afsluiten en wil weten wat je op dat moment hebt aan internetsnelheid. Gelukkig kun je eenvoudig de snelheid en stabiliteit van jouw internetverbinding meten met een speedtest. In dit artikel richten we ons voornamelijk op een speedtest voor abonnees van Ziggo. Lees hier hoe het in zijn werk gaat en wat je ermee kunt afmeten!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Het verhaal achter Ziggo

  Ziggo was samen met UPC de grootste kabelaar in Nederland. Inmiddels is UPC overgenomen door Ziggo, dus is Ziggo nu echt de allergrootste. De naam Ziggo is ontstaan in 2008, hiervoor bestond het bedrijf uit de merken @Home, Casema en Multikabel. Over het algemeen zijn kabelaars geen concurrenten van elkaar, omdat ze allemaal een bepaalde regio bedienen. Het snelle netwerk van Ziggo werd al snel nieuws in die tijd, omdat het met maar liefst 28,8 Megabit per seconde werkte. Dit werd wereldnieuws dankzij een opvallende actie die de kabelaar toen heeft uitgehaald. Ze lieten coureur Lewis Hamilton racen tegen het netwerk op een landingsbaan van Schiphol. In 2012 introduceerde Ziggo WifiSpots. Dit zijn plekken waar Ziggo-klanten gebruik kunnen maken van een draadloze verbinding zonder hun eigen modem in de buurt te hebben. Daarnaast sponsorde het bedrijf de opening van de Ziggo Dome in Amsterdam. In 2014 fuseren UPC en Ziggo, Liberty Global is nu hun moederbedrijf. In 2015 richtte Ziggo zelfs een eigen sportkanaal op: Ziggo Sport. Dit kanaal heeft lang bekend gestaan om het uitzenden van de Formule 1 races en trainingen, tot dit jaar. In 2017 voegde ook Vodafone zich bij Ziggo.

  De WiFi verbinding testen met een speedtest van Ziggo

  Dat Ziggo een grote speler is op het gebied van internet, is dus wel duidelijk. Toch betekent dat helaas niet dat het altijd even goed en stabiel werkt. Dat is natuurlijk ook bijna onmogelijk, want ieder netwerk krijgt wel eens te maken met storingen of andere problemen. Gelukkig kun je op de website van Ziggo in één oogopslag zien of je te maken hebt met een storing, of dat het probleem toch ergens anders ligt. Is er geen sprake van een storing? Dan is het handig om een internet speedtest van Ziggo te doen. Hiermee kun je zowel de upload- als de downloadsnelheid van het netwerk testen. Is het een stuk lager dan normaal? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Zo’n WiFi test of netwerk test kun je gewoon doen via de website van Ziggo. Als je echt de maximale snelheid van jouw WiFi of netwerk wil meten, dan moet je jouw laptop met een internetkabel direct aansluiten op het modem. Sluit alle andere tabs en programma’s die je open hebt staan. De snelheid van de WiFi is meestal lager dan de snelheid van jouw internetabonnement. Test je de snelheid van het netwerk via je smartphone? Doe dit dan op niet meer dan 2 meter afstand van het modem.

  Een ping test van Ziggo

  Een speedtest wordt ook wel een ping test genoemd. Een ping is echter weer net wat anders dan de upload- en downloadsnelheid van een netwerk. Ideaal gezien moet een ping tussen de 0 en 15 zitten. Hoe lager je ping, hoe beter. Vooral voor gamers is het belangrijk om een lage ping te hebben, om zonder onderbrekingen online te kunnen gamen. Met de Ziggo speedtest kun je er ook achter komen hoe hoog of laag jouw ping is en wat je kunt doen om dit eventueel te verbeteren. Heel simpel gezegd is een ping de snelheid waarmee jouw pc of console communiceert met een gameserver en andersom. Dus eigenlijk de snelheid waarop jouw pc informatie ontvangt en verstuurt. Als jouw ping veel hoger is dan die van jouw medespelers, kan het voorkomen dat jouw game achterloopt op die van de rest. Ook het laden van de game kan langer duren. Dit zijn dingen waar iedere gamer natuurlijk een hekel aan heeft.

  Tips om je ping te verlagen

  Gelukkig zijn er manieren om zelf je ping te verlagen als je hier last van hebt. Ten eerste kan het enorm veel schelen om een internetkabel te gebruiken in plaats van een Wifi-verbinding. Een kabel is stabieler en zorgt voor een hogere internetsnelheid. Daarnaast kun je kijken naar de plek van jouw router in huis. Zorg ervoor dat deze op een strategische plek staat, het liefst op een hoge en open plek met weinig blokkades. Ook het selecteren van de dichtstbijzijnde server zorgt vaak voor een lagere ping. Kijk dus goed voor welke server je kiest als je problemen hebt met je ping en ga niet voor een Amerikaanse server, maar gewoon voor een Europese. Als het mogelijk is zelfs het liefst een Nederlandse server. Sluit daarnaast alle tabbladen en programma’s die je niet nodig hebt tijdens het gamen, dit geeft ook meer geheugen op je pc vrij. Je kunt ook even afstemmen met de rest van het gezin dat ze niet te veel internet verbruiken terwijl jij aan het gamen bent. Dat kan er natuurlijk voor zorgen dat het allemaal minder goed werkt. Ten slotte kan het resetten van de router wonderen doen als het echt allemaal even niet goed werkt.

  Veelgestelde vragen

  Waar kan ik een speedtest doen voor Ziggo internet?

  Als je abonnee bent van Ziggo, kun je via de website van de kabelaar gewoon simpel een speedtest doen voor jouw netwerk. Zo krijg je de snelheid van het uploaden en downloaden te zien en de huidige ping van jouw netwerk.

  Wat meet een internet speedtest?

  Een speedtest meet de snelheid van het uploaden en downloaden en de snelheid waarop apparaten informatie ontvangen van servers en andersom.

  Hoe doe ik een ping test met Ziggo?

  Dit kun je doen via de website van Ziggo, met behulp van een speedtest. Is de ping te hoog, dan krijg je ook een aantal tips om deze te verlagen.

  Advertentie