Een screenshot maken met een Samsung telefoon: Zo doe je dat!

Laatst bijgewerkt: 4 augustus 2022

Het is soms nogal ingewikkeld, op iedere telefoon gaat het maken van een screenshot weer op een andere manier. Zelfs op verschillende telefoons binnen een merk kan dit op een totaal andere manier gaan. Dit geldt ook voor Samsung telefoons. Samsung heeft zoveel verschillende modellen dat het soms lastig wordt om bij te houden hoe het maken van een schermafbeelding ook alweer ging. Je zou zeggen dat een screenshot maken met een Android telefoon altijd op dezelfde manier gaat, maar dat is dus niet het geval. In dit artikel gaan we in op de manieren waarop je een screenshot maakt op Samsung telefoons!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Het verhaal achter Samsung

  Het merk Samsung heeft vandaag de dag geen introductie meer nodig. Het Zuid-Koreaanse bedrijf produceert uiteenlopende apparaten, van wasmachines en drogers tot tv’s en smartphones. Het bedrijf bestaat inmiddels al meer dan 50 jaar en doet het nog steeds enorm goed op de Nederlandse markt. Zakelijk wordt er het meest voor Samsung of Apple gekozen, wat wel aangeeft hoe hoog het merk aan staat geschreven. De naam Samsung betekent letterlijk ‘drie sterren’ in het Zuid-Koreaans. Samsung levert zelfs smartphone schermen aan chips aan hun grootste concurrent Apple. Het merk heeft het echter niet altijd makkelijk gehad. In 2016 moest Samsung alle Samsung Note 7 telefoons terugroepen en de productie zelfs stilleggen omdat het toestel problemen had met de batterij en in sommige gevallen zelfs spontaan in brand vloog. De Note 7 is in Nederland nooit verkocht geweest, maar het was overal op het nieuws.

  Hoe maak je een screenshot met je Samsung s21, a51, s20, s22, a52, a50 of a40 telefoon?

  Een screenshot of schermafbeelding is als het ware een foto van het scherm, zonder dat je daar een externe camera voor nodig hebt. Je kunt op verschillende manieren een screenshot maken met je Samsung telefoon.

  Dit zijn de manieren waarop je een schermafdruk maakt op een Samsung telefoon:

  1. Gebruik de toetsencombinatie: aan/uit knop + volume knop inhouden

  De meest eenvoudige manier is het gebruiken van een toetsencombinatie. Bij de meeste Samsung telefoons is die combinatie het inhouden van de aan/uit knop en de volume knop. Je vindt die toetsen aan de zijkant van het toestel. Deze combinatie werkt in ieder geval voor alle Samsung Galaxy modellen. Bij de nieuwste toestellen zitten beide knoppen aan de rechterkant van het toestel. Zo kun je met één hand makkelijk een schermafbeelding maken op je Samsung Galaxy.

  2. Veeg over het scherm van je telefoon

  Een andere manier om een screenshot te maken met jouw Samsung telefoon, is om gebruik te maken van de slimme gebaren. Dit kan uiteraard alleen als jouw telefoon is ingesteld op het gebruiken van slimme gebaren. Deze optie kan aan en uit gezet worden. Je plaatst de zijkant van je hand tegen de rechterkant van het scherm en schuift deze horizontaal naar de linkerkant van het scherm. Zo maak je een screenshot met slimme gebaren.

  Werkt het niet, probeer dan dit:

  1. Ga naar de instellingen van je telefoon
  2. Klik op ‘Geavanceerde functies’
  3. Kies voor ‘Bewegingen en gebaren’
  4. Controleer nu of ‘Vegen voor schermafbeelding’ aan of uit staat.

  Staat deze optie er niet bij? Dan worden slimme gebaren helaas niet ondersteund door jouw apparaat.

  Waarom kan ik geen screenshots meer maken?

  Lukt het je niet om een screenshot te maken? Dit kan verschillende oorzaken hebben. In sommige gevallen is de app of website waar je een screenshot van probeert te maken, hiertegen beschermd. Dit is bijvoorbeeld het geval bij apps van banken. Wil je transacties of rekeningoverschriften downloaden, dan kun je dit meestal vanuit de app zelf doen. Daarnaast kan het zijn dat er iets in de instellingen van je telefoon niet goed staat.

  Om dit te controleren op je telefoon of tablet kun je het volgende doen:

  1. Open de instellingen app op je telefoon of tablet
  2. Ga naar ‘Apps en meldingen’
  3. Kies voor ‘Geavanceerd’
  4. Klik vervolgens op ‘Standaard apps’ en dan ‘Assistent en spraakinvoer’
  5. Schakel de optie ‘Screenshot gebruiken’ in mits deze uit is gevinkt

  Hoe maak ik een screenshot met de Samsung S22?

  Het maken van een schermafbeelding op de Samsung Galaxy S22 werkt hetzelfde als op het voorgaande model, de S21. Weer kun je dit op twee manieren doen:

  1. De toetsencombinatie

  Ook op de Samsung Galaxy S22 kun je een screenshot maken door de stand-by/power knop en de volume omlaag toets tegelijkertijd in te houden. De schermafdruk van de Samsung telefoon wordt dan automatisch opgeslagen in een map ‘Screenshots’ in je galerij. Bij oudere Samsung modellen doe je dit door de stand-by en de home knop tegelijkertijd in te houden.

  2. Gebruik de slimme werkbalk

  Je kunt op nieuwere Samsung telefoons ook een slimme opname maken in plaats van een reguliere screenshot. Je kunt hiermee direct je screenshot bewerken of aanpassen, zonder dat je hem hoeft te openen in de galerij app.

  Zo maak je gebruik van de slimme werkbalk:

  1. Zorg ervoor dat je de werkbalk hebt ingeschakeld via instellingen > geavanceerde functies > schermafbeeldingen en schermrecorder. Als je dit aanzet, blijft het standaard aan staan. De instelling heet ‘Toon werkbalk na vastleggen’.
  2. Zodra je een screenshot maakt, zowel met de toetsencombinatie of door te vegen, krijg je extra opties te zien onderaan de banner. Je kunt bijvoorbeeld tekenen op je screenshot, hem bijsnijden of delen. Het handigste aan de werkbalk is het vastleggen van scrollen.
  3. Als je scroll-opname kiest, kun je meerdere delen van een pagina vastleggen en delen.
  4. Wil je dat de schermafbeelding van je telefoon wordt verwijderd als je hem hebt gedeeld via de werkbalk? Dit kun je instellen via instellingen > geavanceerde functies > schermafbeeldingen en schermrecorder > ‘Verwijderen na delen werkbalk’. 

  Veelgestelde vragen

  Kan geen screenshot maken Samsung a50?

  Als dit voorvalt, moet je even controleren of je de optie om screenshots te maken aan hebt staan in je instellingen. Ga naar instellingen > Apps en meldingen > Geavanceerd > Standaard apps > Assistent en spraakinvoer > Schakel ‘Screenshot gebruiken’ in.

  Hoe trek ik een screenshot met Samsung?

  Met de meeste Samsung telefoons kun je dit met een toetsencombinatie (aan/ui knop + volumeknop) of een slim gebaar (van rechts naar links vegen over het scherm) doen.

  Hoe screenshot maken met Samsung a52s?

  Druk op de zijknop en tegelijkertijd op de volumeknop en houdt deze twee kort ingedrukt om een schermafbeelding te maken. 

  Advertentie