QR code scannen: hoe doe ik dat?

Laatst bijgewerkt: 11 augustus 2022

Tegenwoordig is de QR code niet meer weg te denken uit de samenleving. Je ziet ze op posters, in restaurants en zelfs op collectebussen aan de deur. De codes hebben iets weg van de ouderwetse barcode, alleen zijn de streepjes vervangen door willekeurige vierkante patronen. De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat we steeds meer QR codes om ons heen zien. Immers, met een QR code hoeft er minder van de ene hand naar de andere hand te gaan. Maar dat betekent nog niet dat het scannen van een QR code voor iedereen even makkelijk is. In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe een QR code scannen in z’n werk gaat.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  QR code in een notendop

  QR is de afkorting van het Engelse Quick Response, oftewel snelle reactie. Dit is precies wat er gebeurt bij een QR code scannen. Je richt je telefoon op het vierkantje en er wordt razendsnel een internetlink geopend die aan de QR code is gekoppeld. Dit kan een website zijn, een menukaart of een betaalomgeving. Allerlei soorten links zijn mogelijk, maar voor het openen is wel één ding van belang. Je moet verbinding met internet hebben.

  Hoe werkt het QR code scannen op een telefoon?

  Een QR code scannen op je telefoon doe je tegenwoordig met de standaardapp Camera, dezelfde app waarmee je foto’s maakt. Volg dit simpele stappenplan. Zorg allereerst voor een internetverbinding. Dit kan je eigen mobiele internet zijn of een wifi verbinding. Zoek dan naar de Camera-app op je telefoon en open het. Richt de lens op het vierkante vakje van de QR code. Vervolgens zal je telefoon de code ‘lezen’ en een notificatie tonen om de link van de QR code te openen. Het enige wat jij dan moet doen is op ‘ja’ klikken. 

  Hoe moet je scannen met je mobiel?

  Scannen doe je door de Camera-app op je telefoon aan te zetten. In plaats van een foto te maken houd je de telefoon op de QR code gericht. Het is belangrijk dat je niet te dichtbij staat, want dan kan een deel van de QR code buiten beeld vallen. Of de code is niet scherp genoeg in beeld. Maar je moet ook weer niet te ver weg gaan staan, want dan kan de camera niet focussen op de QR code. 

  Als je eenmaal de juiste afstand hebt gevonden, dan zullen de meeste telefoons een geel kader laten zien op het scherm. De truc is dan de QR binnen het gele kader te laten passen.

  Welke app is nodig om een QR code te scannen?

  Er bestaan vele apps om QR codes te scannen, maar eerlijkgezegd heb je deze bijna nooit nodig. Met de meeste Android of iPhone toestellen kun je een QR code scannen met je Camera-app. De volgende tips komen bij het scannen van pas:

  • Specifiek voor de iPhone is het aan te raden om in de instellingen van de camera te controleren of de optie ‘scan QR-codes’ aan staat. 
  • Als je de Camera-app hebt geopend, check dan of de app is ingesteld op ‘foto’. Dit is één van de opties aan de onderkant.  

  Naast de Camera-app is de nieuwere iPhone voorzien van een Codescanner-app. Deze app is in eerste instantie niet zichtbaar, maar zoek op het woord ‘code’ en dan komt de applicatie naar boven drijven. De Codescanner-app heeft het voordeel dat het gebruik afgesteld is op het scannen van een QR code, waardoor het automatisch al iets meer ingezoomd is. 

  Hoe kan je een QR code scannen?

  De Camera-app is eigenlijk de enige tool die je nodig hebt om een QR code te scannen. Je opent de app, richt de lens op de QR code en wacht totdat je een melding krijgt om een achterliggende website te openen.

  Is het mogelijk om zelf mijn Corona QR code te scannen?

  De QR code en de Corona QR code (het coronatoegangsbewijs) zien er op het eerste oog misschien hetzelfde uit. Het is immers ook een zwart-wit vierkantje met vergelijkbare patroontjes. Maar je kunt niet de Corona QR code scannen via de Camera-app op je telefoon. Hiervoor is het wel nodig om een speciale app te downloaden, namelijk de CoronaCheck Scanner. Dit komt omdat de Corona QR code niet gekoppeld zit aan een simpele website, maar aan persoonsgegevens. De CoronaCheck Scanner is gratis te downloaden. Je kunt daarmee de Corona QR code van vrienden en familie checken en natuurlijk ook de eigen Corona QR code scannen. Maar hiervoor is het wel het handigst als je deze op een ander apparaat of op papier hebt staan.

  Veelgestelde vragen

  Is het veilig om via een QR code te betalen?

  In principe is het antwoord ja, maar Betaalvereniging Nederland raadt wel aan waakzaam te zijn. Controleer altijd de link waar de QR code je heen brengt. Tip: probeer de QR code eerst te scannen met je mobiel bankieren-app. Als die de QR code niet herkent, dan kan het een vervalsing zijn

  Waarom werkt het scannen van de QR code niet?

  Schaduw op de QR code of een stofje voor de lens kunnen de boosdoeners zijn. Als je nog een oude telefoon hebt (gemaakt voor 2018) dan is het niet mogelijk om via de camera een QR code te scannen.

  Kan ik zelf een QR code maken?

  Jazeker, dat is mogelijk met een QR code generator website zoals www.qr-code.generator.com. Let hierbij op de geldigheid van de code en of de site waarnaar gelinkt wordt wel geschikt is voor mobiele weergave.

  Advertentie