Het Portaal voor Talent van ROCVA: Zo gebruik je het

Laatst bijgewerkt: 20 augustus 2022

Ben je student bij de ROCVA en moet je het portaal voor talent gaan gebruiken van deze school? Dan is het natuurlijk wel handig om hier een handleiding voor te hebben, mocht je hier niet uitkomen. Heb je hulp nodig, bijvoorbeeld bij het inloggen op het portaal of het vinden van bepaalde documenten of ruimtes? In dit artikel geven we je een zo volledig mogelijke handleiding van het portaal voor talent van de ROCVA!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Inloggen met je account bij portaal voor talent

  Als je bij het portaal voor talent wil gaan inloggen, is het natuurlijk fijn om te weten hoe je dat moet doen. Je moet inloggen voordat je gebruik kunt maken van de digitale omgeving van de school, dus het is belangrijk voor je studie dat je hier zonder problemen op kunt inloggen. De gebruikersnaam waar je mee moet inloggen, is je studentnummer, gevolgd door @talnet.nl. Als je studentnummer bijvoorbeeld 1234567 is, wordt je gebruikersnaam 1234567@talnet.nl. Weet je niet wat je studentnummer is? Je kunt dit nummer vinden op officiële brieven van de school, je studentenpas, direct onder je naam. Als jij jouw wachtwoord niet hebt veranderd, dan kun je inloggen met het tijdelijke wachtwoord dat naar het e-mailadres is gestuurd dat je bij je aanmelding voor de opleiding hebt opgegeven.

  Je registreren bij het portaal voor talent

  Om gebruik te kunnen maken van de digitale schoolomgeving en hierop in te kunnen loggen, moet jij je eerst registreren. Ga in je internetbrowser naar registratie.talnet.nl. Om je te registreren moet je de volgende stappen doorlopen:

  • Log in met je studentnummer en je wachtwoord. Heb je het wachtwoord nog niet aangepast, dan is dit het standaard wachtwoord dat naar jouw e-mailadres is gestuurd.
  • Je komt nu in het venster ‘Wachtwoordregistratie’. Om het registratieproces te starten, klik je op ‘volgende’.
  • Vul vervolgens je tijdelijke wachtwoord uit de mail in en klik weer op ‘volgende’.
  • Typ je privé e-mailadres in en klik nogmaals op ‘volgende’. Mocht je in de toekomst je wachtwoord vergeten en een nieuwe aan willen maken, dan kun je dit doen doordat er een code naar dit e-mailadres wordt verzonden. Het e-mailadres dat je opgeeft, zal nergens anders voor worden gebruikt.

  Het wachtwoord van je account veranderen

  Mocht jij jouw wachtwoord vergeten zijn, of hem om veiligheidsredenen willen aanpassen, dan is dat natuurlijk mogelijk. In het begin moet je in ieder geval het tijdelijke wachtwoord aanpassen naar een eigen wachtwoord. Om dit te doen kun je de volgende stappen volgen:

  • Ga in je browser naar mijnwachtwoord.talnet.nl, voer hier je studentnummer in en kies ‘volgende’.
  • Hierna typ je de beveiligingscode in die naar jouw privé e-mailadres is gestuurd.
  • Wijzig nu het wachtwoord. Je logt nu voortaan iedere keer in met dit wachtwoord. Zorg dat je het wachtwoord niet met anderen deelt en dat je het bij twijfel weer aanpast voor de veiligheid.

  Wat is het Portaal voor Talent?

  Het Portaal voor Talent is de naam van de digitale schoolomgeving van de ROCVA. In deze digitale omgeving vind jij alle informatie die je nodig hebt voor je opleiding: je rooster, resultaten, e-mail, documenten en nieuws van je opleiding en het MBO college. Daarnaast kun je in de digitale omgeving samenwerken met studenten en docenten door middel van het delen van bestanden. Of in de digitale leeromgeving te komen, ga je naar portaalvoortalent.nl en log je in met je studentnummer en wachtwoord. 

  De navigatie rondom Office 365

  Binnen het Portaal voor Talent werken we volledig online. Voor de navigatie binnen het portaal klik je op het wafeltje links boven in de navigatiebalk. Hier vind je alle onderdelen van het portaal waar je gebruik van kunt maken. We nemen een aantal knoppen met je door zodat je weet wat je hier mee kunt doen.

  Jouw eigen mailbox

  Iedere student aan de ROCVA heeft een eigen mailbox. Die mailbox kun je vinden door op de knop ‘Outlook’ te drukken. Het e-mailadres dat je gebruikt is als volgt: roepnaam.tussenvoegselachternaam@student.rocva.nl. Het is dus niet hetzelfde adres dat je gebruikt om in te loggen op het Portaal voor Talent. Dat adres bevat namelijk je studentnummer. De mailbox op je digitale omgeving is erg belangrijk, je ontvangt hier namelijk alle informatie op omtrent jouw opleiding, over je leermiddelenlijst en andere informatie van Bureau Studentenzaken, zoals facturen. Zorg dus dat je deze mailbox regelmatig checkt!

  Jouw persoonlijke OneDrive

  Vanuit de opleiding krijg je een persoonlijke ruimte om al je bestanden op te slaan op OneDrive. Je hebt 1 TB aan opslagruimte tot je beschikking om al je bestanden, afbeeldingen en andere belangrijke informatie voor je opleiding op te slaan. Je kunt deze OneDrive gedurende je hele schooltijd gebruiken.

  Les volgen op afstand

  Een deel van de lessen van de opleidingen op de ROCVA worden op afstand gegeven in plaats van op school in het klaslokaal. Om toegang te krijgen tot de online lessen moet je inloggen op het Portaal voor Talent. Voor de online lessen gebruikt de school namelijk Microsoft Teams, dat vanuit het portaal voor alle studenten van de school toegankelijk is. Om dit programma te gebruiken, klik je binnen het portaal op het wafeltje en selecteer je ‘Teams’. 

  Gratis gebruik maken van Office 365

  Via Microsoft krijgen alle studenten van de ROCVA gratis toegang tot een Office 365 PlusPro pakket. Vanuit de omgeving van Office 365 kan iedere student op maximaal vijf verschillende apparaten gratis een volledig Office 365 pakket installeren. Om dit te doen, ga je naar het Portaal voor Talent, klik je op het wafeltje, kies je ‘Microsoft 365’ en klik je op ‘Office installeren’.

  Het Wifi netwerk van de school

  ROCVA maakt gebruik van het wifi netwerk eduroam. Je kunt dit netwerk niet alleen op jouw eigen campus gebruiken, maar overal ter wereld waar het eduroam netwerk wordt aangeboden. Op dit netwerk inloggen doe je met jouw schoolaccount. Om in te loggen volg je de volgende stappen:

  • Zoek in je telefoon, laptop of tablet naar beschikbare wifi netwerken.
  • Kies voor het netwerk ‘eduroam’ en maak verbinding met het netwerk.
  • Log in met je studentnummer@talnet.nl en je wachtwoord.
  • Om verbinding te maken, druk je op ‘OK’ of op ‘Verbinden’.
  • De wifi verbinding wordt nu opgeslagen, zodat je voortaan automatisch verbonden wordt met het netwerk als je het gebouw binnenloopt.
  • Kom je er niet uit? Dan kun je voor instructies voor verschillende toestellen naar talnet.topdesk.nl.

  Eduarte

  Via het Portaal voor Talent kun je ook toegang krijgen tot Eduarte. Op Eduarte vind je jouw rooster, resultaten en informatie over jouw aanwezigheid tijdens de lessen gedurende de opleiding.

  Korting op officiële software

  Wil je graag korting krijgen op officiële software die je nodig hebt als student? Dit kun je krijgen via SURFspot.nl.

  Hoe print je iets uit op school

  Als je graag iets uit wil printen op school, is het natuurlijk handig om te weten hoe je dat moet doen. Je kunt via een pc of laptop verbinding maken met de printer met de naam Printer ROCvA-F. Om dit te kunnen doen, moet je wel eerst tegoed hebben om mee te printen. Je kunt tegoed kopen via talnet.mycampusprint.nl. Vervolgens ga je naar een printer, leg jij jouw studentenpas erop, log je in en print je het document dat je wil printen. Is je studentenpas nog niet gekoppeld, dan volg je de instructies die op de printer staan. Werk je met je privé laptop, telefoon of tablet, dan kun je een printopdracht geven via talnet.mycampusprint.nl. De opdracht kun je vervolgens uitprinten bij een printer op school door in te loggen met je pasje. Jouw printopdracht blijft 48 uur in de printers op school staan na het indienen ervan. 

  Het kopen en gebruiken van leermiddelen

  Om je opleiding goed te kunnen volgen, heb je natuurlijk bepaalde leermiddelen nodig. Denk aan boeken en readers. Om deze te kopen kun je naar Portaalvoortalent.nl gaan en vervolgens doorklikken naar de website van Studers of MBOmarktplaats. Op deze websites vind je informatie over de leermiddelen die je nodig hebt en de verkooppunten waar je deze kunt bestellen. Voor uitgebreide handleidingen over dit onderwerp kun je terecht op de website startschooljaar.talnet.nl. 

  De gedragscode binnen de ICT

  Door gebruik te maken van faciliteiten op het gebied van ICT van de school ga je automatisch akkoord met de gedragscode ICT. Die gedragscode houdt in dat je zorgvuldig om gaat met de ICT voorzieningen van de school en hier geen misbruik van maakt. Hieronder geven we je een aantal tips om je te ondersteunen met de gedragscode:

  • Kies of bedenk een moeilijk wachtwoord dat niemand zomaar zou kunnen raden, het liefst willekeurige letters, cijfers en tekens. Geen woord dat iets voor jou betekent, want dan zou het geraden kunnen worden.
  • Deel het wachtwoord dat je bedenkt nooit met anderen en wijzig het wachtwoord regelmatig, zodat je zeker weet dat niemand anders in jouw account kan. Voor het geval iemand toch een oud wachtwoord te pakken heeft gekregen.
  • Vergrendel altijd jouw apparaat wanneer je even wegloopt, bijvoorbeeld om te printen of naar de wc te gaan. Dit kun je makkelijk doen met de sneltoetscombinatie Windowsknop en L.
  • Als je documenten op wil slaan, doe dit dan in je OneDrive of op SharePoint in plaats van plaatselijk op je apparaat.
  • Zorg altijd dat jouw eigen apparaten vrij zijn van virussen en malware door een goede virusscanner te installeren. Zo kunnen de virussen niet over worden gebracht op het schoolnetwerk.

  Veelgestelde vragen

  Hoe log je in op Portaal voor Talent?

  Je kunt op Portaal voor Talent inloggen met jouw studentnummer@talnet.nl en het wachtwoord dat je hebt ingesteld. Bij de eerste keer inloggen heb je een standaard wachtwoord gekregen in de mail die je hebt opgegeven toen jij je aan hebt gemeld voor de opleiding.

  Hoe kun je iets printen op school?

  Als je iets wil printen op school, kun je dit doen met behulp van je studentenpas. Je moet dan wel eerst tegoed op je pas zetten om mee te printen. Dit doe je via talnet.mycampusprint.nl. Via deze website kun je ook een printopdracht geven vanuit huis die je vervolgens binnen 48 uur op school kunt printen bij iedere printer met je studentenpas.

  Hoe log je in op eduroam?

  Je kunt op eduroam inloggen met dezelfde gegevens die je gebruikt voor het inloggen op het Portaal voor Talent. Vervolgens kun je overal ter wereld gebruik maken van dit wifi netwerk en zal het ook automatisch verbinden.

  Advertentie