Laatst bijgewerkt: 28 april 2022
In sommige gevallen is het handig om in Word of in een ander programma voor het verwerken van teksten symbolen te kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een pijl naar rechts, of een andere kant op, of misschien wel een euro teken of iets dergelijks. Dit is mogelijk, maar je moet maar net weten hoe het moet. Vaak zijn er bepaalde toets combinaties die je kunt inzetten om een bepaald symbool te krijgen in Word of in een andere online tekst. Wil je graag meer weten over het typen van symbolen zoals pijlen? Lees dan snel verder!
Ook in digitale omgevingen maken we vaak gebruik van allerlei symbolen. En dan hebben we het niet over emoticons, maar bijvoorbeeld pijlen, een percentage teken of een uitroepteken. De symbolen die we het meest gebruiken, staan vaak al wel aangegeven op het toetsenbord. Je kunt deze dan makkelijk typen door shift in te houden en de desbetreffende toets tegelijkertijd in te drukken. Dit geldt over het algemeen voor het uitroepteken, het apenstaartje, de hashtag, het dollar teken, het percentage teken, het dakje, het ‘en’ teken, het sterretje, het linker en rechter haakje, de streep, het plus- en minteken, vierkante haakjes, schuine streep, het vraagteken, en het groter dan en kleiner dan teken. Naast die veelgebruikte tekens zijn er nog een hoop symbolen die je kunt typen, die niet op het toetsenbord aan staan gegeven. Hiervoor moet je echter de juiste toets combinaties weten om er gebruik van te kunnen maken. Veel symbolen kun je in Word ook handmatig invoegen, maar dan moet je ze zien te vinden in een lange lijst van symbolen. Als je het symbool maar één keer nodig hebt, is dat natuurlijk geen ramp. Maar als je het vaker gaat gebruiken, is het handiger om de juiste combinatie van toetsen te kennen. Dat bespaart een hoop tijd.
In programma’s zoals Word, PowerPoint of Excel kan het handig zijn om gebruik te maken van een pijl als symbool, bijvoorbeeld een pijl naar beneden of een pijl naar rechts. In Word kun je zo’n pijl eventueel handmatig toevoegen, maar als je hem vaker nodig hebt kost dat veel tijd. Dan is het handiger om de toetsen combinatie te weten waarmee je een pijl kunt typen. Om een pijl naar beneden als symbool te typen, houdt je ALT ingedrukt en toets je tegelijk 25 in. Je krijgt dan een pijl naar beneden, ongeacht in welk programma je dit doet. Het symbool van een pijl omhoog krijg je door ALT ingedrukt te houden en tegelijk 24 in te toetsen. Ook dit werkt in ieder programma. Een pijl naar rechts krijg je door ALT ingedrukt te houden en vervolgens 26 in te typen. Een pijl naar links krijg je door ALT ingedrukt te houden en 27 in te toetsen. De combinaties zijn dus relatief simpel, maar je moet het natuurlijk maar net weten.
Naast de standaard pijlen omhoog, omlaag, naar links en naar rechts is het ook nog mogelijk om een dubbele pijl te typen. Om een dubbele pijl naar boven en naar onder te typen, houdt je ALT ingedrukt en typ je tegelijk 23 in. Je krijgt dan een pijl omhoog en een pijl omlaag die tegenover elkaar staan. Ook dit is een symbool dat soms handig is om te gebruiken in een presentatie of iets dergelijks. Hiernaast kun je natuurlijk ook nog gebruik maken van een dubbele pijl naar links en naar rechts. Om zo’n dubbele pijl te typen, houdt je ALT ingedrukt en toets je 29 in. Nu weet je dus alle toetsen combinaties die je kunt gebruiken om pijlen te typen als symbool in programma’s zoals Word, PowerPoint en Excel. Gelukkig zijn ze allemaal redelijk makkelijk te onthouden, het enige verschil is het cijfer dat je in moet toetsen. Je kunt ze eventueel opschrijven of in je sticky notes op je pc of laptop zetten, zodat je ze altijd makkelijk terug kunt vinden.
We hadden het eerder natuurlijk al over de lijst met symbolen die je in Word kunt openen om handmatig een symbool aan je tekst toe te voegen. Dit kun je niet echt een trucje noemen, aangezien het veel meer tijd kost dan het gebruiken van de toetsen combinaties. In Word is er echter wel een trucje waar je gebruik van kunt maken om een pijl als symbool te kunnen typen. Als je in het tekstverwerkingsprogramma namelijk ‘->’ typt, dan zul je zien dat dit automatisch wordt omgezet naar een pijl naar rechts. Daar heb je de toetsen combinatie dan dus niet voor nodig. Dit geldt ook als je ‘<-’ typt in Word, dan krijg je namelijk een pijl naar links. Het is niet per se sneller dan het gebruiken van de toetsen combinaties, maar het is misschien wel makkelijker te onthouden omdat het wat logischer is. Voor mensen die moeite hebben de combinaties te onthouden, is dit dus een prima oplossing. Een laatste methode is het kopiëren en plakken van een pijl op een andere website. Dit kost echter ook meer tijd dan het gebruiken van de toetsen combinaties of het Word trucje.
Om in programma’s zoals Word, PowerPoint en Excel een pijl naar rechts te typen, houd je ALT ingedrukt en toets je tegelijk 26 in. Je kunt ook ‘->’ typen, maar dit werkt enkel in Word.
Om in programma’s zoals Word, PowerPoint en Excel een pijl naar onder te typen, houd je ALT ingedrukt en toets je tegelijk 25 in.
Om in programma’s zoals Word, PowerPoint en Excel een dubbele pijl omhoog en omlaag te typen, houd je ALT ingedrukt en toets je tegelijk 23 in. Voor een dubbele pijl naar rechts en links houd je ALT ingedrukt en toets je 29 in.