Personen zoeken op adres: dat doe je zo

Laatst bijgewerkt: 27 juni 2022

We zien vaak vragen voorbij komen waarin mensen zich afvragen of ze met een adres iemands naam kunnen achterhalen. Of juist andersom: kan iemand mijn adres vinden als ze mijn naam weten? Logische vragen natuurlijk, vooral omdat er in de afgelopen jaren nogal wat veranderd is op het gebied van privacy en openbaarheid van gegevens. In dit artikel gaan we dieper in op wat die veranderingen zijn en of het vandaag de dag nog mogelijk is om een naam of adres te achterhalen als je één van de twee weet.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Hoe kan ik zien wie er op een adres woont?

  Als je graag wil weten wie er op een bepaald adres woont, kun je op verschillende manieren te werk gaan. In het bevolkingsregister in de gemeentearchieven staat vermeld wie er op een bepaald adres heeft gewoond. Je kunt hier op straatnaam zoeken in het huis- of woonregister en krijgt dan een lijst te zien van mensen die achtereenvolgens op dat adres gewoond hebben. Het kan zijn dat je tegenwoordig alleen nog oude bewoners kunt vinden in dit register, maar dat verschilt per gemeente. Als je ergens nieuw komt te wonen vraag jij je misschien wel af: ‘Wie woont er in deze straat?’. Op deze manier kun je alvast wat onderzoek doen naar je nieuwe buren en straatgenoten. Heb je geen geluk met het bevolkingsregister? Dan kun je het nog proberen via de website ikhebje.nl. Hier kun je mensen zoeken op naam, nummer, adres, plaatsnaam en postcode. De database van deze online telefoongids is altijd up-to-date en je kunt ook omgekeerd zoeken. Zo heb je meteen een antwoord als jij je weer eens afvraagt: ‘Wie woont er op dit adres?’

  Kan iemand achter je adres komen?

  In principe is het voor anderen dus ook mogelijk om jouw adres te vinden op de manieren die we in de vorige alinea noemden. Dit wordt al wel anders als je een anoniem telefoonnummer hebt, maar dat komt vandaag de dag niet meer veel voor. Via het telefoonboek kun je sowieso meestal wel gevonden worden. Het is natuurlijk niet altijd fijn als iedereen zomaar achter je adres kan komen. Bedrijven kunnen dit soms gebruiken voor reclamedoeleinden, maar als je geregistreerd bent bij het Bel Me Niet-register zal dit niet snel gebeuren. Mocht iemand je adres achterhalen en je hierdoor lastig gaan vallen, dan kun je dit natuurlijk per direct aangeven bij de politie!

  Hoe kan ik iemand vinden op naam?

  In sommige gevallen kun je ook iemands adres zoeken op naam en woonplaats. Dit is één van de manieren waarop je iemand kunt vinden op naam. Natuurlijk kun je gewoon iemands naam op Google intypen. Op die manier kun je vandaag de dag al veel informatie verkrijgen over een persoon. Je komt dan namelijk al snel uit bij de social media accounts van degene die je Googelt. Hoeveel informatie je op zo’n social media kanaal kunt vinden over iemand, ligt eraan hoe die persoon zijn of haar instellingen heeft staan. En welke informatie hij of zij kiest om te delen natuurlijk.

  Het beste is om op Google de naam die je wilt opzoeken te typen tussen aanhalingstekens, bijvoorbeeld “John Doe”. Je kunt daarnaast ook de achternaam en voorletter proberen, als je die weet. Mocht je verder iets weten over deze persoon, bijvoorbeeld de woonplaats of het bedrijf waar diegene werkt, dan kun je die info er ook achter zetten. Dit maakt het zoeken nauwkeuriger. Tegenwoordig kun je in Google ook zoeken met of op foto’s. Dit doe je met de ‘Zoeken op foto’ functie van de zoekmachine.

  Iemand opzoeken op social media kanalen

  Het is uiteraard ook mogelijk om iemand op te zoeken op social media kanalen, zoals Twitter en Facebook. Op Instagram en TikTok kan dit al wat lastiger worden, aangezien het niet verplicht is om een echte naam op te geven bij je account. Iemand kan dus alleen onder een andere naam actief zijn op deze kanalen. Ook LinkedIn is een goed platform om iemand op naam te vinden, aangezien dit een zakelijk netwerk is en iedereen dus altijd zijn of haar echte naam gebruikt. Op LinkedIn kan iemand echter wel zien wie zijn of haar profiel bekijkt, dus als je liever anoniem blijft dien je daar rekening mee te houden. Daarnaast krijg je maar beperkte informatie te zien als je zelf geen LinkedIn account hebt.

  Op Twitter kun je iemand ook opzoeken op zijn of haar echte naam. Je ziet rechtsboven in het scherm een vergrootglas staan, hier klik je op om iemand op te zoeken. Klik vervolgens in de resultaten op ‘Personen’, dan krijg je iedereen te zien die onder de naam waar je op hebt gezocht een Twitter account heeft. Twitter doorzoekt zowel de opgegeven profielnamen als de echte namen.

  Hoe kom je achter iemand zijn achternaam?

  Wil je iemand opzoeken, maar weet je zijn of haar achternaam niet? Dan wordt het vaak al lastig om iemand op het internet te vinden, vooral als diegene een voornaam heeft die vaker voorkomt. Dat is toch wel balen als je iemand leuks hebt ontmoet en eigenlijk wat meer over diegene wil weten. Op datingapps krijg je vaak namelijk alleen de voornaam te zien van een match, totdat diegene jou zelf zijn of haar achternaam vertelt. Mocht je wel weten waar deze persoon woont, dan kun je de achternaam achterhalen via hun adres. Bijvoorbeeld in het telefoonboek, of in het Bevolkingsregister. 

  Veelgestelde vragen

  Wie woont er op dit adres?

  Als je erachter wil komen wie er op een bepaald adres woont, kun je dit bij de meeste gemeenten vinden in het Bevolkingsregister of in het telefoonboek.

  Hoe kan ik iemand zijn achternaam achterhalen?

  Je kunt iemands achternaam achterhalen als je bijvoorbeeld weet waar ze wonen en in sommige gevallen ook als je hun telefoonnummer weet, maar alleen als dit een vast telefoonnummer is. 

  Kun je een adres zoeken op naam en woonplaats?

  Jazeker, dit kun je doen in een (online) telefoonboek, het Bevolkingsregister of op Google.

  Advertentie