Hoeveel pakketjes worden er in Nederland verstuurd?

Laatst bijgewerkt: 27 november 2022

In de afgelopen jaren zijn we nog veel meer digitaal gaan doen, dat geldt ook vooral voor shoppen. Er wordt voortaan bijna meer online besteld dan dat er in de winkels wordt gekocht. Dat zie je ook wel, aangezien er steeds meer winkels weg gaan of overgaan op een webshop. Heb je als bedrijf geen webshop, dan loop je vandaag de dag echt enorm achter. Niet alleen allerlei voorwerpen en consumentengoederen worden online besteld, boodschappen en medicijnen via een bezorgdienst thuis krijgen is inmiddels ook de normaalste zaak van de wereld. Maar hoeveel pakketjes worden er nu ongeveer bezorgd in Nederland binnen een jaar? En hoe gaat dit allemaal in zijn werk? Dat vertellen we je in dit artikel!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Hoeveel pakketjes worden er in één jaar verstuurd?

  Dit aantal is in de afgelopen jaren natuurlijk behoorlijk toegenomen, dat kun jij je wel voorstellen. Maar hoeveel pakketjes worden er momenteel eigenlijk verstuurd per jaar? Vorig jaar, in 2021, werden er in totaal ruim 654 miljoen pakketten verstuurd binnen Nederland. De pakketjes van en naar het buitenland zijn dan dus nog niet eens meegenomen. Dit is een kwart meer dan in 2020. De omzet van pakketbezorging diensten is ten opzichte van 2020 met 40 procent toegenomen naar een bedrag van 1,85 miljard euro. Deze gegevens zijn afkomstig uit een onderzoek van de AMC naar de Nederlandse post- en pakketmarkt. In de afgelopen jaren zijn er niet alleen meer pakketjes bijgekomen, maar ook meer pakketdiensten. Voorbeelden van nieuwe pakketdiensten zijn BudBee, Trunkrs, Fietskoeriers, Instabox, Packs en Dynalogic. De nieuwe bedrijven werken over het algemeen met de vandaag besteld morgen in huis methode.

  De evolutie van de boodschappen bezorgdiensten

  Niet alleen het bestellen en bezorgen van allerlei producten is steeds populairder geworden, maar ook het bestellen en laten bezorgen van boodschappen. Naast het feit dat supermarktketens zoals Jumbo en Albert Heijn meer zijn gaan inzetten op hun bezorgdiensten, zijn er ook meer ‘online supermarkten’ ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan Picnic en Crisp. Tijdens corona was het laten bezorgen van boodschappen natuurlijk ineens enorm gewild, maar ook daarna zijn mensen het blijven doen vanwege het gemak dat het met zich meebrengt. Bij de meeste diensten bestel je de boodschappen een aantal dagen van tevoren, maar er zijn ook diensten die werken met een same day delivery food principe, zoals Flink of Gorillas. Dit wordt ook wel flits bezorging genoemd. Het geeft consumenten de mogelijkheid om een kwartier van tevoren boodschappen te bestellen. Deze diensten zijn voor nu vooral actief in de grote steden. In het jaar 2021 behaalden boodschappen- en maaltijdbezorgers samen een omzet van zo’n 3,9 miljard euro. Ook de leveranciers van maaltijdboxen gaan het steeds beter doen, zoals Hellofresh en Marley Spoon. Belangrijke redenen hiervoor zijn het gemak en het steeds kleiner wordende prijsverschil met reguliere supermarkten. Daarnaast zijn er steeds meer gezinnen waarin zowel de man als de vrouw werkt, waardoor er minder tijd overblijft om naar de supermarkt te gaan om boodschappen te doen. Deze diensten bieden dan een mooie uitkomst. 

  Veelgestelde vragen

  Hoeveel pakketjes worden er in Nederland verstuurd in een jaar?

  Vorig jaar, in 2021, werden er in totaal ruim 654 miljoen pakketten verstuurd binnen Nederland

  Wat zijn snelle bezorgdiensten?

  Trunkrs, Dynalogic, Flink en Gorillas zijn de snelste bezorgdiensten in Nederland.

  Hoeveel pakketjes worden er per dag verstuurd?

  Momenteel worden er zo’n 1 miljoen pakketjes per dag verstuurd in Nederland.

  Advertentie