Oké Google stel mijn apparaat in: Zo werkt het!

Laatst bijgewerkt: 3 augustus 2022

Er komen steeds meer slimme apparaten op de markt die zijn te besturen door middel van stembesturing. Een veelgebruikte manier om dit te doen is door te zeggen: ‘Oké Google, stel apparaat in’. Zo geef je de opdracht aan de Google Assistant om een of meerdere apparaten te koppelen aan Google Home of Google Nest. Toch kennen niet veel mensen dit simpele commando, omdat er eigenlijk nog maar weinig gebruik van wordt gemaakt. Dit komt ook doordat het commando nog niet helemaal zo ontwikkeld is als zou moeten, waardoor het soms lastig is om er gebruik van te maken. Daarom gaan we het in dit artikel hebben over het gebruik van dit commando!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is de Google Assistant en hoe werkt deze?

  We gaan even beginnen bij het begin: wat is de Google Assistant eigenlijk en hoe maak je hier gebruik van? Slimme producten beginnen steeds meer normale handelingen uit het dagelijks leven voor ons te veranderen of zelfs vervangen. Zo kun je jouw Google Home instellen zodat je bijvoorbeeld geen afstandsbediening meer hoeft te gebruiken voor de tv of geen lichtschakelaars meer hoeft te gebruiken om de lampen aan en uit te zetten. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld smart lampen en smart plugs, die je kunt combineren met de Google Assistent op bijvoorbeeld een slimme speaker. Zo kun jij jouw huis dingen voor je laten doen. De Google Assistent is dus wel echt de factor die spraakbesturing in huis mogelijk maakt. De software zit in een hoop slimme apparaten verwerkt, zoals de smart speakers van Google Nest. De software zit niet alleen in speakers van Google zelf, maar ook van andere merken.

  Hoe is de Google Assistant ontstaan?

  Jaren geleden had Google een dienst die ze Google Now noemden. Dit was als het ware de voorganger van de Google Assistant. De Assistant werd door het bedrijf in mei 2016 geïntroduceerd en vanaf dat moment vind je het stukje software op veel apparaten terug. De Google Assistant wordt vandaag de dag ook wel eens de Google Home Assistant genoemd. De software is al lang niet meer alleen maar beschikbaar op apparaten van Google zelf, waardoor het veel toegankelijker is geworden voor het grote publiek. Er zijn voortaan dus een hoop apparaten waartegen je kunt zeggen: ‘Oké Google, stel apparaat in’!

  Hoe stel je een apparaat in met Google Home?

  Het lezen van de handleiding is gelukkig niet meer per se nodig, Google neemt het grootste deel van het proces namelijk voor je uit handen. Dit begint met het noemen van het commando ‘Oké Google stel apparaat in’, wat in het Engels luidt: ‘OK Google set up my device’. Het kan in sommige gevallen voorkomen dat de Assistant in het Engels ingesteld staat, in dat geval heb je dus ook het Engelse commando nodig.

  Zo gaat het instellen van een apparaat te werk:

  1. Zeg ‘Oké Google stel apparaat in’ of de Engelse variant indien nodig.
  2. De Voice Assistant zal dan zeggen dat als je een speaker of smart display wilt instellen, je de Home app moet openen.
  3. Open dus de Google Home app.
  4. Voeg het nieuwe apparaat toe in Google Home.
  5. Doorloop de stappen in de app en voltooi het proces.

  Om het apparaat op de juiste manier te installeren zijn de volgende stappen belangrijk:

  1. Zorg dat het apparaat dat je wilt installeren nog meer dan 50% batterij capaciteit over heeft, of is aangesloten op het stroomnetwerk.
  2. Open de Google Home App.
  3. Voeg een apparaat toe door linksboven op het + icoontje te tikken.
  4. Druk na het toevoegen van het apparaat op ‘Instellen’.
  5. Kies voor ‘Nieuwe apparaten instellen’.
  6. Selecteer in welk huis je het apparaat wilt instellen (mocht je meerdere huizen in Google Home hebben staan).
  7. Google zoekt nu het apparaat. Vervolgens opent Google automatisch de volgende stappen om het proces te voltooien. 

  Het lukt niet om een apparaat in te stellen of te koppelen

  Het kan zijn dat het proces niet helemaal wil lukken of dat je er simpelweg niet uitkomt. Heb je precies de bovenstaande stappen doorlopen maar kan Google het apparaat toch niet vinden? Dan is het misschien nodig het apparaat te resetten. Mocht je een apparaat toe willen voegen dat niet van Google is, dan moet je een extra stap toevoegen aan het proces. Je moet het apparaat namelijk eerst toevoegen aan de app van het andere merk.

  Dat ziet er dan als volgt uit:

  1. Installeer het apparaat zoals de fabrikant dit voorschrijft.
  2. Zorg dat het apparaat voldoende batterij capaciteit heeft of aangesloten is op het stroomnetwerk.
  3. Installeer de app van het eigen merk op jouw apparaat.
  4. Open de app van Google Home en tik op het + icoontje.
  5. Selecteer ‘Apparaat instellen’.
  6. Kies vervolgens voor: ‘Heb je al iets ingesteld?’
  7. Zoek in de lijst die je te zien krijgt naar het merk van het apparaat of de naam die de app heeft gebruikt.
  8. Geef ten slotte de logingegevens van het apparaat om de koppeling op te zetten.

  Mocht dit alsnog niet lukken, dan kan het zijn dat je het apparaat alsnog moet resetten. Als het apparaat eenmaal is gekoppeld, kun je het gebruiken door het commando te geven.

  De volgende apparaten werken in ieder geval met ‘Oké Google stel apparaat in’:

  • Sony Bravia 4K Televisie
  • Philips QM164E
  • Slimme sloten
  • Slimme deurbellen
  • Slimme verlichting

  Veelgestelde vragen

  Waar vind ik de Apparaatinstellingen?

  Je kunt de Apparaatinstellingen vinden door op een apparaat te tikken in de Google Home app. Vervolgens kies je dan het rader icoontje.

  Hoe zet ik een apparaat in de Koppelstand?

  Een Bluetooth koppeling maken doe je als volgt:

  1. Ga naar de bluetooth instellingen
  2. Kies voor ‘Nieuw apparaat koppelen’
  3. Tik op de naam van het apparaat dat je wilt koppelen
  4. Volg de instructies die je te zien krijgt

  Wat zijn gekoppelde apparaten?

  Gekoppelde apparaten zijn de apparaten die al verbonden zijn met jouw Google Home en de Google Assistant. Deze zijn dus klaar voor gebruik!

  Advertentie