Laatst bijgewerkt: 3 augustus 2022
Er komen steeds meer slimme apparaten op de markt die zijn te besturen door middel van stembesturing. Een veelgebruikte manier om dit te doen is door te zeggen: ‘Oké Google, stel apparaat in’. Zo geef je de opdracht aan de Google Assistant om een of meerdere apparaten te koppelen aan Google Home of Google Nest. Toch kennen niet veel mensen dit simpele commando, omdat er eigenlijk nog maar weinig gebruik van wordt gemaakt. Dit komt ook doordat het commando nog niet helemaal zo ontwikkeld is als zou moeten, waardoor het soms lastig is om er gebruik van te maken. Daarom gaan we het in dit artikel hebben over het gebruik van dit commando!
We gaan even beginnen bij het begin: wat is de Google Assistant eigenlijk en hoe maak je hier gebruik van? Slimme producten beginnen steeds meer normale handelingen uit het dagelijks leven voor ons te veranderen of zelfs vervangen. Zo kun je jouw Google Home instellen zodat je bijvoorbeeld geen afstandsbediening meer hoeft te gebruiken voor de tv of geen lichtschakelaars meer hoeft te gebruiken om de lampen aan en uit te zetten. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld smart lampen en smart plugs, die je kunt combineren met de Google Assistent op bijvoorbeeld een slimme speaker. Zo kun jij jouw huis dingen voor je laten doen. De Google Assistent is dus wel echt de factor die spraakbesturing in huis mogelijk maakt. De software zit in een hoop slimme apparaten verwerkt, zoals de smart speakers van Google Nest. De software zit niet alleen in speakers van Google zelf, maar ook van andere merken.
Jaren geleden had Google een dienst die ze Google Now noemden. Dit was als het ware de voorganger van de Google Assistant. De Assistant werd door het bedrijf in mei 2016 geïntroduceerd en vanaf dat moment vind je het stukje software op veel apparaten terug. De Google Assistant wordt vandaag de dag ook wel eens de Google Home Assistant genoemd. De software is al lang niet meer alleen maar beschikbaar op apparaten van Google zelf, waardoor het veel toegankelijker is geworden voor het grote publiek. Er zijn voortaan dus een hoop apparaten waartegen je kunt zeggen: ‘Oké Google, stel apparaat in’!
Het lezen van de handleiding is gelukkig niet meer per se nodig, Google neemt het grootste deel van het proces namelijk voor je uit handen. Dit begint met het noemen van het commando ‘Oké Google stel apparaat in’, wat in het Engels luidt: ‘OK Google set up my device’. Het kan in sommige gevallen voorkomen dat de Assistant in het Engels ingesteld staat, in dat geval heb je dus ook het Engelse commando nodig.
Zo gaat het instellen van een apparaat te werk:
Om het apparaat op de juiste manier te installeren zijn de volgende stappen belangrijk:
Het kan zijn dat het proces niet helemaal wil lukken of dat je er simpelweg niet uitkomt. Heb je precies de bovenstaande stappen doorlopen maar kan Google het apparaat toch niet vinden? Dan is het misschien nodig het apparaat te resetten. Mocht je een apparaat toe willen voegen dat niet van Google is, dan moet je een extra stap toevoegen aan het proces. Je moet het apparaat namelijk eerst toevoegen aan de app van het andere merk.
Dat ziet er dan als volgt uit:
Mocht dit alsnog niet lukken, dan kan het zijn dat je het apparaat alsnog moet resetten. Als het apparaat eenmaal is gekoppeld, kun je het gebruiken door het commando te geven.
De volgende apparaten werken in ieder geval met ‘Oké Google stel apparaat in’:
Je kunt de Apparaatinstellingen vinden door op een apparaat te tikken in de Google Home app. Vervolgens kies je dan het rader icoontje.
Een Bluetooth koppeling maken doe je als volgt:
1. Ga naar de bluetooth instellingen
2. Kies voor ‘Nieuw apparaat koppelen’
3. Tik op de naam van het apparaat dat je wilt koppelen
4. Volg de instructies die je te zien krijgt
Gekoppelde apparaten zijn de apparaten die al verbonden zijn met jouw Google Home en de Google Assistant. Deze zijn dus klaar voor gebruik!