Ministry of justice-telefoontjes: tips om niet opgelicht te worden

Laatst bijgewerkt: 1 augustus 2022

“This call is from the ministry of justice.” Gaan bij deze woorden een belletje rinkelen? Dan heb je waarschijnlijk te maken gehad met mobiele telefoonfraude. Je bent niet de enige. Steeds meer mensen geven aan een ministry of justice telefoontje te ontvangen waarbij een Britse computerstem begint te praten. Het gaat om neptelefoontjes die geld als doel hebben. De Fraudehelpdesk meldde in juli 2022 dat in minder dan een jaar tijd Engelstalige telefoonoplichting, zoals het ministry of justice telefoontje, voor minimaal 1,7 miljoen euro aan schade hebben gemaakt. Benieuwd wat je moet doen als jij zo’n telefoontje krijgt? In dit artikel bespreken we een aantal nuttige tips om niet opgelicht te worden.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Waarom word ik door ministry of justice gebeld?

  Om maar direct met de deur in huis te vallen: je wordt niet door het Britse ministry of justice gebeld. Het zijn oplichters die slim gebruik maken van een computerstem om jou om de tuin te leiden. Bij deze truc gaat het over een telefoontje over je bsn nummer die opgeschort is of misbruikt wordt. Of ze vertellen je dat er een arrestatiebevel tegen je loopt. De boodschap kan verschillen, maar het doel is uiteindelijk hetzelfde. Jouw persoons- of bankgegevens in handen krijgen. 

  Kan je gebeld worden door justitie?

  De Nederlandse overheid belt zelden met burgers en al helemaal niet in het Engels. Het vreemde aan deze vorm van telefoonoplichting is dat het om nummers uit Nederland gaat. Echte 06-nummers die bij een persoon horen. Hoe kan dat? Deze nummers zijn gestolen en worden ingezet voor ‘spoofing’. Dit betekent dat het voor jou lijkt alsof je van een geregistreerd Nederlands nummer wordt gebeld, maar eigenlijk komt het belletje van een buitenlands nummer. 

  Meestal is de openingszin: “This call is from the ministry of justice”. Soms doet de beller zich ook voor als iemand van de supreme court Netherlands of de National Police. Het kan even schrikken zijn als je dit soort instanties aan de telefoon lijkt te hebben. Maar onthoud: het is nep. De supreme court Netherlands or andere instanties plegen niet vanuit 06-nummers een telefoontje over bsn nummers.

  Kan je opgelicht worden door de telefoon op te nemen?

  De telefoon van ministry of justice opnemen en het bandje horen betekent niet direct dat ze beet hebben. Wat je moet vermijden is een cijfer in te toetsen. De robotstem zal je namelijk vragen om een 1 in toetsen om je door te verbinden naar een nep-medewerker. Dit klinkt logisch, want je wordt door het ministry of justice gebeld, je schijnt een probleem te hebben en iemand wil je helpen. Maar blijf je gezonde verstand gebruiken. Je hebt geen probleem, want het verhaal is niet echt. Dit is geen telefoontje over bsn nummer en het komt ook niet van een ministerie. Hang op en blokkeer het telefoonnummer. 

  Hoe komen fraudeurs aan mijn nummer?

  Tegenwoordig kunnen fraudeurs veel persoonlijke gegevens op internet vinden. Zo kan jouw telefoonnummer in je social media profielen staan. Als je een ondernemer bent, dan staan je contactgegevens op je website of in het KvK-register. Ook vinden er af en toe datalekken plaats bij bedrijven waarbij veel gegevens buit worden gemaakt. Daarnaast kopen cybercriminelen ook persoonlijke gegevens op in de digitale onderwereld.  

  Kan iemand je telefoonnummer misbruiken?

  Helaas is het mogelijk dat jouw telefoonnummer uitgebuit wordt zonder dat je het door hebt. De criminele netwerken achter het ministry of justice telefoontje kunnen bijvoorbeeld jouw nummer kiezen om via spoofing slachtoffers te bellen. Ze bellen dan niet echt vanaf je nummer, maar gebruiken het om te tonen in de display van de ontvanger. Jij ziet het belletje dus niet terug in je belgeschiedenis. Meestal kom je daar alleen achter als anderen je daarover inlichten. 

  Welk nummer moet je niet opnemen?

  Laten we vooropstellen dat je altijd voorzichtig moet zijn met belletjes van onbekende nummers, zoals telefoon van ministry of justice. Sommige smartphones hebben een functie om te laten zien of een telefoonnummer spam is. Er bestaan ook apps om spamoproepen te detecteren zoals Hiya. Maar het algemene advies is: neem niet op en trek het nummer eerst na. Op websites zoals wieheeftgebeld.nl kun je lijsten vinden met verdachte telefoonnummers die door anderen gemeld zijn. Begint het nummer met 088 of 085? Dan is sowieso de kans groot dat het een oplichter is. Deze nummers staan bekend als moeilijk te traceren. 

  Veelgestelde vragen

  Hoe gaat de oplichting via telefoon van ministry of justice precies in z’n werk?

  Het start met een telefoontje over je bsn nummer. De nep-medewerker vraagt je om dit nummer door te geven zodat je identiteit bevestigd kan worden. Daarna zal de medewerker je proberen te overtuigen dat jouw bsn onderdeel is van een drugszaak of een andere criminele activiteit. Je moet bewijzen dat je er niets mee te maken hebt door jouw geld ‘veilig te stellen’ en het over te maken naar een rekeningnummer. Ook wordt soms gevraagd om een programma te installeren zodat ze ‘hulp op afstand’ kunnen bieden. Hiermee geef je de oplichters complete toegang tot je computer

  Wat kunnen ze doen met mijn bsn?

  Ten eerste kan jouw bsn misbruikt worden voor identiteitsfraude. Met jouw persoonlijke nummer is het voor de oplichters mogelijk om een creditcard aan te vragen en vervolgens te gaan winkelen. Ten tweede kan het ook gevraagd worden om jouw vertrouwen te winnen in de beginfase van het ministry of justice telefoontje. Overheidsinstanties zoals de Belastingdienst vragen immers ook ter identificatie naar een bsn.

  Wie zit achter het ministry of justice telefoontje?

  De Fraudehelpdesk heeft een vermoeden dat de oplichters uit India komen, omdat er Engels met een specifiek accent wordt gesproken. Eén ding is duidelijk. Hoor je: “This call is from the ministry of justice”, of van de supreme court Netherlands of national police? Hang dan gewoon op.

  Advertentie