Waar zoeken mensen naar op Google?

Waar zoeken mensen naar op Google?

Laatst bijgewerkt: 27 november 2022

Google is al jarenlang de eerste plek die we raadplegen als we meer over een bepaald onderwerp of persoon willen weten. Dat zal voorlopig ook zeker niet veranderen. Er wordt dagelijks van alles opgezocht via de zoekmachine. Bedrijven maken hier graag gebruik van, aangezien het interessant is voor hen om te weten waar mensen veel op zoeken. Maar ook als consument kunnen we ons voorstellen dat je nieuwsgierig bent naar wat mensen het meeste opzoeken op Google. In dit artikel zetten we een aantal populaire onderwerpen op een rij en wat je hiermee kunt!

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Mensen zoeken ook naar…

    Als je een zoekterm intypt op Google, krijg je altijd een hoop resultaten te zien. Daarnaast krijg je vaak ook suggesties van de zoekmachine op basis van jouw ingevulde zoekterm. Je ziet dan vaak staan: ‘mensen zoeken ook naar’ en dan een aantal suggesties voor zoekwoorden eronder. Dit kan erg behulpzaam zijn als je niet precies weet waar je naar op zoek bent, bijvoorbeeld de naam van een bepaald nummer of een film. 

    Een zoekwoordenonderzoek maken

    Zoals we eerder al benoemden, kan het erg interessant zijn om te weten waar mensen veel op zoeken, vooral voor bedrijven of voor mensen met een eigen website of blog pagina. Als je zoveel mogelijk bezoekers op je website wil, kun je natuurlijk het beste schrijven over onderwerpen waar veel op gezocht wordt. De beste manier om dit goed in kaart te brengen, is door middel van een zoekwoordenonderzoek. Wanneer je dit gaat doen, is het wel handig als je een bepaald thema hebt voor jouw blog of website. Wil je bijvoorbeeld een blog beginnen met tips voor scholieren, dan kun je gerichter naar bepaalde zoekwoorden gaan kijken. Bijvoorbeeld zoekwoorden zoals ‘goede onderwerpen voor een spreekbeurt’’ en zoekwoorden die hieraan gerelateerd zijn, zoals ‘opbouw van een spreekbeurt’’. Wat je doet bij een zoekwoordenonderzoek, is het maken van een overzicht met alle zoekwoorden die interessant zijn voor jouw blog er hierachter noteren hoeveel er op gezocht wordt en hoeveel concurrentie er is op de zoekwoorden. Dit zijn allemaal gegevens waarmee je kunt bepalen op welke zoekwoorden jij je het beste als eerste kunt gaan focussen. 

    Tools die je kunt gebruiken voor een zoekwoordenonderzoek

    Wil je een zoekwoordenonderzoek uit gaan voeren, dan zijn er een hoop tools die je hierbij kunt gebruiken. Zonder zo’n tool wordt het lastig om erachter te komen hoeveel er op een bepaald zoekwoord wordt gezocht. Voor de meeste tools moet je betalen, maar er zijn er een paar die je beperkt gratis kunt gebruiken, zoals Ubersuggest. Je krijgt dan een aantal gratis analyses per dag, daarna moet je gaan betalen. Voor een bedrijf is dit natuurlijk niet genoeg en zul je toch voor een betaalde versie moeten gaan. Voor een particulier zijn die paar analyses per dag vaak wel genoeg, vooral als je alleen een blog pagina op wil gaan zetten. Semrush is ook een populaire tool om te gebruiken voor zoekwoordenonderzoeken de SEO optimalisatie van websites. Deze tool heeft echter geen gratis versie. Wil je een webshop beginnen en maak je gebruik van Shopify, dan kun je binnen dit programma een aantal gratis SEO programma’s gebruiken die ook nuttig zijn bij het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek. 

    Wil je naast een zoekwoordenonderzoek ook per periode de zoektrends bijhouden binnen het thema van jouw blog of webshop? Dan kun je hier het beste Google Trends voor gebruiken. Dit programma van Google geeft inzicht in de zoektrends van over de hele wereld. Je kunt verschillende filters toepassen zodat je precies kunt vinden waar jij naar op zoek bent en in de landen die voor jou belangrijk zijn. Je kunt ook de periode invoeren waarvan je de trends wil weten, bijvoorbeeld de afgelopen 24 uur, afgelopen week, afgelopen maand of het afgelopen jaar. Naast algemene zoektrends kun je met Google Trends ook de zoektrends per sector bekijken. Dat is natuurlijk ideaal, want zo krijg je inzicht in de trends binnen jouw sector en weet je waar je op moet gaan focussen.

    Er zijn 25 categorieën in Google Trends waarvan je de zoektrends kunt bekijken. Op die manier krijg je specifieke zoekwoorden te zien, afhankelijk van de sector die voor jou belangrijk is. Voorbeelden van de sectoren waar je uit kunt kiezen zijn: detailhandel, drukkerijen en uitgeverijen, bouw en onderhoud en energie- en elektriciteitsbedrijven. Je kunt ook meer informatie bekijken over een bepaald zoekwoord. Het is mogelijk om een zoekwoord in te typen in de verkenningsbalk in Google Trends. Je krijgt dan te zien hoe populair dat zoekwoord is op een schaal van 1 tot 100. Je kunt op die manier ook meer informatie vinden over de interesse in het zoekwoord per regio in Nederland of een ander land. 

    Op welke plek staat jouw website?

    Als je eenmaal een goed beeld hebt van de zoekwoorden die interessant zijn voor jouw website of bedrijf, wil je natuurlijk ook goed in kaart brengen hoe jouw website het doet op basis van die zoekwoorden. Met de SEO tools waarmee je een zoekwoordenonderzoek kunt uitvoeren, kun je ook zien op welke plek van Google jouw website staat per zoekwoord. Met die informatie kun je bepalen welke zoekwoorden je meer in je website moet gaan verwerken om beter te scoren in Google. Als je aanpassingen hebt gedaan, kun je via SEO tools ook bijhouden of jouw website ook echt stijgt in positie. 

    Veelgestelde vragen

    Waar wordt het meest op gezocht op Google?

    Waar het meest op wordt gezocht op Google, verschilt per dag, week, maand en jaar. Je kunt dit zien via de tool Google Trends. Over het algemeen zoeken mensen het meeste op het weer.

    Hoe weet je waar mensen naar zoeken op Google?

    Er zijn verschillende manieren waarop je weet waar veel op wordt gezocht op Google, bijvoorbeeld met Google Trends of andere SEO tools, zoals Ubersuggest.

    Weet Google waar mensen naar zoeken?

    Ja, Google houdt zeker bij waar mensen naar zoeken en hoe vaak er op bepaalde woorden wordt gezocht. Met bepaalde tools kun je dit inzien.

    Advertentie