Tips om de ruimte in het magazijn optimaal te benutten

Laatst bijgewerkt: 28 september 2023

Door de ruimte in het magazijn optimaal te benutten, kunnen bedrijven de kosten drukken en hun resultaten verbeteren. Toch is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer een onderneming groeit en de ruimte gelijk blijft, moet er vaak buiten de gewone kaders gedacht worden om oplossingen te bedenken. Maar hoe pak je dit precies aan? In dit artikel geven we enkele nuttige tips om de ruimte in het magazijn zo optimaal mogelijk te benutten. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Verticaal bouwen 

  Moet je steeds meer spullen kwijt en is er onvoldoende vloeroppervlakte beschikbaar? Dan is verticaal bouwen een prima alternatief. Hierbij maak je optimaal gebruik van ruimte, zonder dat je hier meer vloeroppervlakte voor nodig hebt. Je maakt simpelweg slimmer gebruik van de hoogte van het magazijn. Dit doe je bijvoorbeeld door het gebruik van stapelrekken. Deze rekken maken verticaal bouwen mogelijk. Het fijne van deze rekken is dat ze in alle soorten en maten verkrijgbaar zijn. Hierdoor passen ze in elk magazijn en kun je ze geheel naar wens samenstellen. Zo beschik je over een totaaloplossing om jouw goederen netjes en veilig op te bergen. 

  Worden de spullen op grote hoogte opgeslagen? Houd er dan ook rekening mee dat je de juiste apparatuur nodig hebt om de bovenste planken te bereiken. 

  Minder ruimte tussen de gangpaden 

  Een andere manier om de ruimte beter te benutten is door minder ruimte over te laten tussen de gangpaden. Belangrijk is dat je hier nog wel met een vorkheftruck tussendoor kan. Hierdoor kiezen de meeste bedrijven ervoor om de ruimte nog redelijk groot te laten. Maar wist je dat er ook smallere vorkheftrucks bestaan? Zo kun je de gangpaden versmallen en hier alsnog met de juiste apparaten doorheen gaan. Een slimme manier om de ruimte beter te benutten en meer goederen kwijt te kunnen. 

  Vraag om advies 

  Er zijn diverse slimme oplossingen om de ruimte in het magazijn beter te benutten. Misschien staan hier nu ook wel apparaten die een ander plekje zouden kunnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een waterreservoir. Dit is noodzakelijk, maar is het ook echt nodig dat deze in het magazijn blijft staan? Dergelijke apparaten nemen immers veel ruimte in beslag en geven ook nog eens de nodige herrie. Als je echt out the box wil denken, is het goed om advies in te winnen. Schakel een deskundige in om de ruimte in het magazijn te beoordelen en te ontdekken welke mogelijkheden er zijn. Zo heb je geen ander bedrijfspand nodig om de groei van je bedrijf aan te kunnen. 

  Kijk kritisch naar de voorraad 

  Het is verstandig om regelmatig met een kritische blik langs je voorraad te gaan. Zijn alle spullen hier wel noodzakelijk? Zitten er ook producten bij die wellicht op een andere plek kunnen worden opgeslagen? Heb je misschien heel veel voorraad van een product dat nauwelijks verkocht wordt? Het is verstandig om slimmer inkopen te doen en zo de voorraad te beperken tot hetgeen wat absoluut noodzakelijk is. Zo voorkom je dat er onnodig ruimte in beslag wordt genomen. 

  Advertentie