Made in PRC – wat betekent dat?

Laatst bijgewerkt: 17 november 2022

Made in PRC is de afkorting voor ‘made in the People’s Republic of China’. Dit label is vaak te vinden op producten die zijn vervaardigd op het vasteland van China, Hong Kong of Macau. De term “PRC” werd voor het eerst gebruikt tijdens de Koude Oorlog om het vasteland van China te onderscheiden van Taiwan, dat toen bekend stond als de Republiek China. Ontdek er meer over in dit artikel.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Made in the P.R.C.

  In 1978, toen Deng Xiaoping aan de macht kwam en een reeks economische hervormingen invoerde, de vier moderniseringen genaamd, verkondigde hij ook dat zijn land voortaan bekend zou staan als ‘de Volksrepubliek China’. Het PRC-label werd synoniem met Chinese producten op het vasteland. Tegenwoordig worden goederen die op het vasteland van China zijn gemaakt vaak “made in PRC” of “made in PRC” genoemd.

  Wat is een PRC land?

  De Volksrepubliek China, afgekort als PRC, is een socialistische eenpartijstaat in Oost-Azië en ’s werelds meest bevolkte land, met een bevolking van meer dan 1,381 miljard mensen. De PRC is een van ’s werelds snelst groeiende grote economieën en wordt door sommige economen gekarakteriseerd als een nieuw geïndustrialiseerd land. Het is sinds 2004 een van ’s werelds grootste exporteurs en de verwerkende sector is goed voor ongeveer 40% van de totale export. Kijk je dus naar China op de kaart, dan kijk je naar China zelf en Taiwan. Een PRC land staat dus voor een land binnen de Volksrepubliek China.

  Het verschil tussen made in China en made in PRC

  China is een land dat bekend staat om zijn productie, met een geschiedenis van het produceren van goedkopere producten. China exporteert al sinds de 18e eeuw goederen naar de wereld en is de afgelopen decennia een van de belangrijkste producenten van consumptiegoederen geworden.

  Het verschil tussen made in China en made in PRC is dat “made in China” een geografische aanduiding is voor producten die afkomstig zijn uit China, terwijl “made in PRC” een afkorting is voor de Volksrepubliek China.

  Producten met het label “made in PRC” moeten worden vervaardigd binnen de grenzen van het vasteland van China, Hong Kong of Macau. Producten met het label “made in China” kunnen overal binnen de landsgrenzen worden vervaardigd. Alle andere landen die dus zijn aangesloten bij China, mogen made in China op een label zetten. In dit geval weet je dus nooit waar het product precies vandaan komt.

  Zijn Chinese producten kwalitatief?

  Het idee dat Chinese producten die in bulk gemaakt worden minder kwalitatief zijn, is een misvatting. Het is niet zo dat de kwaliteit van Chinese producten lager is dan die van andere landen. De kwaliteit van een product wordt bepaald door de materialen, de verwerking en het vakmanschap. Vakmanschap is de belangrijkste factor voor het bepalen van de kwaliteit van een product. Als een product met zorg is gemaakt, zal het kwalitatief beter zijn.

  Het maakt dus niet uit waar een product gemaakt is, maar hoe en door wie het gemaakt is. De kwaliteit van materialen en verwerking zijn ook belangrijk voor het bepalen van de kwaliteit van producten, maar China staat er bekend om de levering van kwalitatieve materialen. Toch zijn de kwaliteitsnormen van China anders dan de kwaliteitsnormen in Europa.

  Waarom Chinese producten veel goedkoper zijn dan Europese producten

  De vraag waarom Chinese producten goedkoper zijn dan Europese is een complexe vraag. Er zijn veel factoren die hieraan bijdragen, zoals arbeidskosten en grondstoffen. Een van de belangrijkste redenen voor dit verschil is dat China veel goedkopere arbeidskrachten heeft dan Europa. Dit betekent dat de productiekosten voor Chinese producten veel lager zijn dan die voor Europese. Daarnaast beschikt China over meer natuurlijke hulpbronnen, wat ook bijdraagt aan het verschil in productiekosten.

  Het prijsverschil is niet alleen te wijten aan de productiekosten, maar ook aan de verschillende marktvraag. De reden waarom Chinese producten goedkoper zijn dan Europese producten, is omdat ze meer goederen per dag produceren en lagere arbeidskosten hebben. Dit resulteert in lagere productiekosten per eenheid, wat betekent dat hun prijzen lager zijn. Desondanks worden Chinese producten steeds duurder, omdat het transport in 2022 erg kostbaar is.

  De verwachting is dan ook dat Chinese en Europese producten op korte termijn bijna dezelfde prijs hebben. Betaal je namelijk slechts € 1 voor een Chinees product, maar € 15 aan verzendkosten, dan is het goedkoper om hetzelfde product voor € 5 in Nederland te betalen en € 4 verzendkosten te betalen. Hiernaast heeft Europa andere kwaliteitsnormen dan China. In een notendop betekent dat meestal dat Europese producten door Nederlanders als kwalitatiever worden ervaren. Het is dus maar de vraag of goedkope producten uit China het opwegen tegen duurdere producten uit Europa.

  Veelgestelde vragen

  Zit er een verschil tussen made in China en made in P.R.C?

  Ja, als je een artikel koopt waar made in China op staat, dan kan het product in principe overal vandaan komen. Zo lang de materialen maar binnen de landsgrenzen van China gemaakt zijn, is zo’n label mogelijk. Zie je made in P.R.C. op het label staan, dan is het volledige product gemaakt in de binnenlanden van China. In dit geval komt het artikel dus ook echt uit China.

  Welk land is Made in PRC?

  Made in PRC staat voor Made in the people’s republic of China. Dit label zie je op producten die op het vasteland van China zijn gemaakt en vanaf die plek zijn verzonden naar de consument. De PRC is een afkorting voor “Volksrepubliek China” en het is de officiële naam voor China.

  Wat is made in China?

  Made in China is een term die vaak wordt gebruikt om te verwijzen naar producten die in China zijn vervaardigd. Made in PRC daarentegen is een term die verwijst naar producten die op het vasteland in de Volksrepubliek China zijn vervaardigd.

  Advertentie