LV op een kenteken: Voor welk land staat dat nu eigenlijk?

LV op een kenteken: Voor welk land staat dat nu eigenlijk?

Laatst bijgewerkt: 12 april 2022

Aangezien reizen over de wereld vandaag de dag erg toegankelijk is, kom je steeds meer verschillende kentekenplaten tegen op de Nederlandse wegen. Misschien herken je ze wel lang niet allemaal, dat kunnen we ons goed voorstellen. Een kenteken dat je nu bijvoorbeeld vaker gaat zien, is het kenteken met de letters LV. Uit welk land komt dit kenteken en waar kun je het nog meer aan herkennen? Over het algemeen is het niet van noodzaak om dit te weten, maar het kan wel handig zijn. Meer weten over kentekenplaten met de letters LV? Lees dan snel verder!

Wat kun je lezen in dit artikel?

    LV op een nummerbord

    We zullen beginnen met het beantwoorden van de meest belangrijke vraag: Voor welk land staan de letters LV op een nummerbord? Een kenteken met die letters komt uit Letland. Daarnaast kun je het kenteken herkennen aan het feit dat het een witte kleur heeft in plaats van geel zoals onze Nederlandse nummerborden. Het gaat hier dus wel gewoon om een Europees land, niet om een land van een ander continent. Deze kentekens kunnen zelfs helemaal anders vormgegeven zijn. Letland ligt ten westen van Rusland en behoort dus nog net tot Europa. Riga is de hoofdstad van Letland en telt zo’n 2 miljoen inwoners. Je kunt het kenteken dus herkennen aan de witte kleur en zwarte letters. Het nummerbord bestaat uit twee letters gevolgd door een streep en vier cijfers. Dit type kentekenplaat wordt sinds 1993 gebruikt, aangezien Letland in dat jaar onafhankelijk is geworden.

    Het onafhankelijk worden van Letland

    Letland was sinds 1918 eigenlijk al een onafhankelijk land, echter ging die onafhankelijkheid in 1940 verloren aan de Sovjet-Unie. In 1993 werd het land opnieuw onafhankelijk. Vervolgens werd Letland op 1 mei 2004 lid van de Europese Unie als democratische republiek. Er komen een hoop bekende atleten en sporters uit Letland, zoals de wielrenner Romans Vainsteins en de turner Igors Vihrovs. Daarnaast komen er ook een aantal populaire artiesten uit dit land, zoals de popzangeres Linda Leen en de muzikant Raymond Pauls. Letland is een parlementaire republiek, waarin de president vooral een ceremoniële functie heeft en de macht eigenlijk bij het kabinet ligt. De president wordt iedere keer voor vier jaar gekozen door het parlement en mag maximaal twee termijnen de functie bekleden. Het kabinet moet eerst het vertrouwen krijgen van het parlement om te kunnen regeren. Het parlement bestaat uit één kamer met 100 leden. Iedere vier jaar worden er verkiezingen gehouden voor het parlement op basis van een evenredige vertegenwoordiging van districten in het land. Er geldt een kiesdrempel van vijf procent.

    De verkeersregels in Letland

    Als je iemand ziet rijden met LV als landcode op het nummerbord, vraag jij je misschien wel af of in Letland dezelfde verkeersregels gelden als in Nederland. In de basis is dat wel zo. Je rijdt in Letland rechts en je haalt links in, net als in ons land. Op een kruising geef je dus ook voorrang aan bestuurders die van rechts komen, of het moet anders zijn aangegeven. Een tram heeft altijd voorrang, ook als deze van links komt, tenzij anders aangegeven. Veel wegen in Letland hebben vluchtstroken om voertuigen de kans te geven uit te wijken om een ander voertuig te laten passeren, net als in Nederland. Het is verboden om te parkeren aan de linkerkant van een weg, ook in parkeervakken aan de linkerkant. In een straat met eenrichtingsverkeer zonder tramsporen mag je wel links parkeren. Let in steden op dat jij jouw auto niet in de buurt van een tramspoor parkeert. De maximumsnelheid in Letland binnen de bebouwde kom is 50 kilometer per uur. Buiten de bebouwde kom is dit 90 kilometer per uur, dus wat sneller dan in Nederland. Op autowegen mag je met een normale auto zonder aanhanger of iets dergelijks 110 kilometer per uur rijden.

    Verkeersborden en algemene verkeersregels

    Een aantal van de algemene veiligheidsregels in het verkeer in Letland verschillen wel van die van Nederland. Zo is het maximaal toegestane gehalte aan alcohol in het bloed 0,5 promille. Als je pas korter dan twee jaar een rijbewijs hebt, is dit maximaal toegestane gehalte 0,2 promille. Sporen van drugs in het bloed zijn niet toegestaan achter het stuur, ongeacht om welke drug het gaat. In Letland is het ook verboden om als bestuurder een mobiele telefoon vast te hebben. Handsfree bellen is daarentegen wel toegestaan. Als voetganger ben je verplicht om zoveel mogelijk aan de linkerkant van de weg te lopen als er geen voetpad aanwezig is. De verkeersborden in Letland verschillen eigenlijk niet van de borden die we in Nederland gewend zijn. In de periode tussen 1 december en 1 maart is in Letland het gebruik van winterbanden verplicht. Dit is dus anders dan in Nederland. Let hier goed op wanneer je Letland buiten de zomerperiode bezoekt.

    Op de fiets in Letland

    De regels voor fietsers wijken in Letland eigenlijk meer af van die in Nederland dan de regels voor automobilisten. Kinderen onder de 12 zijn in Letland bijvoorbeeld verplicht een helm te dragen tijdens het fietsen. Daarnaast zijn fietsers in het donker of bij slecht zicht verplicht een reflecterend verkeersvest te dragen. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet zonder begeleiding van een volwassene op de openbare weg fietsen. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen wel altijd op het trottoir fietsen, mits ze voetgangers niet tot last zijn. Als er geen fietspaden zijn, mag er aan de rechterkant van de weg worden gefietst.

    Veelgestelde vragen

    Welk land is LV?

    LV op een kenteken staat voor het Europese land Letland, dat zich ten westen van Rusland bevindt.

    Zijn de verkeersregels in Letland hetzelfde als in Nederland?

    De verkeersregels in Letland zijn over het algemeen hetzelfde als in Nederland. Men rijdt rechts en haalt links in. De snelheid buiten de bebouwde kom ligt wel wat hoger in Letland, dit is namelijk 90 kilometer per uur.

    Is LV een land in Europa?

    Ja, LV staat voor Letland, een land dat in Europa ligt. Sinds 1 mei 2004 is Letland ook een lidstaat van de Europese Unie. 

    Advertentie