Letselschade claimen na een ongeluk

Laatst bijgewerkt: 29 februari 2024

Niemand gaat in de ochtend van huis met het idee aangereden te worden of gebeten te worden door een hond. En u bent ook niet van plan om een bedrijfsongeval mee te maken op uw werk. Maar jaarlijks gebeuren er maar liefst 130.000 verkeersongelukken in Nederland, zijn 150.000 mensen het slachtoffer van een hondenbeet en gebeuren er ieder jaar weer honderdduizenden verkeersongelukken. Een letselschade advocaat in Rotterdam of waar ook in Nederland heeft het er maar druk mee.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat te doen bij een ongeluk?

  Is iemand een ongeluk overkomen, dan wordt er vaak een letselschade advocaat ingeschakeld, zoals een letselschade advocaat in Nijmegen als iemand daar aangereden is of slachtoffer van een bedrijfsongeval of hondenbeet is geworden. Maar een letselschade advocaat kan geen wonderen verrichten en het slachtoffer kan ook een belangrijke rol spelen bij het succesvol verhalen van letselschade na een ongeluk.

  Een letselschade advocaat heeft informatie nodig om te onderzoeken of u recht op een letselschade vergoeding heeft, maar ook om te bepalen wie aansprakelijk is bij letselschade en om de letselschade in kaar te brengen.

  Letselschade als gevolg van een verkeersongeluk

  Bent u betrokken geraakt bij een verkeersongeluk, dan zijn de volgende zaken van belang voor het succesvol verhalen van letselschade:

  • Vul altijd een schade aanrijdingsformulier in. Op een schade aanrijdingsformulier is ruimte om belangrijke informatie in te vullen. Zo kan hier de schuldvraag beantwoord worden, onder andere door een situatieschets te maken en uw letsel en materiële schade op in te vullen. Maar ook de persoonsgegevens en verzekeringsgegevens kunnen op het schadeformulier ingevuld worden.
  • Veel mensen denken dat een schadeformulier alleen ingevuld hoeft te worden bij een aanrijding tussen auto’s. Maar niks is minder waar. Ook in het geval van een fietsongeluk of als u als voetganger aangereden bent kan een schadeformulier gebruikt worden als bewijsmiddel betreffende de toedracht van de aanrijding.
  • Vraag altijd om getuigenverklaringen. Een getuige kan een belangrijke rol spelen als de toedracht van een verkeersongeluk door de tegenpartij betwist wordt.
  • Is er sprake van doorrijden? Bel dan altijd ter plaatse de politie. Deze kan dan een onderzoek naar de dader instellen, bijvoorbeeld door het opvragen van camerabeelden of door buurtonderzoek.

  Letselschade als gevolg van een bedrijfsongeval

  Een val van een ladder of over een gladde vloer, letsel door een defecte machine of een aanrijding met een heftruck. Op het werk kan er zomaar en buiten uw schuld om een ongeluk gebeuren. Maar wie is er aansprakelijk voor een bedrijfsongeval?

  Aansprakelijkheid voor een bedrijfsongeval is geregeld in artikel 7:658 van het Burgerlijk Wetboek. Hierin staat de zorgplicht van de werkgever. Deze houdt in dat de werkgever er alles aan moet doen om te voorkomen dat haar medewerkers een ongeluk op het werk overkomt.

  Is er een ongeluk gebeurt door schending van de zorgplicht? Dan is er recht op een vergoeding van de letselschade die de medewerker geleden heeft en nog lijdt. Dit wordt werkgeversaansprakelijkheid genoemd. Alle letselschade, zowel de materiële schade als het smartengeld komt dan voor vergoeding in aanmerking.

  Advertentie