Kevers in huis: zo kun je ze voorkomen en bestrijden

Laatst bijgewerkt: 17 november 2022

Kevers zijn een veelvoorkomende plaag in huis. Ze zijn te vinden op veel verschillende locaties, maar worden meestal aangetroffen in vers fruit of in de voorraadkast. Deze insecten kunnen echter verschillende problemen veroorzaken voor huiseigenaren. Ze produceren namelijk een onaangename geur wanneer ze worden geplet of verstoord en kunnen door hout bijten. Dit zorgt vervolgens vrijwel altijd voor overlast in huis.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat te doen tegen kevers in huis 

  Afhankelijk van waar je woont en hoe het klimaat is, kun je allerlei soorten kevers tegenkomen. Er zijn namelijk meer dan 350.000 soorten kevers en ze zijn te vinden op elk continent behalve Antarctica. De meest voorkomende kever die mensen in huis in Nederland vinden, is het lieveheersbeestje. Kevers worden meestal aangetrokken door licht en vliegen door openstaande ramen het huis binnen. De beste manier om te voorkomen dat kevers je huis binnendringen, is door ’s nachts alle ramen en deuren te sluiten. Als je een zolder hebt, zorg er dan voor dat deze afgesloten is zodat ze niet naar binnen kunnen.

  Waarom heb ik tapijtkevers?

  Heb je last van kleine kevertjes in huis? Dan heb je waarschijnlijk last van tapijtkevers. De meest voorkomende kever in huis is de tapijtkever. Dit is meestal een bruinachtige of bruine kleur en wordt slechts ongeveer 4 tot 5 mm lang. Je treft ze vaak aan in tapijten, stoffering, en gordijnen. Tapijtkevers voeden zich namelijk met dierlijk haar, wol, bont, veren, en andere organische materialen. Heb je dus last van tapijtkevers, dan komt dit meestal omdat er veel verschillende stoffen en organische materialen in huis te vinden zijn. Door stoffen meubels, gordijnen, en dergelijke vaker schoon te maken, kun je voorkomen dat deze kevers terugkomen. 

  Kleine zwarte kevertjes in huis

  De zwarte kever is een veel voorkomende huishoudelijke plaag. Ze worden aangetrokken door natte en vochtige omgevingen. Zwarte kevers kunnen schade aan je huis veroorzaken door op papier, tapijt, en andere organische items te kauwen. Is je dak bijvoorbeeld voorzien van een rieten dak, dan kan de zwarte kever ervoor zorgen dat het dak beschadigd raakt. 

  De beste manier om van zwarte kevers af te komen, is door een insecticide spray of poeder te gebruiken. Deze producten zijn direct verkrijgbaar in de meeste bouwmarkten en supermarkten. Als je geen chemicaliën wilt gebruiken, kun je ook natuurlijke remedies proberen. Brand in dit geval kruiden en organische materialen met sterke geuren, zoals cederhoutsnippers, laurierblaadjes, kaneelstokjes, kruidnagel, of pepermuntolie.

  Zijn kevers gevaarlijk voor het huis? 

  Kevers die door hout eten, zijn een veelvoorkomend probleem in Nederland en omstreken. De reden hiervoor is dat de kevers eieren leggen in spleten en scheuren in het hout. De eieren komen dan uit en de larven beginnen zich te voeden met het hout. Dit kan veel schade aanrichten aan constructies zoals huizen, dekken, hekken, en meubels. De beste manier om deze kevers te elimineren, is door alle materialen te verwijderen waar ze hun eieren zouden kunnen leggen. Dit omvat ook de planten met dode bladeren of takken in de buurt van je huis. Zorg er ook voor dat de houten gevel goed onderhouden blijft om kevers te voorkomen. 

  Hoe kan ik kevers in huis bestrijden? 

  Kevers zijn een veelvoorkomend probleem in heel wat huizen. Ze zijn op verschillende plaatsen te vinden, maar bevinden zich het meest in de keuken en in de buurt van voedsel. Kevers worden aangetrokken door licht en komen daarom vaak naar binnen als er natuurlijk licht is of als je de lichten aandoet. De beste manier om kevers onder controle te houden, is door voedselbronnen te verwijderen die ze kunnen aantrekken. Dit omvat afval, voedsel voor huisdieren, alsook rottend fruit. 

  Als je veel kevers hebt, is het misschien een goed idee om een verdelger te bellen. Zij hebben namelijk toegang tot chemicaliën die helpen om sneller en efficiënter van dit ongedierte af te komen dan je thuis zou kunnen doen. Verder kun je kevers in huis bestrijden door: 

  • Je huis schoon en vrij van rommel te houden
  • Voedsel in luchtdichte containers te bewaren
  • Dode planten uit je tuin te halen en composteren
  • De omgeving van je huis schoon te houden
  • Insecticiden te gebruiken

  Wat is de spirituele betekenis achter lieveheersbeestjes in huis?

  Heb je een hekel aan lieveheersbeestjes en vind je ze overal in huis? Misschien dat de spirituele betekenis achter lieveheersbeestjes je mening verandert. In het verleden geloofden mensen dat het lieveheersbeestje een teken was van bescherming tegen boze geesten. Vind je dus lieveheersbeestjes in huis, dan zijn het huis en de mensen die daarin wonen volgens legendes goed beschermd. Er wordt ook gezegd dat, als je één lieveheersbeestje in je huis ziet, dit betekent dat er nog zeven andere op je af komen. Als dit echt gebeurt, dan geloven ze in veel culturen dat er veel geluk naar je toekomt in de nabije toekomst. 

  Veelgestelde vragen

  Welke kever heb ik in huis?

  Er bestaan in totaal meer dan 350.000 soorten kevers. Het is daarom onmogelijk om alle soorten op een rij te zetten! Je kunt bij overlast door kevers in huis dus het beste zoeken op uiterlijke kenmerken zodat je erachter kunt komen welke kever je precies in huis hebt.

  Hoe kom ik van de kevers af?

  Er zijn verschillende manieren waarop je kevers in huis kunt bestrijden, maar het begint allemaal met een goede voorbereiding. Zorg ervoor dat je huis schoon is, er geen rommel in hoekjes blijft liggen, en dode planten meteen uit huis worden verwijderd. Laat de ramen en deuren in de avonduren dicht of haal horren in huis om de deuren en ramen af te dekken.

  Kunnen kevers kwaad?

  Soms kunnen kevers je huis beschadigen. Verder bestaan er ook kevers die giftig zijn voor de mens en de dieren. Deze kevers komen echter niet vaak voor in Nederland. Hier hebben we voornamelijk last van lieveheersbeestjes.

  Advertentie