Een Kahoot maken: Zo doe je dat en dit kun je ermee

Een Kahoot maken: Zo doe je dat en dit kun je ermee

Laatst bijgewerkt: 5 augustus 2022

Kahoot! is vandaag de dag een erg bekende website in Nederland. Het wordt veel gebruikt op scholen, want je kunt er makkelijk een leuke quiz in maken, bijvoorbeeld over de lesstof. Deelnemers kunnen op hun smartphone, tablet, computer of laptop verbinding maken met de quiz om live antwoord te kunnen geven op de vragen. Er wordt automatisch een scorebord bijgehouden onder de deelnemers. In dit artikel vertellen we je alles over het maken van een kahoot!

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Het verhaal achter Kahoot

    Het bedrijf Kahoot! is in Noorwegen opgezet als onderwijsplatform. Het programma werkt met quizzen met multiple choice vragen, ook wel ‘Kahoots’ genoemd. Als je mee wil doen aan een quiz, hoef je niet geregistreerd te zijn bij Kahoot. Om zelf Kahoots te maken is een registratie echter wel vereist. Het platform is begonnen als project tussen Mobitroll en de Technische-natuurwetenschappelijke Universiteit van Noorwegen, maar is inmiddels een op zichzelf staand bedrijf. In juli 2020 had Kahoot al 1,3 miljard actieve gebruikers die al 100 miljoen quizzen hadden gemaakt. Je kunt Kahoot vandaag de dag ook in het Nederlands gebruiken, wat op lagere scholen natuurlijk wel zo handig is. 

    Hoe maak je een gratis Kahoot?

    Het maken van een Kahoot is over het algemeen altijd gratis. Je kunt een Kahoot maken door naar de website van het platform te gaan en de volgende stappen uit te voeren:

    1. Type create.kahoot.it in de zoekbalk
    2. Maak een account aan bij Kahoot
    3. Zoek naar de knop met ‘Get my free account’ en klik erop.
    4. Kies of je de Kahoot voor een school, universiteit of bedrijf wil gebruiken en wat jouw rol is binnen de instantie.
    5. Dit wordt gevraagd voor de statistieken van het platform.
    6. Vul een gebruikersnaam in
    7. Je hebt een unieke gebruikersnaam nodig. Is de naam die je kiest al bezet, dan krijg je een foutmelding.
    8. Vul de rest van jouw gegevens in
    9. Kies welke email je gebruikt en wat het wachtwoord wordt van jouw account
    10. Klik op het vraagteken om een quiz te maken
    11. Vul de titel, beschrijving, de taal en het publiek van de quiz in
    12. De rest van de gegevens zijn niet vereist, maar als je ze wel invult, komt je quiz er mooier uit te zien.
    13. Klik op ‘OK, go’ om de vragen toe te gaan voegen
    14. Voeg vragen toe met ‘Add question’
    15. Hou er rekening mee dat een vraag niet te lang mag zijn. Daarnaast kun je de tijd kiezen die deelnemers krijgen om de vragen te beantwoorden en of je wel of geen punten krijgt voor de vraag.
    16. Vul per vraag minimaal twee mogelijke antwoorden in
    17. Klik het vinkje rechts van het juiste antwoord aan en voeg eventueel nog een afbeelding toe
    18. Speel de quiz!

    Hoe kun je Kahoot gebruiken in de klas?

    Zoals we eerder al benoemden, wordt Kahoot steeds vaker gebruikt op scholen. Zowel op lagere scholen als op het voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs. Hier is het platform ook voor gemaakt, dus het is goed in te zetten in de klas. Met een Kahoot kun je bijvoorbeeld de kennis van leerlingen testen voor een toets, of een nieuw hoofdstuk inwijden door te kijken of studenten al voorkennis hebben van het onderwerp. Studenten zullen sneller betrokken zijn bij de les, aangezien ze het tegen elkaar op kunnen nemen op het scorebord. Het is een mooie manier om te zorgen dat leerstof en kennis makkelijker blijft hangen bij jouw studenten!

    Tips voor het gebruiken van Kahoot in de klas:

    1. Studenten vinden het soms grappig om een andere naam te gebruiken. Als je een prijs weggeeft zullen ze sneller hun eigen naam gebruiken.
    2. Maak de quiz niet al te lang, maar ook niet te kort. Je bent sneller door de vragen heen dan je denkt.
    3. Stel de tijd voor het beantwoorden van de vragen zo in dat studenten de eerste paar vragen even kunnen wennen.
    4. Laat studenten in het vervolg ook zelf een Kahoot maken.

    Wat heb je nodig voor een Kahoot quiz?

    Voor een Kahoot quiz heb je in ieder geval een account nodig op het platform Kahoot, anders kun je geen quiz aanmaken. Daarnaast heb je natuurlijk een scherm nodig waarop je de quiz kunt afspelen, dus waarop de vragen worden getoond. De deelnemers moeten een apparaat hebben waarmee ze kunnen deelnemen, bijvoorbeeld een telefoon of laptop. Ten slotte is het leuk om een of meerdere prijzen aan de quiz te hangen, zodat studenten zich meer inzetten.

    Het is ook mogelijk om, in plaats van een nieuwe Kahoot te maken, te kiezen uit bestaande Kahoots. Hiervoor kun je naar de ‘Discover’ functie van het platform gaan. In de zoekbalk vul je een trefwoord in, bijvoorbeeld ‘Geschiedenis jagers en verzamelaars’. Vervolgens krijg je meerdere opties waar je uit kunt kiezen. Per quiz staat uit hoeveel vragen hij bestaat. Om een bestaande quiz te spelen druk je simpelweg op ‘Play’ en kies je voor ‘Teams’ en vervolgens voor ‘Classic’. Er zijn Kahoot quizzen voor kinderen van iedere leeftijd, of je ze nu in groep 3 een quiz wil laten doen over rekenen of op de middelbare school een quiz over een onderwerp binnen de scheikunde.

    Veelgestelde vragen

    Hoe kun je een Kahoot delen?

    Om een Kahoot te delen, open je het optie menu en kies je voor ‘Delen’. In het zoekvak typ je de gebruikersnaam, het e-mailadres of de groepsnaam waarmee je de Kahoot wil delen. Je krijgt dan een lijst te zien met groepen en personen. Klik op de persoon of groep waar jij jouw Kahoot mee wil delen.

    Waarom kan ik mijn Kahoot niet delen?

    Je moet ingelogd zijn om toegang te krijgen tot jouw Kahoot. De optie om een Kahoot te delen is beschikbaar als je in bent gelogd en als de Kahoot is opgeslagen in de persoonlijke map achter het tabblad Bibliotheek.

    Hoeveel mensen in gratis Kahoot?

    De gratis versie van Student Basic ondersteunt maximaal 20 spelers per Kahoot. De gratis versie voor jonge leerlingen ondersteunt maximaal 50 spelers per Kahoot.

    Advertentie