Zo kies je de juiste partij voor webhosting! - Nugevonden

Zo kies je de juiste partij voor webhosting!

Laatst bijgewerkt: 7 februari 2023

Webhosting is een belangrijke factor voor een goed werkende website die altijd online blijft. Er zijn vandaag de dag zoveel partijen die webhosting aanbieden, dat het lastig kan zijn om een keuze te maken voor een bepaalde aanbieder. Vooral als je hier zelf wat minder verstand van hebt, is het nogal makkelijk om gewoon voor de laagste prijs te gaan. Maar dit is niet altijd de beste keuze. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij het kiezen voor een partij voor je webhosting!

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Wat is webhosting?

    Een website is in essentie een verzameling van bestanden, code, foto’s en video’s. Die bestanden moet je natuurlijk wel ergens kwijt kunnen. Ze moeten op een ruimte geplaatst worden die verbonden is met het internet. Dat is waar webhosting voor zorgt. Je huurt in principe een bepaalde ruimte op een server. Daar kun je al jouw bestanden voor de website op plaatsen. Zo’n server staat in verbinding met het internet, waardoor mensen de website ook kunnen bezoeken. 

    De juiste provider kiezen voor webhosting

    Webhosting is dus als het ware het huren van onroerend goed op het internet. Er zit een hoop verschil in de prijzen van providers die webhosting aanbieden, omdat de kwaliteit van de servers nogal verschilt. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je de juiste partij wil vinden voor jou:

    1. Zit er een SSL-Certificaat bij?
      Zo’n SSL-Certificaat zorgt ervoor dat de verbinding tussen jouw website en een bezoeker beveiligd wordt. Zonder dit certificaat zal jouw website niet goed vindbaar zijn in zoekmachines, aangezien deze hier streng naar kijken. Een goede webhosting partij regelt het certificaat voor je, zodat jij hem alleen hoeft te activeren.
    2. Welke PHP versie biedt de provider?
      De meeste websites worden geschreven in de programmeertaal PHP. Er komt elke paar jaar een nieuwe versie van deze programmeertaal uit die nieuwe functies, meer snelheid en een veiligere verbinding biedt. Het is dus verstandig om voor een webhosting provider te kiezen die een nieuwere PHP versie aanbiedt. Een provider die er bekend om staat dat ze altijd up-to-date blijven met de nieuwste PHP versie is Transip
    3. Krijg je emailadressen bij jouw hosting?
      De domeinnaam die je gebruikt is niet alleen voor jouw website, je kunt het ook als e-mailadres gebruiken. Een groot deel van de hostingpartijen biedt je de mogelijkheid om e-mailadressen te maken voor je domein. Vaak kun je deze dan simpel zelf aanmaken via het dashboard. 
    4. Biedt de partij genoeg webruimte?
      Webruimte heb je nodig om de bestanden voor jouw website op te slaan. Over het algemeen zijn codebestanden maar klein, maar als je veel foto’s op je website wil zetten, of zelfs video’s, heb je daar wel genoeg webruimte voor nodig. De meeste providers bieden een abonnement aan met 10 GB. Dit is meestal wel genoeg, als je geen uitbundige website hebt. Er zijn ook providers die onbeperkte ruimte aanbieden, maar daar betaal je natuurlijk ook voor. 

    Veelgestelde vragen

    Wat is webhosting?

    Webhosting is het huren van een ruimte op een server op internet, zodat je daar de bestanden voor je website op kunt slaan. Denk bijvoorbeeld aan de code die je gebruikt, maar ook foto’s en video’s.

    Waarom heb je webhosting nodig?

    Webhosting zorgt ervoor dat jouw website stabiel en in de lucht blijft. Zonder webhosting wordt je website ook niet goed beoordeeld door zoekmachines.

    Hoeveel kost webhosting per jaar?

    De kosten van webhosting verschillen nogal per provider, afhankelijk van de kwaliteit en de functies die de hosting biedt. Gemiddeld liggen de kosten tussen de 5 en 15 euro per maand.

    Advertentie