Zo voorkom je inbreuk op auteursrecht  - Nugevonden

Zo voorkom je inbreuk op auteursrecht 

Laatst bijgewerkt: 18 juli 2023

Een schending van auteursrecht kan grote gevolgen hebben voor jouw bedrijf, ook als het niet de bedoeling was. De meeste gevallen van schending van auteursrecht zijn vergissingen, maar je kunt alsnog een claim aan je broek krijgen. Auteursrecht is er in vele vormen, of het nu gaat om teksten online of om afbeeldingen en foto’s die je niet zomaar mag gebruiken. In dit artikel geven we je een aantal tips om schending van auteursrecht te voorkomen!

Wat kun je lezen in dit artikel?

    Hoe werkt auteursrecht online precies?

    Het auteursrecht beschermt iemands werk, of dit nu om tekst of een foto gaat, of zelfs een kunstwerk of een uitvinding. Alleen de maker mag bepalen wat er met zijn of haar werk gebeurt en of anderen het mogen gebruiken. In de meeste gevallen geldt een auteursrecht slechts voor een bepaalde periode. In Nederland eindigt het auteursrecht 70 jaar na de dood van de maker. Hoe meer media erbij komen, hoe groter het risico is geworden om iemands auteursrecht te schenden. Dit is dan ook de reden dat het vandaag de dag regelmatig per ongeluk gebeurt. Denk bijvoorbeeld aan het online downloaden van e-books

    Zo voorkom je een schending van auteursrecht 

    In de meeste gevallen is een schending van auteursrecht te voorkomen. We geven je 5 tips om te zorgen dat je geen auteursrecht schendt:

    1. Overleg altijd met iemand als je materiaal van diegene gebruikt en zorg dat de toestemming zwart op wit staat, bijvoorbeeld via de e-mail. 
    2. Zorg dat jouw medewerkers goed op de hoogte zijn van de regels, mits je werknemers hebt. 
    3. Ontwikkel je zelf materiaal, maar maak je gebruik van het werk van iemand anders, bijvoorbeeld als bron? Zorg dan dat jouw materiaal genoeg afwijkt van het originele materiaal. Hoe kleiner de overeenkomst, hoe kleiner de kans op een claim van auteursrecht. 
    4. Laat je werk uitvoeren door derden, zorg dan dat het auteursrecht op het werk aan jou wordt overgedragen of dat je een licentie krijgt om het materiaal te gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je een fotograaf inhuurt voor een evenement. 
    5. Zijn er twijfels? Check dan altijd goed of jouw materiaal geen auteursrecht schendt. Laat eventueel iemand van buitenaf jouw werk bekijken en beoordelen. 

    Ten slotte geven we nog een tip, voornamelijk voor ZZP’ers: neem een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Met de juiste verzekering ben je beschermd tegen claims van inbreuk op intellectuele eigendomsrechten, waaronder auteursrechten. Een verzekering vergoed vaak ook kosten die je maakt aan advocatenbureaus die specifiek over auteursrechten gaan, zoals Lawfox

    Veelgestelde vragen

    Wat moet je doen om auteursrecht te krijgen?
    Het auteursrecht is geregeld in de Auteurswet. In principe ontstaat het recht vanzelf en hoef je het dus niet aan te vragen. Al maak je thuis achter je bureau een tekening of tekst, je hebt er dan meteen auteursrecht over.

    Wat valt niet onder auteursrecht?
    Op wetten, besluiten of verordeningen die door de openbare macht zijn uitgegeven valt geen auteursrecht. Dit geldt ook voor rechterlijke uitspraken. 

    Wat gebeurt er als je auteursrecht schendt?
    Als iemand een claim tegen je indient voor schending van auteursrecht, kun je een geldboete tot 90.000 euro ontvangen. In sommige gevallen zelfs een gevangenisstraf van maximaal 4 jaar.


    Advertentie