Illegaal ebooks downloaden? Niet doen!

Laatst bijgewerkt: 17 november 2022

In een recent artikel van The Guardian staat dat de uitgeverssector 160 miljoen Britse pond verliest als gevolg van piraterij. We kunnen dus wel stellen dat illegaal ebooks downloaden een serieus probleem is in 2022. Alhoewel je vrij veel ebooks voor niets of slechts een euro kunt krijgen, zijn er ook digitale boeken waarvoor je al snel €15 of meer betaald. In vergelijking met het papieren exemplaar is dit een forse prijs, en daarom zijn mensen op zoek naar manieren om ebooks voor een lagere prijs of voor niets te bemachtigen.

Disclaimer: het downloaden van illegale ebooks kan grote gevolgen hebben. Nugevonden raadt dit dan ook niet aan.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Het verschil tussen een normaal boek en een ebook

  Een ebook is een digitale vorm van een boek dat gelezen kan worden op een elektronisch apparaat zoals een tablet, laptop of telefoon. Het verschil tussen een ebook en een normaal boek is dat een ebook gedeeld kan worden met andere mensen die een e-reader of een computer hebben. De eigenaar van het boek hoeft het exemplaar dus niet fysiek uit te lenen, waardoor meerdere mensen van het boek kunnen genieten. Een ebook heeft dezelfde inhoud als de papieren versie, maar is goedkoper omdat het niet hoeft te worden gedrukt en verzonden. Je bespaart dus niet alleen geld met een ebook, maar je draagt ook bij aan minder bomen kappen. 

  Veilig gratis ebooks downloaden

  Er zijn veel manieren om gratis ebooks te bemachtigen. Je kunt ze vinden op internet, in je plaatselijke bibliotheek, of je kunt ze zelfs in een winkel krijgen. Er zijn echter wel risico’s bij het downloaden van gratis ebooks van het internet. Om zo veilig mogelijk gratis ebooks te downloaden, raden we je aan om een van de volgende methodes te gebruiken:

  1. Koop een ebook met Kindle Unlimited en zeg je abonnement op zodra je alle boeken hebt gelezen die op je leeslijst staan.
  2. Zoek naar een website die een optie heeft voor “gratis” downloads, maar let hierbij wel op het soort bestanden dat ze aanbieden en wat voor soort toestemmingen ze vragen bij het installeren van hun software. Controleer daarnaast ook of de website voorzien is van een SSL-certificaat en of je kunt betalen met een creditcard of iDeal. Als er alleen een PayPal betaaloptie is, zoek dan naar een andere website. 
  3. Download een ebook van de website van je lokale bibliotheek en zet dit bestand vervolgens via een USB-stick op je computer. Je kunt ook een pdf-bestand opslaan om het ebook op je telefoon te kunnen lezen. 

  Gratis boeken downloaden via ePubBooks

  ePubBooks is een website die gratis digitale boeken aanbiedt in een ePub-format. De site toont meer dan 10.000 downloadbare boeken in zijn bibliotheek. Gebruikers kunnen zoeken op auteur, titel of onderwerp. Ook heeft de website een blog met artikelen over nieuwe releases en boekaanbevelingen van lezers. Tot slot vind je op ePubBooks ook een community van mensen die net als jij gek zijn op ebooks. Ben je dus niet alleen op zoek naar nieuwe boeken, maar ook naar gelijkgestemden waarmee je tips en aanbevelingen kunt uitwisselen? Dan is ePubBooks de perfecte plek voor jou. 

  Illegaal boeken downloaden via torrent sites 

  Laten we vooropstellen dat het verboden is om auteursrechtelijk beschermd materiaal zoals boeken te downloaden en te delen. De wet stelt namelijk dat het illegaal is om dit soort materiaal te verspreiden zonder toestemming van de auteursrechthebbende. Daarnaast geeft de wet ook aan dat het illegaal is om zonder toestemming kopieën te maken van auteursrechtelijk beschermd werk of daarvan afgeleide werken te maken. Sommige mensen gebruiken torrent sites om illegaal boeken te downloaden. Hiermee wordt een risico genomen, omdat deze websites niet altijd veilig zijn en virussen kunnen bevatten.

  Veel mensen denken misschien dat ze niemand pijn doen door een boek illegaal te downloaden, maar in feite schaad je wel degelijk iemand, namelijk de auteur die je berooft van inkomen. Alhoewel de pakkans van mensen die ebooks via torrent sites downloaden nihil is, kan het een flinke kostenpost worden als je wel wordt aangeklaagd. Zo kan de schrijver of schrijfster van het boek een schadevergoeding eisen, de rechter kan je een boete opleggen en je kunt een aantekening krijgen op je strafblad. Dit is allemaal te voorkomen door je ebooks legaal te downloaden of te kopen voor slechts een paar euro. 

  De hoogte van de boete bij illegale download van ebooks

  Als je een ebook op de legale manier downloadt, dan loop je geen risico op het ontvangen van een boete. Je hebt het boek immers van de rechthebbende gekocht en de auteur ontvangt een percentage van de verkoop van het boek. Heb je echter een ebook via een illegale torrent site gedownload, dan kun je wel een boete krijgen. Gemiddeld komt de boete voor het illegaal downloaden van ebooks uit op €150 per boek. Wil je dit boek vervolgens doorverkopen en uploaden op een illegale website? Dan kan de boete oplopen tot meer dan €10.000. Conclusie? Koop geen illegale ebooks en probeer deze zeker niet door te verkopen! 

  Veelgestelde vragen

  Hoe kun je ebooks gratis downloaden?

  Het gratis downloaden van ebooks is mogelijk via verschillende apps en websites. Zowel voor Android als voor iOS telefoons bestaan verschillende apps waarop je een breed aanbod van ebooks kunt vinden. Vaak bestaan deze platforms uit een combinatie van ebooks en luisterboeken.

  Waar kan ik gratis schoolboeken downloaden?

  Je kunt gratis schoolboeken downloaden bij één van deze websites: 

  Library Genesis
  OpenStax
  ScholarWorks
  PDF Search Engine
  Bookboon

  Waar kan ik gratis Nederlandstalige ebooks downloaden?

  Ben je op zoek naar ebooks in het Nederlands? Dan kun je dit het beste zoeken via Google of je kunt gebruik maken van een app met ebooks. In deze apps kun je vaak de gewenste taal van het boek selecteren. Ook zijn er specifieke apps beschikbaar die gericht zijn op de Nederlandstalige markt.

  Advertentie