3 tips voor het herstellen van whiplash 

Laatst bijgewerkt: 8 januari 2024

Whiplash is een nekblessure die kan optreden wanneer het hoofd plotseling en krachtig naar voren of naar achteren wordt gerukt. De symptomen van een whiplash kunnen nekpijn en stijfheid, hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid zijn. Whiplash kan ook beknelde zenuwen in je nek veroorzaken. Als je een whiplash hebt omdat je bijvoorbeeld bent aangereden door auto, is het belangrijk dat je meteen een behandeling krijgt. Er zijn verschillende effectieve behandelingen en met de juiste zorg herstellen de meeste mensen binnen een paar maanden volledig. Hier zijn enkele tips voor een succesvol herstel van een whiplash:

Wat kun je lezen in dit artikel?

  1. Ga naar een arts 

  Het is belangrijk om zo snel mogelijk na het letsel een arts te raadplegen. Een arts kan je helpen je aandoening te diagnosticeren, deze voor verzekeringsdoeleinden te documenteren en medicijnen voor te schrijven om de pijn te verlichten. Deze medicijnen zijn echter mogelijk niet voldoende om van je whiplash-symptomen af ​​te komen, omdat de schade aan je nek nog steeds aanwezig is. Als je een specialist in de wervelkolom en nek bezoekt, kun je advies krijgen over andere behandelingsopties, waaronder:

  • Fysiotherapie: Fysiotherapie kan zeer nuttig zijn bij de behandeling van een whiplash. Een fysiotherapeut kan je oefeningen leren om de spieren in je nek te strekken en te versterken.
  • Massagetherapie: Massagetherapie kan ook nuttig zijn bij de behandeling van een whiplash. Een massagetherapeut kan helpen strakke spieren los te maken en de bloedsomloop in het gebied te verbeteren.
  • Chiropractische zorg: Chiropractische zorg kan ook nuttig zijn bij de behandeling van een whiplash. Een chiropractor kan de wervelkolom opnieuw uitlijnen en de pijn helpen verlichten.

  2. Breng ijs aan

  IJs op je nek aanbrengen is een van de meest effectieve manieren om pijn en zwelling door een whiplash te verminderen. IJs moet gedurende de eerste 2-3 dagen na je blessure gedurende 15-20 minuten per keer worden aangebracht, elke 3-4 uur. Je kunt een coldpack gebruiken of ijsblokjes in een plastic zak doen, gewikkeld in een dunne handdoek. 

  3. Zorg voor voldoende rust

  Of het nu wordt veroorzaakt door een traumatisch auto-ongeluk of door plotseling uitglijden en vallen, het is belangrijk om te rusten en inspannende activiteiten te vermijden onmiddellijk nadat je je nek hebt verwond. Dit zal ontstekingen en pijn helpen verminderen. Nadat je een arts hebt bezocht, leer je wanneer je weer aan het werk mag en indien nodig je dagelijkse activiteiten kunt voortzetten.

  Met de juiste zorg herstellen de meeste mensen binnen enkele maanden volledig van een whiplash. Sommige mensen kunnen echter chronische nekpijn of andere langdurige problemen ervaren. Als je na een paar maanden nog steeds symptomen ervaart, is het belangrijk om met je arts te praten over andere behandelingsopties. Het kan dan bijvoorbeeld een goed idee zijn om een chiropractor in je omgeving te bezoeken. Dit kan veel geld kosten, dus veel mensen die een whiplash hebben opgelopen door een auto-ongeluk kiezen ervoor om een letselschadeadvocaat in dienst te nemen. Zo kunnen ze de kosten voor het herstel terugkrijgen van de veroorzaker van het ongeval.

  Advertentie