Google review verwijderen: Is dit mogelijk en hoe doe je het?

Laatst bijgewerkt: 21 april 2022

Google reviews zijn voor veel mensen een betrouwbare bron om te raadplegen wanneer ze twijfelen of ze wel of niet zaken willen doen met een bedrijf. Voor consumenten is dit dus een erg positieve functie van Google. Voor bedrijven is dit echter niet altijd het geval. Iedereen kan namelijk zijn of haar mening geven over een bedrijf, winkel, horecagelegenheid of wat dan ook. Ze hoeven hiervoor niet te bewijzen dat ze hier ook daadwerkelijk zijn geweest of dat eventuele kritiek terecht is. Daarom kan het voor ondernemers nog wel eens negatief uitpakken als mensen hun ongecensureerde mening geven over hun bedrijf. Kun je daar iets tegen doen? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Is het mogelijk om Google reviews te verwijderen?

  Het is in sommige gevallen mogelijk om een Google review die iemand heeft achtergelaten voor jouw bedrijf te verwijderen, maar in andere gevallen kan dit knap lastig worden. Het is dus vooral afhankelijk van de situatie. Als je zelf ergens een review achterlaat, is het zeker mogelijk om deze te verwijderen. Je kunt dit doen via Google Maps. Je klinkt op de drie horizontale streepjes, gaat naar ‘Mijn Bijdragen’, kiest ‘Reviews’ in het menu, zoekt vervolgens de review waar het om gaat en selecteert ‘Verwijderen’. Als bedrijf kun je helaas niet zomaar een negatieve review verwijderen die een consument over jou heeft achtergelaten. Dat kan erg vervelend zijn, vooral als het gaat om ongepaste of oneerlijke reviews. Als zo’n situatie zich voordoet kun je twee dingen doen. Je kunt proberen ervoor te zorgen dat Google zelf de review verwijdert. Als dit niet lukt, kun je met de kwestie naar een rechter stappen. Beide opties bieden helaas geen garantie tot succes.

  Je eigen geschreven reviews verwijderen:

  1. Ga naar Google Maps

  2. Klik op de drie horizontale streepjes en kies ‘Mijn Bijdragen’

  3. Kies vervolgens ‘Reviews’

  4. Zoek de review waar het om gaat en klik op ‘Verwijderen’

  Review door Google laten verwijderen

  Helaas kun je dus als bedrijf zelf niet een negatieve review via Google verwijderen. Je kunt wel proberen Google in te schakelen om dit voor je te doen. Om een review door Google te laten verwijderen, log je eerst in op Google Mijn Bedrijf. In het menu kies je dan de optie ‘reviews’ en zoek je de review waar het om gaat. Om naar het menu van de review te gaan, klik je op de drie verticale strepen. Vervolgens klik je op ‘Markeren als ongepast’. Door dit te doen stuur je een verzoek naar Google om de recensie te verwijderen. Google gaat vervolgens controleren of de review daadwerkelijk ongepast is en of hij voldoet aan de eisen die Google stelt aan reviews. Als zij ook vaststellen dat de recensie ongepast is, zullen ze hem verwijderen. In de meeste gevallen zal Google echter besluiten dat de review mag blijven staan, of hij moet echt ongepast zijn en bijvoorbeeld scheldwoorden bevatten. Google is hier voorzichtig mee omdat ze niet het beeld willen geven dat ze mensen censureren.

  Hoe laat je een review door Google verwijderen?

  1: Log in op Google Mijn Bedrijf

  2: Kies de optie ‘reviews’ in het menu en zoek de review waar het om gaat

  3: Klik op de drie verticale strepen bij de review en klik op ‘Markeren als ongepast’

  Contact zoeken met Google over recensies

  Helaas is het niet mogelijk om in contact te komen met Google via de telefoon of een chat over recensies. Dit is wel ooit mogelijk geweest en werd toen als optie getoond in het Google Mijn Bedrijf dashboard. Deze link verwijst vandaag de dag alleen nog maar naar Help-pagina’s. Het kan nog wel zijn dat de helpdesk van Google Ads je kan helpen met je hulpvraag over Google Mijn Bedrijf. Hier kun je namelijk wel kiezen voor wereldwijde telefonische ondersteuning. Mocht Google er toch voor blijven kiezen om de review niet te verwijderen, dan kun jij ze zelf natuurlijk niet dwingen. De enige optie die je dan nog hebt, is om met de kwestie naar de rechtbank te stappen. Je kunt de rechter dan voorleggen dat Google weigert een lasterlijke review te verwijderen. Mocht de rechter wel tot de conclusie komen dat de review inderdaad ongepast is, dan kan hij of zij Google veroordelen tot het verwijderen van de review. Voordat je deze stap onderneemt is het wel verstandig om eerst goed na te gaan of de review echt ongepast is en of het echt noodzakelijk is dat hij wordt verwijderd. Het is namelijk geen kleine stap om te ondernemen.

  Welke soort reviews worden er wel verwijderd door Google?

  Natuurlijk zijn er bepaalde soort reviews die altijd verwijderd worden door Google, omdat ze tegen de regels zijn die Google hiervoor heeft opgesteld. Spam wordt bijvoorbeeld automatisch verwijderd door de spamdetectie van Google. Denk hierbij aan commerciële of promotionele content, één persoon met meerdere accounts of copy paste. Advertenties met links naar andere websites, e-mailadressen of telefoonnummers worden ook automatisch verwijderd. Reviews die informatie bevatten die niet relevant is, zoals reviews over politiek, sociale kwesties of commentaar over geloof, zullen door Google worden verwijderd als jij zo’n review aangeeft als ongepast. Dit geldt ook voor recensies met lasterlijk, aanstootgevend of obsceen taalgebruik, belangenverstrengelingen, illegale content, persoonlijke informatie, haat en reviews over het onderwerp seks.

  Google reviews uitschakelen

  Het is helaas ook niet mogelijk om de mogelijkheid tot het plaatsen van reviews in Google Mijn bedrijf uit te schakelen. Dit zou volgens Google namelijk een grote inbreuk vormen op de vrijheid van meningsuiting van consumenten en daarbij is het niet logisch, aangezien er op veel andere plekken op het internet ook recensies kunnen worden gegeven. Ook via Google Maps kun je de reviews dus niet uitzetten. Wat je natuurlijk wel altijd kunt doen, is op een negatieve review reageren en de klant een oplossing aan te bieden voor het probleem dat ze vermelden. Wellicht passen ze de review aan als de oplossing hun ervaring verandert.

  Veelgestelde vragen

  Kun je een Google review verwijderen?

  Als je zelf een review hebt geschreven, kun je deze ten alle tijden verwijderen. Als bedrijf kun je echter niet zelf reviews die klanten over jou achterlaten verwijderen. Hiervoor moet je een verzoek indienen bij Google.

  Kun je Google reviews uitschakelen?

  Nee, dit is helaas niet mogelijk omdat Google dit ziet als censuur.

  Kun je contact opnemen met Google over reviews?

  Nee, je kunt helaas geen telefonisch contact of chatcontact hebben met Google. In sommige gevallen kun je wel bellen met de klantenservice van Google Ads.

  Advertentie