Google Play: Wat zit erachter?

Laatst bijgewerkt: 18 juli 2023

Vandaag de dag zijn digitale applicaties en digitale content alomtegenwoordig. Een platform dat hierin een grote rol speelt, is Google Play. Deze appwinkel is een van de grootste marktplaatsen voor Androidgebruikers en biedt een breed scala aan apps, games, films en meer. Maar wat zit er precies achter Google Play en hoe werkt het aanbod? In dit artikel nemen we Google Play onder de loep en laten we zien wat je via de dienst kunt kopen of gratis kunt downloaden.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is Google Play?

  Google Play is een digitaal platform en marktplaats aangeboden door Google. Het biedt een grote hoeveelheid digitale content voor Androidgebruikers. De dienst werd oorspronkelijk in 2008 gelanceerd als Android Market. Later werd de naam veranderd in Google Play.

  Google Play is het Android equivalent van de App Store op Appleproducten. In de loop der jaren is de dienst echter geëvolueerd en biedt nu meer dan alleen apps. Hier kunnen gebruikers van Androidapparaten apps, boeken, films, games, muziek en meer kopen en downloaden. Het grote aanbod is onderverdeeld in betaalde en gratis aanbiedingen.

  Hoe kan ik Google Play gebruiken?

  Om Google Play te gebruiken, zijn er verschillende opties afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt:

  • Android: Iedereen die een Androidapparaat bezit, zoals een mobiele telefoon of tablet, vindt daar meestal de Google Play Store voorgeïnstalleerd. Als het symbool niet op het scherm te vinden is, kun je ernaar zoeken in de geïnstalleerde apps in de instellingen.
  • Andere platformen: Google Play is ontworpen voor mobiele Androidapparaten, maar kan ook op andere platforms worden gebruikt. Laptops zoals Chromebooks maken bijvoorbeeld ook gebruik van de Google Play Store.
  • Webbrowser: Als de Google Play Store niet beschikbaar is als app, is de service ook toegankelijk via een webbrowser op een mobiele telefoon, tablet of computer. Open hiervoor de browser en ga naar de officiële website van de service op play.google.com.

  Afhankelijk van het apparaat dat je gebruikt, zijn sommige services alleen beschikbaar via de app en alleen op Androidapparaten.

  Googleaccounts zijn nodig

  Een Googleaccount is vereist om content te downloaden via Google Play. Als je de winkel voor het eerst gebruikt, kun je je aanmelden met een bestaande account en de service daaraan koppelen of een nieuwe account registreren.

  • Aankopen en downloads worden via dit account geregeld. Als je meerdere apparaten gebruikt, kun je gekochte content opnieuw downloaden zonder opnieuw te betalen door je aan te melden met het account.

  Google Play Store installeren en bijwerken

  Voor sommige content is het nodig om de app te downloaden zodat je een app, een game enzovoort kunt kopen en downloaden.

  Om het volledige scala aan functies en de nieuwste content te krijgen, moet je er altijd voor zorgen dat je de nieuwste versie van de Google Play Store app gebruikt. 

  • In de instellingen kun je automatische updates instellen of zelf naar nieuwe updates zoeken.

  Wat kan ik kopen in de Google Play Store?

  Vandaag de dag is Google meer dan alleen de service van zijn beroemde zoekmachine. Het bedrijf biedt nu een breed scala aan producten. De naam Google Play doet misschien vermoeden dat je er voornamelijk games kunt downloaden. De Play Store heeft echter een zeer groot aanbod van de meest uiteenlopende content:

  Apps & Spelletjes

  • Gratis en betaalde apps: Google Play biedt een breed scala aan apps voor verschillende doeleinden, van games tot professionele software, alledaagse hulpjes, messengers, sociale mediaplatforms en nog veel meer. De ontwikkelaars van de apps bepalen zelf of het product gratis is, of je er eenmalig voor moet betalen of dat het een abonnementsdienst is.
  •  Populaire app categorieën: Er zijn nogal wat apps en niches om uit te kiezen. De populairste categorieën zijn: Sociale netwerken, Fotografie, Nieuws, Entertainment, Fitness, Reizen en Onderwijs.

  Films & Series

  • Media huren of kopen: Google Play biedt niet alleen de mogelijkheid om te kiezen tussen verschillende aanbieders, zoals bekende aanbieders van streamingdiensten, om films en series te kopen of te huren. Deze media kunnen ook rechtstreeks via de winkel worden gekocht. Dit omvat zowel actuele bioscoopfilms als populaire shows of klassieke films.
  • Verschillende kwaliteitsniveaus: Wie over de juiste afspeelapparatuur beschikt, kan producten van hoge kwaliteit kiezen. De films en series variëren van SD-kwaliteit tot ultra high definition 4K.

  Boeken & Tijdschriften

  • E-books & audioboeken: Veel verschillende boeken en audiospeler kunnen worden gekocht en gedownload via Google Play om te lezen of te beluisteren op alle gekoppelde Androidapparaten. Het aanbod omvat alle populaire genres, van fictie tot non-fictie en biografieën.
  • Functies voor lezen: Om de leeservaring precies aan te passen aan iemands behoeften, kunnen veel instellingen worden gemaakt via de Play Store, zoals het wijzigen van de lettergrootte of een aangename achtergrondkleur. Met de toegankelijkheidsopties kun je de tekst ook laten voorlezen of de snelheid van audioboeken aanpassen.

  Muziek & Podcasts

  • Muziek streamen of kopen: Oorspronkelijk kon je toegang krijgen tot de nummers van verschillende artiesten via Google Play Music. Deze dienst is inmiddels omgedoopt tot YouTube Music, maar kan op dezelfde manier worden gebruikt. Hier kun je nummers, albums of afspeellijsten kopen, downloaden of streamen via Google Play. Indien gewenst kun je de nummers ook downloaden om ze offline te beluisteren.
  • Podcasts: Naast muziek biedt Google Play ook podcasts waarop je je kunt abonneren en die je via de dienst kunt beluisteren.

  Om de geschikte apps voor eigen gebruik te vinden, is beoordeling en feedback van gebruikers geschikt. De Play Store biedt de mogelijkheid om de apps te beoordelen en opmerkingen achter te laten. Dit maakt het gemakkelijk om producten te vinden die precies overeenkomen met de eigen ideeën en van hoge kwaliteit zijn.

  • De beschikbare inhoud is afhankelijk van de locatie van de gebruiker. Ook de prijzen kunnen per regio verschillen.

  Hoe koop ik inhoud op Google Play?

  Om content te kopen, selecteer je deze in de Play Store. Daar krijg je de optie om de aankoop te doen door op een knop te klikken. Mogelijk kun je hier verschillende varianten selecteren, zoals een basis of proversie van de app of een eenmalige aankoop of een abonnementsmodel. De marktplaats gebruikt meestal de betaalmethode die als voorkeur is ingesteld in de instellingen.

  Er zijn verschillende methoden om te betalen, zoals:

  • Creditcards en bankpassen
  • PayPal
  • Google Play krediet
  • Factuur mobiele telefoon

  Bij het kiezen van een betaalmethode moet je rekening houden met de voor- en nadelen. Google zorgt ervoor dat alle mogelijke methoden veilig zijn en dat persoonlijke gegevens worden beschermd.

  • Sommige opties kunnen echter handiger zijn dan andere. Met opties zoals Google Play krediet kunnen gebruikers bijvoorbeeld hun uitgaven beter onder controle houden door prepaidkrediet te gebruiken. Bovendien kan dit tegoed niet alleen via Google Play worden gebruikt, maar ook in zusterservices zoals Google One, Google Play Pass of YouTube Premium.

  Conclusie

  Google Play is een uitgebreide digitale marktplaats waar Androidgebruikers verschillende content kunnen kopen en downloaden. Hieronder vallen games, media, productiviteitsapps en nog veel meer. Het platform biedt de mogelijkheid om verschillende betalingsmethoden te gebruiken, zoals PayPal, creditcards of Google Play krediet. 

  Gebruikers hebben toegang tot de winkel via verschillende apparaten en kunnen hun account gebruiken om ervoor te zorgen dat ze toegang hebben tot hun reeds gekochte content, waar ze ook zijn. Voor gebruiksgemak biedt de dienst praktische functies zoals een beoordelingssysteem en gepersonaliseerde suggesties.

  Al met al is Google Play een belangrijk platform voor Androidgebruikers omdat het hen toegang geeft tot belangrijke apps en media. Hiervoor biedt de dienst een gebruiksvriendelijke interface om content te kopen, te consumeren of toe te passen.

  Advertentie