Hoe schrijf je een goede vacaturetekst?

Laatst bijgewerkt: 23 december 2021

Ben je op zoek naar een nieuwe topper die jouw bedrijf komt aanvullen? Is er in jouw bedrijf personeel gezocht in Nijmegen of personeel gezocht in Amsterdam? Van het noorden van het land tot de hoofdstad: je wilt natuurlijk iemand vinden die bij jouw bedrijf past én voldoet aan (alle) eisen die je stelt. Hiervoor begin je bij het schrijven van een vacaturetekst. Maar hoe schrijf je nou zo’n een knallende tekst? Lees deze tips en binnen no time heb jij je eerste sollicitant aan de haak geslagen!

Wat kun je lezen in dit artikel?

  De functienaam moet duidelijk zijn

  Op vage namen als ‘webtovenaar’, ‘social media rockstar’ of ‘verloningskoning’ zal niet snel gezocht worden. Zorg er daarom voor dat je een functietitel kiest die gelijk duidelijk is voor kandidaten. Handige tip: verdiep je in de functienamen waar vaak op gezocht wordt, zodat je zeker weet dat jouw vacature gevonden gaat worden. Wil je dat jouw droomkandidaat terechtkomt bij jouw vacaturetekst? Een goed gekozen functienaam maakt het verschil.

  To the point

  Bij een tekst met te veel tierelantijntjes en vage woorden haakt de lezer snel af. Het is dus belangrijk dat je een tekst schrijft die overzichtelijk en duidelijk is voor de kandidaat. Je wilt natuurlijk heel veel vertellen over het bedrijf en tegelijkertijd de lezer zo enthousiast mogelijk maken, hoe houd je de tekst dan kort en concreet? Zorg er ten eerste voor dat je duidelijk aangeeft wat de functie inhoudt en wat er van de kandidaat wordt verwacht. Draai er niet te veel omheen en wissel korte zinnen af met wat langere zinnen om meer structuur in je tekst te krijgen. Stel jezelf de volgende vragen: ‘wat voor taken gaat de kandidaat uitvoeren?’, ‘waar moet de kandidaat aan voldoen?’ en ‘wat kan de kandidaat verwachten?’. Belangrijk dus om de antwoorden op deze vragen kort en bondig te houden en er niet te veel omheen te draaien. Maak bijvoorbeeld gebruik van bullet-points. Resultaat: de kandidaat leest er makkelijk doorheen en krijgt een duidelijk overzicht van de functie en het bedrijf. Tip: de functie-eisen zijn erg belangrijk voor de kandidaat. Zorg dus dat het aantal eisen niet te veel is, dat kan de kandidaat afschrikken.

  Waardes en werksfeer

  Sfeer is belangrijk voor iedereen. Werken op een kantoor waar iedereen chagrijnig is en er van niemand een glimlach af komt, wilt natuurlijk niemand. Aangezien de lezer geen idee heeft hoe de sfeer binnen het bedrijf is, is het verstandig om deze te benoemen. Vertel bijvoorbeeld over de wekelijkse vrijdagmiddagborrel, de maandelijkse uitjes of de gezellige lunches samen. Hiermee onderscheid je je van andere bedrijven en laat je zien dat het niet alleen om ‘werken’ draait maar ook om plezier hebben tijdens en na het werk. Een andere manier om jouw bedrijf te onderscheiden van andere bedrijven is het benoemen van de USP’s. Laat weten wat de waardes zijn van je bedrijf aan de hand van een kort, creatief voorbeeld. Als je usp’s ook nog eens aansluiten bij de waardes van je doelgroep, heb je jouw droomkandidaat zo binnengesleept.

  Hopelijk helpen deze tips bij het schrijven van de perfecte vacaturetekst en heb je binnen de kortste keren een nieuwe topper in dienst.

  Advertentie