Hoe vind je een geschikte hosting provider?

Laatst bijgewerkt: 5 juni 2023

Een hosting provider, als je hier terecht bent gekomen dan heb je er ongetwijfeld al van gehoord. Als je een website, webshop of andere applicatie 24/7 bereikbaar wil maken op het wereld wijde web dan heb je een hosting provider nodig. Wat is nu precies een hosting provider, wanneer is het een geschikte hosting provider, waar moet ik precies op letten en zo zijn er nog tal van vragen die je misschien hebt. In dit artikel vertellen we je daarom precies hoe jij een geschikte hosting provider weet te vinden.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat voor soort hosting heb ik nodig?

  Er zijn verschillende soorten hosting en elke hosting heeft zijn voor- en nadelen. Je hebt bijvoorbeeld speciale hosting voor WordPress, ook wel WordPress hosting genoemd maar ook Prestashop hosting, WooCommerce hosting, Joomla hosting, Drupal hosting en zo kun je nog wel even doorgaan. In sommige gevallen zullen er vast wel verschillen in zitten maar over het algemeen is het gewoon “Shared hosting” en installeren ze bijvoorbeeld een CMS vooral zodat je dit zelf niet hoeft te doen. Bij Shared hosting deel je een server met andere klanten die bij dezelfde hosting provider als jij zitten. Het nadeel van shared hosting kan zijn dat als een andere klant zijn website onder vuur ligt jouw website hier ook last van kan hebben. In het ergste geval klapt de hele server met alle klanten eruit door een “rotte appel”. Dat is het risico van shared hosting.

  Wil je dit voorkomen dan kun je ook kiezen voor VPS hosting en dan deel je de server niet met andere. Je hebt dan een eigen stukje op een virtuele server. Er zijn nog meer soorten hosting maar dit zijn wel de bekendste.

  Heb je een eenvoudige website met bijvoorbeeld plusminus 100 pagina’s en 1000 bezoekers per maand dan is een normale shared hosting meer dan voldoende. Met deze website hosting kun je dan uitstekend uit de voeten. 

  Heb je een grote webshop met duizenden bezoekers per dag en is deze webshop onwijs belangrijk voor je omzet dan is het verstandig om een VPS hosting te nemen. Dan heb je iets meer zekerheid qua uptime dan bij een shared hosting.

  Kijk waar de server locatie is bij een hosting provider

  Elke hosting provider die heeft een server park of meerdere server parken waar zij alle hosting onder brengen. Dit is vaak in grote steden zoals Amsterdam, Parijs of Frankfurt maar sommige hosting providers hebben ook servers in het buitenland.

  Als je business voornamelijk in Europe of Nederland is dan is het raadzaam om een server in Amsterdam te kiezen of in ieder geval in de buurt. Als je business in Europa of Nederland dan is een server in Amerika not done.

  Let op de pakket opties en de prijzen van een hosting pakket

  Een hosting pakket bestaat uit verschillende specificaties zoals schijfruimte, dataverkeer, RAM geheugen etc. Al deze specificatie los behandelen is lastig maar je kunt hier meer over lezen op Hostingvergelijker.nl of je kunt gebruik maken van de Keuzehulp en dan worden er een op hosting pakketten uitgefilterd. Je kunt hier ook de prijzen van verschillende hosting providers met elkaar vergelijken die dezelfde specificaties aanbieden in het pakket. Hou er wel rekening mee, goedkoop is vaak duurkoop. Je kunt nooit voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.

  Lees andere klantenbeoordelingen en let op de service van een hosting provider

  Op verschillende websites kun je klantenbeoordelingen lezen van een hosting provider. Zo kun je lezen waar andere klanten over struikelen of juist waar ze erg blij mee zijn. Hier kun je ontzettend veel van leren en als je voornamelijk negatieve beoordelingen leest dan is het misschien al een goede waarschuwing om niet met deze partij in zee te gaan. 

  Daarnaast is de service ook erg belangrijk. Dit kun je vaak al teruglezen in de beoordelingen maar de bereikbaarheid van een hosting provider is ook belangrijk. Wil je graag kunnen bellen dan is het wel handig dat een hosting provider telefonisch bereikbaar is en dit is helaas niet altijd. Controleer dit dus altijd even voordat je een pakket afsluit.

  Advertentie