Laatst bijgewerkt: 23 maart 2022
In ieder bedrijf gaat er wel eens wat fout, of het nu om een gemiste deadline gaat of een foutje van een medewerker. Ook wanneer je als ZZP’er aan de slag gaat, zul je op een gegeven moment je excuses moeten maken aan een klant. Bijvoorbeeld voor een gemaakte fout of een misverstand. Dit is natuurlijk menselijk, maar op zo’n moment is het wel handig om te weten hoe je een zakelijke excuus tekst schrijft. Zo weet je zeker dat jouw klant het foutje wel door de vingers wil zien!
Starten als ZZP’er is een spannend traject. Je moet een hoop regelen en je staat er eigenlijk redelijk alleen voor. Dat betekent aan de andere kant natuurlijk ook dat je met veel vrijheid je werk kunt doen. Een foutje maken in een opdracht is menselijk en het zal vast ooit voorkomen. In veel gevallen is zo’n foutje niet al te groot en kan het door de vingers worden gezien door de opdrachtgever. In sommige gevallen kan een kleine fout echter grote gevolgen hebben voor jou als freelancer of voor de opdrachtgever. In zo’n geval is het altijd verstandig om je excuses aan te bieden voor het maken van de fout. Ga vooral niet in discussie of het wel of niet een fout is die bij jou ligt, dit zorgt alleen maar voor imagoschade. En je imago is juist zo belangrijk als ZZP’er.
Er zijn verschillende soorten fouten die je kunt maken als ZZP’er, of je nu op locatie werkt of vanuit huis. Het kan gaan over een klein slordigheidsfoutje, zoals bijvoorbeeld een tikfout, maar het kan ook gaan om een fout waardoor het bedrijfsproces van de opdrachtgever ontregeld wordt. Als het gaat om een slordigheidsfoutje kom je waarschijnlijk wel weg door je oprechte excuses aan te bieden. Mocht jouw fout de opdrachtgever financiële schade opleveren, dan moet je misschien naar een andere passende oplossing gaan zoeken. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je altijd eerlijk en oprecht communiceert over jouw fouten. Iedereen maakt fouten, maar niemand houdt ervan als een ander zijn of haar fout niet toe wil geven. Geef dus altijd jouw fouten toe en communiceer hier ook tijdig over. Probeer nooit de schuld op de opdrachtgever of een andere werknemer te schuiven.
Mensen zien fouten eigenlijk altijd alleen maar als iets slechts, daarom vinden we het vaak moeilijk om een misstap toe te geven. Toch is het altijd het beste om dit wel te doen, vooral als het imago van jouw bedrijf op het spel staat. Door meteen een fout toe te geven, kom je betrouwbaar over en laat je zien dat je jouw fout recht wil zetten. Wanneer jij jouw excuses aan gaat bieden, doe dit dan op een gepaste toon en ben open en eerlijk, maar wel zakelijk. Mocht je het lastig vinden om het goed te verwoorden, zoek dan eens op internet naar voorbeelden. Op Google zul je zeker veel voorbeelden vinden van een tekst om jouw excuses aan te bieden aan een klant. Hoe eerder je een fout oplost samen met de klant, hoe beter. Mocht het niet goed lukken om een gemaakte fout te herstellen, vraag dan collega’s om hulp. Wacht niet op een goed moment om het slechte nieuws te brengen, want dat is het nooit. Doe het gewoon zo snel mogelijk!
Mocht jouw fout de opdrachtgever financiële schade opleveren, dan kan het zijn dat dit nog een juridisch staartje krijgt. In dat geval is het handig als je hiervoor verzekerd bent als freelancer. Met een aansprakelijkheidsverzekering kun jij jezelf verzekeren tegen de risico’s van aansprakelijkheid binnen jouw werkzaamheden. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid. Beroepsaansprakelijkheid is van toepassing als je een fout hebt gemaakt in jouw werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan een fout die je maakt als IT’er in de code van een website, waardoor deze website een uur offline is. In het geval van bedrijfsaansprakelijkheid heb je schade veroorzaakt aan bezittingen van jouw opdrachtgever. Een voorbeeld hiervan is wanneer je een kop koffie over een printer of andere installatie laat vallen, waardoor deze niet meer werkt. Om jezelf hiervoor te verzekeren, betaal je een vast bedrag per maand. De hoogte van de premie is afhankelijk van jouw jaaromzet en het verzekerde bedrag.
Er zijn verschillende manieren waarop jij jouw excuses aan kunt bieden aan een opdrachtgever. De manier die het beste past, is ook afhankelijk van jouw relatie tot de klant. Is deze echt puur zakelijk? Dan is het verstandig om het zo zakelijk mogelijk te houden. Biedt in de brief of mail je excuses aan met ‘excuses voor het ongemak’ of ‘excuses voor de overlast’. Is de opdrachtgever een bekende van je of werk je er al langer mee, waardoor je een bepaalde relatie hebt opgebouwd? Dan mag je best wat persoonlijker zijn in jouw brief of mail. Je kunt dan bijvoorbeeld ‘sorry voor het ongemak’ zeggen. Mocht je een wat meer persoonlijke relatie hebben met een klant, dan is het vaak ook verstandig om het slechte nieuws in persoon te brengen, in plaats van in een brief of mail.
Op internet kun je op veel websites voorbeelden vinden van excuus brieven of mails. Denk bijvoorbeeld aan fora voor ZZP’ers.
Als je als ZZP’er een fout maakt waar de opdrachtgever last van heeft, is het altijd verstandig om dit meteen toe te geven en je excuses aan te bieden. Ga nooit in discussie over bij wie de fout ligt.
De beste tekst om je excuses mee aan te bieden, is afhankelijk van de soort fout die is gemaakt en jouw relatie met de klant. ‘Excuses voor het ongemak’ is altijd wel op zijn plaats.