Hoe vraag ik een eTA visum voor de bestemming Canada aan?

Laatst bijgewerkt: 16 september 2022

Ga je dit jaar voor een vakantie of zakenreis naar Canada? Als je naar deze bestemming reist, is het voor Europese reizigers vereist om een visum aan te vragen. Het is hierbij belangrijk om het eTA document in bezit te hebben voordat je aan boord van de vlucht naar Canada mag gaan. Reis je dus naar Canada, dan is het belangrijk om de eTA op tijd aan te vragen. In dit artikel ontdek je hoe je dat doet en ontdek je meer over de eTA voor Canada. 

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Wat is een eTA Canada?

  De eTA (electronic travel authorization) is een vereiste om per vliegtuig naar Canada te kunnen reizen. Zodra de eTA is goedgekeurd, wordt deze gekoppeld aan je paspoort. Bij de controle op Schiphol wordt dus al duidelijk of je wel of geen visum in bezit hebt. Is het niet gelukt om de eTA in handen te krijgen, dan is het niet mogelijk om naar Canada te reizen. Vraag altijd een eTA Canada aan zodra je weet dat je naar deze bestemming gaat reizen. 

  Hoe lang is mijn eTA visum in Canada geldig?

  Een eTA is 5 jaar geldig of tot je paspoort verloopt na goedkeuring. Je kunt met een geldige eTA zo vaak naar Canada reizen als je wilt. Als de eTA is verlopen dan is het mogelijk om een nieuw visum aan te vragen voor deze bestemming. Met een eTA is het mogelijk om tot 6 maanden in Canada te verblijven. Hierna verloopt de goedkeuring om in Canada te verblijven op basis van dit visum. Blijf je toch in het land met een verlopen eTA, dan kan dit gevolgen hebben. Zo kan het bijvoorbeeld problemen opleveren om het land te verlaten en is het mogelijk dat je juridische problemen krijgt door het verlopen visum. 

  Het is mogelijk dat de eTA aanvraag wordt afgekeurd. Dit is meestal te danken aan verkeerd doorgegeven informatie. Het is ook mogelijk dat een rechtszaak of een veroordeling uit het verleden ervoor zorgt dat de eTA wordt afgekeurd. Is je aanvraag afgekeurd, dan is het mogelijk om op een later moment een nieuwe aanvraag in te dienen. Anders dan in de Verenigde Staten is de toegang tot Canada dus niet volledig geweigerd na een afkeuring.  

  Hoe lang duurt het voordat de eTA is goedgekeurd?

  Het goedkeuren van de eTA neemt doorgaans 3 tot 5 werkdagen in beslag. In sommige gevallen duurt het toekennen van de eTA langer. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met een steekproeven en drukte. De goedkeuring van de eTA aanvraag ontvang je in de mail. Zodra de goedkeuring binnen is, wordt deze direct toegekend aan je paspoort. Na ontvangst van de mail kun je dus gerust inchecken en op reis. Je hoeft de eTA niet uit te printen, omdat de eTA aan je paspoort is gekoppeld. 

  Wie moet het eTA voor de bestemming Canada aanvragen?

  Het eTA document is sinds 15 maart 2016 verplicht voor reizigers die uit specifieke landen komen. Is het land waar jij vandaan komt aangemerkt als Visa Exempt Country, dan mag je zonder visum naar je bestemming in Canada reizen. In plaats van een visum is het wel belangrijk om een geldige eTA Canada op zak te hebben. Reis je vanuit Nederland, België of Luxemburg? Dan kun je met een eTA document visumvrij naar Canada vliegen. Reis je door Canada heen, onderweg naar een andere bestemming? Dan moet je ook een eTA aanvragen. Zonder eTA mag je namelijk niet aan boord van een vliegtuig dat naar Canada reist. 

  Zijn een eTA en een visum hetzelfde in Canada? 

  Nee, een visum en een eTA Canada zijn niet hetzelfde. Een visum is een tastbare vergunning, zoals een stempel die in je paspoort wordt gedrukt zodra je over de grens gaat. Een visum vraag je voor je reis aan bij de ambassade, maar het is ook mogelijk om een visum aan de grens te verkrijgen. In beide gevallen is het nodig om papieren in te vullen en moet een immigratieambtenaar akkoord geven voordat je het land in mag. 

  De eTA in Canada is eenvoudiger aan te vragen. Met een eTA ontvang je een digitaal document dat aan je paspoort wordt gekoppeld. Voor sommige reizigers is het aanvragen van een visum verplicht, maar voor de meeste Europese reizigers is een eTA voldoende. Je mag hiermee voor maximaal 6 maanden in Canada verblijven. De eTA vervalt na 5 jaar of wanneer je paspoort vervalt. Zodra je een nieuw paspoort krijgt, vervalt de eTA ook. 

  Veelgestelde vragen

  Waar staat eTA voor? 

  eTA staat voor Electronic Travel Authorization. Je kunt naar de officiële website van de regering van Canada voor het aanvragen van een eTA, maar er zijn ook veel andere aanbieders beschikbaar die de aanvraag van een eTA in behandeling nemen. Je hebt een eTA nodig om naar een Canadese luchthaven te vliegen of er doorheen te reizen. De kosten van een eTA liggen vaak niet hoger dan 7 CAD.

  Kan ik een nieuwe eTA aanvragen na een afwijzing? 

  Ja, het is na een afwijzing mogelijk om een nieuwe eTA aan te vragen. Heb je bijvoorbeeld een strafblad, dan mag je een nieuwe aanvraag indienen nadat de problemen die de eerste afwijzing hebben veroorzaakt, zijn opgelost. Aanvragen worden per persoon en per keer behandeld. Het is dus mogelijk dat je na een afwijzing een goedkeuring voor de eTA ontvangt. 

  Wat heb ik nodig voor een eTA aanvraag? 

  Voor het aanvragen van een eTa heb je een geldig paspoort nodig. Hiernaast moet je een geldig e-mailadres hebben en één van de goedgekeurde betaalmethoden. Hiermee betaal je de eTA. Je moet in bezit zijn van een creditcard of debitcard om de kosten van de eTA te kunnen betalen. Je moet de eTA voorafgaand aan de reis aanvragen om problemen op de luchthaven te voorkomen. 

  Advertentie