Elektrische brommer of elektrische fiets?

Laatst bijgewerkt: 2 augustus 2023

Elektrische fietsen en brommers zijn beide uitstekende manieren om naar je werk of school te gaan. Brommers en e-bikes vallen ongeveer in dezelfde prijscategorie en zijn beide leuke manieren om door de stad en bebouwde kom te rijden. Maar welke van de twee past het beste bij jou? In dit artikel kijken we naar de verschillen en overeenkomsten tussen elektrische brommers en fietsen.

Wat kun je lezen in dit artikel?

  Overeenkomsten

  Een van de grote voordelen van fietsen en brommers is dat je ze vrijwel overal gratis kunt parkeren. Je hoeft niet naar een parkeerplek te zoeken en daarna nog een eind te lopen voordat je bij je bestemming aankomt. Daarnaast kun je gemakkelijk door het verkeer bewegen. De actieradius van zowel e-bikes als elektrische brommers kunnen erg verschillen. Gemiddeld liggen deze rond de 80 kilometer waarbij er modellen zijn die in theorie wel tot 200 kilometer kunnen rijden op een opgeladen accu. Bovendien kunt je zowel de brommer als de fiets gemakkelijk thuis opladen. Je kunt de accu gemakkelijk verwijderen en binnenshuis of bijvoorbeeld in een café of op werk opladen.

  Verschillen

  Elektrische brommers en fietsen hebben dus veel overeenkomsten. Echter, zijn er ook een aantal verschillen die je keuze misschien wel gemakkelijker maken. Dit zijn de verschillen:

  • Snelheid: Op een elektrische fiets kun je vrij gemakkelijk 20 kilometer per uur fietsen. Bij de meeste fietsen is de maximale snelheid 25 kilometer per uur. Dit betekent niet dat je niet sneller kunt, hier stopt de trapondersteuning. Wil je toch sneller fietsen? Dan kun je ook kijken naar de speedpedelec, hiermee heb je ondersteuning tot 45 kilometer per uur. Op een brommer kun je ook tot ongeveer 45 kilometer per uur.
  • Rijbewijs: Voor een fiets heb je geen rijbewijs nodig en voor een brommer wel. Overweeg je een speedpedelec? Dan is het goed om te weten dat je hier ook een rijbewijs voor nodig hebt!
  • Helm: Op een normale elektrische fiets hoef je geen helm op. Op voertuigen die sneller gaan dan 25 kilometer per uur ben je wel verplicht om een helm op te zetten. Dit houdt dus ook in dat je op een speedpedelec óók een helm op moet!
  • Actief versus passief rijden: Het grote verschil tussen brommers en fietsen is de moeite die je moet doen om vooruit te komen. Dit is voor de meeste mensen waar de keuze op gebaseerd wordt. Op een elektrische fiets en een speedpedelec moet je zelf trappen. Dit is echter aanzienlijk minder zwaar dan op een gewone fiets! Op een brommer hoef je niets te doen om in beweging te blijven.
  • Vaste lasten: Ook de kosten verschillen van elkaar. Voor een brommer heb je namelijk een brommerverzekering nodig, je bent verplicht om een scooter WA te verzekeren. Een speedpedelec hoef je niet te verzekeren, je moet deze wel inschrijven en van speciale speedpedelec nummerplaat voorzien. De maandelijkse lasten van een brommer liggen dus het hoogst en zijn voor een speedpedelec en gewone elektrische fiets gelijk.

  Jouw keuze

  Ben je op zoek naar een actieve manier om je te vervoeren zonder maandelijkse kosten? Dan kies je voor de fiets! Weet je nog niet zeker of je de maandelijkse kosten kunt en wilt betalen? Kijk dan eens op de website van InShared naar de verschillende opties voor je brommerverzekering. Wil je snel en is het dragen van een helm voor jou geen probleem? Dan kun je kiezen tussen een speedpedelec of een brommer. Wat je keuze ook wordt, je zult sowieso veel plezier beleven een je nieuwe vervoermiddel!

  Dit artikel is geschreven door Michael Nana Adjei

  Als Online Marketeer & ondernemer schrijf ik graag over uiteenlopende vraagstukken.

  Website

  Advertentie